Ranskan presidentti kutsuu Libanonin eronneen pääministerin Ranskaan

Libanonissa on esitetty epäilyjä, että Saudi-Arabia pitää Saad Hariria maassa pakolla. Macronin mukaan kyse ei ole poliittisesta turvapaikasta.

Pääministeri Saad Haririn eroilmoitus on herättänyt hämmennystä ja huolta Libanonissa. Kuva: Wael Hamzeh / EPA-EFE

Ranskan presidentti Emmanuel Macron on kutsunut Libanonin eronneen pääministerin Saad Haridin ja tämän perheen Ranskaan.

Hariri kertoi 4. marraskuuta eroavansa pääministerin tehtävistä, koska on joutunut salamurhahankkeen kohteeksi Libanonissa.

Haririn Saudi-Arabiassa tekemä eroilmoitus uhkaa suistaa Libanonin poliittiseen kriisiin.

Presidentti Macron esitti kutsun keskusteltuaan puhelimitse Saudi-Arabian kruununprinssin Mohammed bin Salmanin ja Haririn itsensä kanssa.

Uutistoimisto Reutersin lähde Ranskan presidentinkansliasta kertoo, että Haririn on määrä saapua Ranskaan lähipäivinä.

Ranskan presidentti sanoi, että kutsussa ei ole kyse poliittisesta turvapaikasta. Bonnissa oleva Macron sanoi kutsuneensa Haririn perheineen muutamaksi päiväksi Pariisiin, ystävyyden osoituksena.

Presidentti ei hyväksy eroa

Libanonin presidentti Michel Aoun on kieltäytynyt hyväksymästä Haririn eroilmoitusta. Aoun on syyttänyt Saudi-Arabian pitävän Hariria vankina ja rajoittavan tämän yhteyksiä ulkomaailmaan.

Libanonissa pelätään, että Haririn eron taustalla on shiiajohtoisen Iranin ja Saudi-Arabian sunnimonarkian valtakamppailu, joka voi järkyttää Libanonin haurasta valtatasapainoa ja johtaa uusiin levottomuuksiin maassa.

Maassa käytiin 1975–1990 mutkikas sisällissota.

Saudeja huolettaa aseellisen Hizbollah-järjestön vaikutusvalta Libanonissa. Järjestö istuu myös Libanonin hallituksessa.

Saudien kilpailija Iran tukee Hizbollahia. Hizbollah on lähettänyt myös taistelijoita Syyrian sisällissotaan hallituksen tueksi. Saudi-Arabia tukee Syyriassa hallitusta vastustavia kapinallisia.