Ex-puoluesihteeri Korhonen haukkuu keskustapoliitikkoja: "Puolue hajoamassa, lopullisen alamäen partaalla"

Vaalirahakohussa ryvettynyt Jarmo Korhonen mustamaalaa keskustavaikuttajia kirjassaan, jota hän sanoo "hyväntahtoiseksi satiiriksi".

politiikka
Jarmo korhonen Matti Vanhanen Antti Kaikkonen Timo Laaninen kuvakooste
AOP, Yle

Keskustan entinen puoluesihteeri Jarmo Korhonen ei anna puolueelle tuoreessa kirjassaan armoa. Korhosen mukaan keskusta horjuu hajoamisen ja lopullisen alamäen partaalla.

– Juha Sipilä tulee olemaan viimeinen keskustan johtaja, joka johti puolueensa eduskuntavaaleissa suurimmaksi ja siten pääministeripuolueeksi, hän kirjoittaa.

Tilitys löytyy Korhosen torstaina julkistettavasta kirjasta Vallantavoittelijat (Tammi). Siinä vaalirahakohussa ryvettynyt Korhonen käy läpi eri puolueiden politiikkoja, jotka haluavat tasavallan presidentiksi tai pääministeriksi. Tarkinta huomiota hän kiinnittää keskustalaisiin.

Korhonen ennustaa, että keskusta romahtaa vuoden 2019 eduskuntavaaleissa viidennelle sijalle ja sodanjälkeisen historiansa ylivoimaisesti huonoimpaan vaalitulokseen, jos Juha Sipilä jatkaa puolueen johdossa.

Hänen mukaansa puolueen ainoa keino saavuttaa parempi tulos on vaihtaa ensi kesän puoluekokouksessa puheenjohtajaa.

Sipilän lähtö "hyvin lähellä"

Korhonen arvioi Ylelle, että Sipilän luopuminen puheenjohtajuudesta on "hyvin lähellä". Hän ennakoi, että keskustan kannatukseen tulee "paha iskemä", kun Matti Vanhanen kärsii presidentinvaaleissa "rökäletappion" ja hallituksen sosiaali- ja terveysuudistus ei mene perustuslakivaliokunnassa läpi, ainakaan "tällaisella esityksellä".

Korhonen väittää, että kisaan puheenjohtajan paikasta ilmoittautuvat kansanedustajat Antti Kaikkonen, Antti Kurvinen, Annika Saarikko, Tuomo Puumala ja Hannakaisa Heikkinen, jos Sipilä luopuu itse.

– Kun olen tavannut eri satunnaisissa yhteyksissä henkilöitä, olen kautta rantain kysellyt mikä on käsitys puheenjohtajaehdokkuudesta. Jos Sipilä luopuu, he ovat ehdolla. Uskallan lyödä melkein vetoa, Korhonen heittää.

Hän vetoaa 30 vuoden kokemukseen keskustasta paitsi puoluesihteerinä, muun muassa Etelä-Pohjanmaan piirin toiminnanjohtajana. Hän toimi myös Anneli Jäätteenmäen pääministerikampanjan vaalipäällikkönä 2000-luvun alussa.

Korhosen mielestä keskustaliike on jakautunut pahiten historiansa aikana, kun "valtaa käyttävät ehdottomat, vapaan kasvatuksen liberaalit". "Takametsien keskustalaiset" ja väyrysläiset sen sijaan "potkitaan ulos puolueesta".

Yhdeksi vallankäyttäjien ryhmistä hän nimeää "liberaalijuntan", johon kuuluvat Juha Rehula, Mika Lintilä, Antti Kaikkonen, Jari Leppä, Kimmo Tiilikainen ja Timo Kaunisto.

– Keskustan ainoa keino säilyttää suurimman puolueen asema olisi valita Paavo Väyrynen puolueen puheenjohtajaksi, mutta tähän liberaalit eivät koskaan taivu.

Korhonen kiistää, että hän toimisi taustalla Väyrysen Kansalaispuolueessa tai presidentivaalihankkeessa. Hän sanoo Ylelle, että äänestää presidentinvaaleissa Sauli Niinistöä.

Kirjasta "98 prosenttia totta"

Korhosen kirja pursuaa ivallisia huomiota puoluetovereista ja muista näkyvistä poliitikoista, mutta hän muotoilee esipuheessa, että kirjan tyylilaji on "hyväntahtoinen satiiri". Hän ilmoittaa myös, että "kirjan tapahtumien ja henkilöiden mahdolliset yhtymäkohdat todellisuuteen ovat luonnollisesti puhdasta sattumaa".

Korhonen perustelee lausetta Ylelle sillä, että "joku voi aina pahoittaa mielensä". Kirjassa olevat asiat pitävät hänen mukaansa paikkansa.

– Sanotaan, että 98 prosenttia on totta.

– Asiat ovat todellisia, mutta ne on esitetty humoristisella tavalla. Satiiri on tyylilaji, ei kannata kaikkea ottaa ryppyotsaisesti vaikka ne olisivatkin tosiasioita.

Korhonen ei anna kirjassa armoa puoluetovereilleen. Kovaa kyytiä saavat muun muassa poliitikot, jotka Korhosen mukaan hylkäsivät hänet vuonna 2008 alkaneen vaalirahasotkun aikana.

Korhonen kuitenkin kiistää, että hänelle olisi jäänyt vaalirahakohusta hampaankoloon.

– Ei ole jäänyt mitään hampaankoloon, kun ei sinne sovi. Tasahampaat on, hän kuittaa Ylelle.

Nykyinen tietokirjailija ja konsultti joutui poistumaan nöyryytettynä keskustan Lahden puoluekokouksesta vuonna 2010, kun Timo Laaninen huudettiin vaalirahakohussa siipeensä saaneen Korhosen tilalle.