1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Libanon

Professori: Saudi-Arabia käyttäytyy oudosti – "Pahimman luokan farssi jopa Lähi-idän mittapuulla"

Saudi-Arabia pönkittää valta-asemaansa Libanonin avulla. Kriisi on vaarallinen, jos sen etenemistä ei pystytä pysäyttämään, arvioi professori Hannu Juusola.

Libanon
Hannu Juusola
Libanonista on tullut Saudi-Arabian ja Iranin valtapelin näyttämö, arvioi Lähi-idän tuntija, professori Hannu Juusola Ylen aamu-tv:ssä torstaina.

Lähi-idän alueen pienemmät maat ovat nappuloita valtapelissä, jota Saudi-Arabia ja Iran pelaavat, kuvailee professori Hannu Juusola Helsingin yliopistosta.

Tilanne koko alueella on kiristynyt viime viikkoina entisestään, kun Saudi-Arabiaan matkustanut Libanonin pääministeri Saad al-Hariri ei päässyt palaamaan kotimaahansa.

Al-Hariri ilmoitti yllättäen suorassa tv-lähetyksessä eroavansa tehtävästään, mutta maan presidentti ei ole hyväksynyt eronpyyntöä.

– Selvää on, että hän ei ole [Saudi-Arabiassa] vapaasta tahdostaan tai ainakaan vapaana lausunnoissaan ja toiminnassaan. Tämä on pahimman luokan farssi jopa Lähi-idän mittapuulla, Juusola sanoi torstaina Yle TV1:n aamu-tv:n haastattelussa.

– On hyvin vaikea arvioida, mitä kaikkea tässä on tapahtumassa, Juusola sanoi.

Taustalla on sunnivaltaisen Saudi-Arabian halu taistella shiiavaltaisen Iranin tukemaa aseellista Hizbollah-järjestöä vastaan. Libanonissa Hizbollah on mukana al-Haririn hallituksessa.

– Saudeilla ei ole mitään suoraa keinoa käydä Hizbollahin kimppuun, joten heidän täytyä taistella Hizbollahia vastaan välillisesti.

Kaikki ei ole mennyt Saudi-Arabian suunnitelman mukaan 

Pääministeri Saad al-Hariria pidetään Saudi-Arabian liittolaisena ja hänellä on maan kansalaisuus. Saudi-Arabia ei kuitenkaan näytä olevan tyytyväinen al-Haririin, vaan häntä pidetään liian sovinnonhaluisena Hizbollahia vastaan.

Joidenkin arvioiden mukaan Saudi-Arabia haluaisi Libanonin pääministeriksi Saadin vanhemman veljen, liikemies Bahaa al-Haririn.

– Saudit etsivät tämän tyyppistä henkilöä korvaamaan Saad al-Hariria, joka olisi tiukempi kannoissaan, Juusola sanoi.

– Heille on varmaan tullut yllätyksenä se, että suunnitelma ei mennyt niin hyvin läpi Libanonissa kuin he alun perin kuvittelivat. Jopa sunnit Libanonissa ovat suuttuneet siitä, että maan sisäisiin asioihin on puututtu näin julkeasti.

Suuren shakkipelin seuraavat liikkeet

Libanon on poliittisessa kaaoksessa, mutta toistaiseksi taloudellisen tai turvallisuustilanteen heikkenemisestä ei ole merkkejä, Juusola sanoi.

Saudi-Arabiassa kruununprinssi Mohammed bin Salmad on alkanut keskittää valtaa itselleen muun muassa pidätyttämällä kuninkaallisen perheen jäseniä. Se kasvattaa hänen mukaansa konfliktin vaaraa Saudi-Arabiassa ja koko Lähi-idässä.

– Tämä on tällainen alueellinen shakkipeli, jossa isot miehet pelaavat ja pelinappuloina ovat alueen pienemmät maat. Tämä on vuosikymmeniä jatkunut kierre, josta ei näytetä pääsevän eroon, Juusola arvioi.

Varsinaisia pelaajia ovat Saudi-Arabia ja Iran, mutta mukana vaikuttamassa ovat myös Venäjä ja Yhdysvallat (siirryt toiseen palveluun) (HS).

"Saudi-Arabia käyttäytyy oudosti"

Pahinta olisi, jos tilanne Libanonissa kehittyisi uskonnollis-etnisten ryhmien keskinäiseksi väkivallaksi, joka voisi laajeta alueelliseksi sodaksi, johon Israel osallistuisi, Juusola arvioi.

Hänen mukaansa Saudi-Arabian kannalta olisi edullista, jos Israel ryhtyisi sotaan Hizbollahia vastaan ja heikentäisi sen asemaa ilman, että Saudi-Arabian itse tarvitsisi osallistua sotaan.

– Tällä hetkellä kuitenkin näyttää siltä, että Israelin johdossa ei ole halukkuutta lähteä tällaiseen mukaan, Juusola arvioi.

Toinen pääpeluri Iran puolestaan ei tällä hetkellä tee mitään, koska Saudi-Arabia käyttäytyy niin oudosti, hän luonnehtii.

– Jos Libanonin sisällä Hizbollahin asema alkaa heiketä, niin siinä vaiheessa on vaara, että Iran tekee jotain uhkarohkeata ja lisää kierroksia tässä konfliktissa. Tässä on hyvin vaarallinen kierre alkamassa, jos tätä ei saada pysäytettyä.

"Vaatisi aktiivista, taitavaa diplomatiaa"

Ranskan presidentti on puuttunut tilanteeseen kutsumalla Saad al-Haririn perheineen Ranskaan. Ongelmallista on Juusolan mukaan se, että EU ei ole toiminut asiassa.

– Puhumme alueesta, joka on EU:n välttömässä läheisyydessä ja josta tulee hyvin paljon pakolaisia meille ja on muutenkin meidän kannalta elintärkeä, Juusola sanoi.

Lähi-idän kriisi on monesta osakonfliktista koostuva laaja konflikti, jonka loppua lyhyellä tähtäimellä ei näy, hän kuvailee. Tilanne vaatisi hänen mukaansa taitavaa ja aktiivista diplomatiaa.

– Pitäisi pyrkiä puuttumaan todellisiin syihin eikä hoitamaan pientä yksityiskohtaa kerrallaan.

Esimerkiksi Irakissa ja muissakin maissa on voimia, jotka eivät halua osallistua Saudi-Arabian ja Iranin valtataisteluun ja nuorta väestöä, joka haluaa demokratiaa, näitä pitäisi pystyä tukemaan, Juusola arvioi.

Lue myös:

Ranskan presidentti kutsuu Libanonin eronneen pääministerin Ranskaan

Hannu Reimen kolumni: Saudi-Arabian kruununprinssi rupesi kahmimaan valtaa

Pakotetaanko Libanonin pääministerin veli maan johtoon ja juoniiko Saudi-Arabia sodan Israelin ja Hizbollahin välille? – Lähi-idässä kuohuu jälleen

Pääministerin mysteeriero hämmentää libanonilaisia – "Hän on sentään pääministeri, ei lapsi"

Libanonin pääministeri katosi valtiovierailulla – presidentti epäilee kidnappausta

Saudiprinssi kahmii valtaa, kapinalliset ampuivat ohjuksella pääkaupunkiin

Libanonin pääministeri erosi suorassa tv-lähetyksessä

Lue seuraavaksi