Hyppää sisältöön

Analyysi: Valtakunnansyyttäjän katastrofi

Maan ylimmän syyttäjän ajattelemattomuus ajoi hänet syytettyjen penkille, kirjoittaa Ylen oikeustoimittaja Päivi Happonen.

Matti Nissinen Kuva: Jari Kovalainen / Yle

Korkeimmassa oikeudessa tehtiin keskiviikkona historiaa, kun valtakunnansyyttäjä Matti Nissinen istui syytettyjen penkille. Lue tästä, mitä oikeudessa tapahtui.

Syyttäjänä toimiva apulaisoikeuskansleri vaatii Nissiselle sakkorangaistusta virkarikoksesta. Syyttäjä katsoo, että Matti-valtakunnansyyttäjä hankki esteellisenä Vesa-veljensä perustamasta yhtiöstä johtamiskoulutusta syyttäjävirastolle.

Tarkemmin kyse on syväjohtamismenetelmästä, jonka on kehitellyt valtakunnansyyttäjän veli. Veli toimii myös koulutusta antavan Deep Lead -yhtiön hallituksen puheenjohtajana.

Virkarikossyytteen mukaan Nissinen osallistui esteellisenä koulutuksen hankintaan ja hyväksyi niitä niin Itä-Suomen syyttäjänvirastossa kuin valtakunnansyyttäjänvirastossakin. Nissinen on myöntänyt toimineensa asiassa esteellisesti, mutta hän kiistää toimineensa tahallisesti.

Valtakunnansyyttäjä Matti Nissisen virkarikostutkinta alkoi tämän vuoden maaliskuussa. Tuolloin Nissinen pyysi tehtävästään virkavapaata, koska hän halusi rauhoittaa valtakunnansyyttäjänviraston toiminnan. Hänen virkavapautensa kesti syyskuuhun asti, jolloin oikeusministeriö hyllytti Nissisen juuri ennen kuin syyteharkinta valmistui.

Kun Nissisen virkarikostutkinta alkoi, hän kommentoi sitä lyhyesti julkisuudessa muutamalle medialle. Nissinen totesi Ylelle, että hän odottaa, että oikeus voittaa. Sen jälkeen Nissistä ei ole nähty julkisuudessa.

Siksi tämä päivä Korkeimmassa oikeudessa oli äärimmäisen kiinnostava. Media ja moni muu odotti, mitä sanoo virkarikoskohun keskelle joutunut valtakunnansyyttäjä.

**Kun Nissinen astui **ulos Korkeimman oikeuden hissistä, kuvaajat ja toimittajat piirittivät hänet. Tästä tulee piinallinen päivä, sanoi valtakunnansyyttäjä. Hän oli oikeassa. Hän joutui vastaamaan kerta toisensa jälkeen oikeussalissa, miksi hän ei tajunnut olevansa esteellinen, kun hän hankki johtamiskoulutusta veljensä yhtiöstä.

Se onkin tämän oikeudenkäynnin suuri kysymys.

Syyttäjä sanoi oikeudessa, että Nissisen oli pitänyt ymmärtää esteellisyytensä koulutushankinnoissa. Olisi pitänyt, mutta kellot eivät soineet, vastasi Nissinen. Tätä asiaa valtakunnansyyttäjä on miettinyt kertomansa mukaan useita öitä. Jos hän olisi ymmärtänyt ajatella asiaa aiemmin, tätä koko oikeudenkäyntiä ei olisi.

Nissinen on siis myöntänyt tuottamuksellisen virkarikoksen. Oliko hänen virkarikoksensa tuottamuksellinen eli huolimattomuudesta tehty vai tahallinen? Sitä jää nyt pohtimaan Korkein oikeus. Se lupasi antaa ratkaisunsa tässä ennennäkemättömässä oikeusjutussa tämän vuoden puolella.

Sitä odotellessa valtakunnansyyttäjä saattaa vielä joutua viettämään unettomia öitä. Moni miettii jo sitä, mitä tapahtuu sen jälkeen, kun Korkeimman oikeuden ratkaisu saadaan?

Olipa tuomio mikä tahansa, valtakunnansyyttäjä on jo maksanut kovan hinnan ajattelemattomuudestaan.

Tämä on ollut minulle ammatillinen, sosiaalinen ja taloudellinen katastrofi, sanoi Matti Nissinen Korkeimmassa oikeudessa.