Leonardo da Vincin harvinainen maalaus huutokaupattiin ennätyssummalla New Yorkissa

Hinta nousi 450 miljoonaan dollariin eli noin 380 miljoonaan euroon.

Leonardo da Vincin harvinainen teos Salvator Mundi huutokaupattiin New Yorkissa. Hinta nousi lopulta noin 450 miljoonaan dollariin eli noin 380 miljoonaan euroon.

Maalaus on yksi harvoista Leonardo da Vincin teoksista, joka on säilynyt näihin päiviin saakka.

Yli 500 vuotta vanha teos kuvaa Jeesusta pitämässä kristallista esinettä käsissään. 66-senttinen maalaus on noin vuodelta 1500.

Salvator Mundin ensimmäinen tiedossa ollut omistaja oli kuningas Kaarle I 1600-luvun puolivälissä ja myöhemmin hänen poikansa. Maalaus oli pitkään kadoksissa, mutta päätyi myöhemmin brittiläiselle taiteenharrastajalle.

Vuonna 2005 se myytiin huonokuntoisena taidekauppiaille. Maalauksen on tähän saakka omistanut venäläinen miljardööri Dmitri Rybolovlev. Hän osti maalauksen vuonna 2013 noin 127,5 miljoonalla dollarilla.

Kun teos tuli uudelleen julkisuuteen, sen aitoutta ensin epäiltiin. Vuonna 2011 todettiin tutkimusten jälkeen aidoksi Leonardo da Vincin teokseksi ja asetettiin näytteille Lontoossa.

Teoksen uuden omistajan henkilöllisyyttä ei ole kerrottu.

Salvator Mundi -maalaus on ollut esillä myös Hongkongissa, San Franciscossa ja New Yorkissa.

Kallein aiemmin huudettu hinta huutokaupassa oli 152 miljoonaa euroa ja se maksettiin toukokuussa 2015 Picasson teoksesta _Les femmes d'Alger Version "O" (Algerin naiset, versio ”O”) _. Kallein tiedetty hinta taideteoksesta tätä ennen on 253 miljoonaa euroa. Se maksettiin Willem de Kooningin teoksesta Interchange. Teos myytiin yksityisesti.

Muokattu klo 9.39: Muutettu Charles I suomenkieliseen muotoon Kaarle I:ksi ja kello 11.20 muutettu biljardööri miljardööriksi. Juttua on muokauttu uudelleen 23.11. klo 20.10. Lisätty mm. tietoa taulusta ja vieraskiieliset nimet suomennettu.