Kemiläispoliitikko sote-palveluiden ulkoistamisesta: "Oli musta aukko ja sitten oli jotain konkreettista"

A-studiossa vieraillut Kemin SDP:n puheenjohtaja Pekka Tiitinen on yksi kuntapäättäjistä, joka äänesti yhteistyöyrityksen eli sotepalveluiden ulkoistamisen puolesta.

A-studio
Pekka Tiitinen
Pekka TiitinenYle

Kemi-Tornion alueella ollaan tekemässä valtavaa sotepalveluiden yksityistämistä. Ratkaisua on kuvailtu Suomen suurimmaksi soteulkoistukseksi. Siinä kokonaisen keskussairaalan palvelut ollaan ulkoistamassa alueen kuntien ja terveyspalveluyhtiö Mehiläisen muodostamalle yhteisyritykselle seuraavaksi 15 vuodeksi. Mehiläisellä on yhtiössä 81% omistusosuus, sairaanhoitopiirillä 19%.

Kemiläisen kuntapäättäjän mukaan poikkeukselliseen ratkaisuun ollaan päätymässä, koska terveyspalveyritys Mehiläinen on tarjonnut jotain mitä muilta tahoilta ei ole tullut. "Muilla tahoilla" Tiitinen viittaa esimerkiksi valtakunnan suuntaan.

– Oli musta aukko ja sitten oli jotain konkreettista, Tiitinen perusteli.

Taustalla painaa huoli oman alueen keskussairaalan kohtalosta, mutta myös laajemmin alueen elinkeinojen tilanne. Kuntapäättäjä uskoo, että ulkoistamalla voidaan turvata Länsi-Pohjan keskussairaalassa jatkossa myös anestesia- ja päivystystoiminta.

A-studiossa vieraillut Tiitinen kuitenkin sanoi, että sopimuksen pitkä kesto, 15 vuotta, arveluttaa.

– Täytyy myöntää, että siellä on epävarmuustekijöitä olemassa. Käytännössä lopullista sopimusta lähdetään hieromaan, Tiitinen jatkoi.

Lopullinen sinetti vielä uupuu

Kemin, Tornion, Simon ja Keminmaan kunnat päättivät alkuviikosta, että jatkossa Kemissä sijaitsevan Länsi-Pohjan keskussairaalan palvelut voidaan ulkoistaa alueen kuntien ja terveyspalveluyhtiö Mehiläisen muodostamalle yhteisyritykselle. Varsinaista hankintasopimusta ei kuitenkaan vielä ole tehty. Siitä neuvottelee sairaanhoitopiirin hallitus lähiaikoina.

Meri-Lapin päätös on kirvoittanut kritiikkiä valtakunnan poliittisilta päättäjiltä. Keskustaministeri Annika Saarikko ihmetteli miksi suuryritykset haluavat hankaloittaa valmisteilla olevaa valinnanvapautta pitkillä sopimuksilla.

Pääministeri Juha Sipilä taas sanoi aiemmin keskiviikkona, että hallitus kiristää nyt rajoituslain pykäliä, ettei Meri-Lapin tilanne tapahdu muualla Suomessa. Rajoittamislailla pyritään estämään kuntia tekemästä päätöksiä, jotka voisivat haitata sote-uudistusta etenemästä hallituksen tavoitteiden mukaisesti.

Päivitetty 16.11. klo 13.15. Tarkennettu: Palveluja ei ulkoisteta Mehiläiselle vaan sairaanhoitopiirin ja Mehiläisen muodostamalle yhteisyritykselle. Hankintasopimuksesta neuvottelee sairaanhoitopiirin, ei kuntayhtymän hallitus. Kuntien päätökset eivät voi estää sote-uudistuksen toteutumista, mutta voivat haitata sen etenemistä hallituksen haluamalla tavalla.

Päivitetty 16.11. klo 13.43 Lisätty tiedot yhteisyrityksen omistusosuuksista.