Hyppää sisältöön

Sulkava hyväksyi kymppitonnin oman lapsilisän – taustalla pikkukunnan ikääntyminen

Sulkavan kunnanhallitus on hyväksynyt periaatteessa poikkeuksellisen lapsilisäehdotuksen. Kymppitonnin lapslisällä pyritään houkuttelemaan lapsiperheitä.

Väestötilastojen perusteella soutupitäjänä tunnetun Sulkavan vene vuotaa. Kuva: Inka Hannonen / Yle

Etelä-Savon Sulkava on ryhtymässä poikkeustoimiin kunnan syöksykierteessä olevan huoltosuhteen helpottamiseksi. Kunnanhallitus on periaatteessa hyväksynyt lapsilisiä koskevaan kristillisdemokraattien valtuustoryhmän aloitteen, jossa Sulkava maksaisi 10 000 euron ylimääräisen lapsilisän jokaisesta kuntaan syntyvästä lapsesta.

Pohjaehdotuksen mukaan lapsilisä koskisi vauvoja, joiden äiti asuu ja on kirjoilla Sulkavalla. Lähtöhalujen hillitsemiseksi maksu jaettaisiin kymmenelle vuodelle siten, että aina vuoden viimeisen päivän henkikirjoituskunnan mukaan kokonaispotista maksettaisiin hakemuksen perusteella tuhat euroa.

Sulkavan kunnanhallitus hyväksyi oman lapsilisän periaatteet. Sen yksityiskohdat kuitenkin lyödään lukkoon kunnan talousarvioesityksessä.

Jos Sulkavan syntyvyys pysyisi nykyisellään, se tarkoittaisi parinkymmenen tuhannen euron menoerää vuodessa.

Taustalla kehno huoltosuhde

Suomi tuntee Sulkavan kesäisenä soutupitäjänä, mutta väestötilastojen perusteella 2700 asukkaan kuntaveneessä on paha vuoto. Kuntaliiton tilastojen mukaan sataa työikäistä kohden kunnassa asuu yli 84 eläkeläistä tai lasta, kun koko maassa vastaava suhdeluku on 69.

14-vuotiaita tai sitä nuorempia on sataa asukasta kohti alle 10, kun koko maassa heitä on yli 16. Etelä-Savon maakunta on väestörakenteeltaan Suomen ikääntynein.

Uutista muokattu klo 15.55 Sulkavan kunnanhallituksen kokouksen jälkeen.

.
.