Utsjoen seurakunnan taloustilannetta paikataan harkinnanvaraisella avustuksella

Oulun hiippakunnan tuomiokapituli puolsi Utsjoen seurakunnan avustushakemusta kirkkohallitukselle sillä perusteella, että seurakunta ei selviäisi loppuvuoden kuluista ilman avustusta.

seurakunnat
Ohcejoga girku
Susanna Guttorm / Yle

Kirkkohallitus on myöntänyt Utsjoen seurakunnalle 45 000 euroa harkinnanvaraista avustusta, jotta seurakunta selviää loppuvuoden kuluista. Asiasta kertoi ensimmäisenä Lapin Kansa (siirryt toiseen palveluun).

Utsjoen seurakunta on lähettänyt Oulun tuomiokapitulille lokakuussa kirkkohallitukselle osoitetun avustushakemuksen, jossa pyydettiin seurakunnalle harkinnanvaraista toiminta-avustusta 45 000 euron edestä. Oulun hiippakunnan tuomiokapituli puolsi hakemusta sillä perusteella, että Utsjoen seurakunnan taloudellinen tilanne on syvässä kriisissä, eikä seurakunta tule selviämään loppuvuoden kuluista ilman avustusta.

Vuoden 2018 alusta Utsjoen ja Inarin seurakunnat yhdistyvät Pohjois-Lapin seurakuntayhtymäksi.

– Tarkoitus on, että Utsjoen seurakunta pärjää tällä avustuksella siihen asti, että Pohjois-Lapin seurakuntayhtymä muodostetaan vuoden alussa, kertoo kirkkoneuvos Leena Rantanen.

Seurakunnan velka siirtyy seurakuntayhtymälle

Utsjoen seurakunnan kirkkovaltuuston puheenjohtaja Väinö Guttormin mielestä avustuksen saaminen oli seurakunnalle elinehto, jotta se pystyy tänä vuonna toimia rahallisesti asianmukaisella tavalla.

– Ensi vuoden alussahan seurakuntayhtymä alkaa toimia, ja on tietenkin ihan hyvä, että seurakunta ei mene tähän yhtymään aivan taskut tyhjinä, jos niin voi sanoa, toteaa Guttorm.

Pääsyy Utsjoen seurakunnan taloudelliseen ahdinkoon on Karigasniemen kappelin rakentaminen, joka tuli maksamaan reilusti suunniteltua enemmän. Kappelin rakentamisesta syntynyt velka siirtyy uudelle seurakuntayhtymälle.

Väinö Guttorm uskoo, että seurakuntayhtymä tulee velan vuoksi tarvitsemaan vielä lisäavustusta.

Váldostivrra lahttu Väinö Guttorm
Utsjoen seurakunnan kirkkovaltuuston puheenjohtaja Väinö Guttorm.YLE Sápmi / Vesa Toppari

– Pitkäaikainen velka on 250 000 euroa, ja se on otettu 15 vuodeksi. Kyllä se toki pitkän aikaa hiertää kengässä, jos emme siihen saa apua, mutta minä uskon, että kyllä se jollain lailla täytyy kirkkohallituksen ottaa siihen kantaa ensi vuoden puolella, sanoo Guttorm.

Muissakin seurakunnissa painitaan talousvaikeuksien kanssa

Utsjoen seurakunta ei ole ainoa talousvaikeuksista kärsivä seurakunta Suomessa.

Kirkkohallituksen taloussuunnittelupäällikkö Pasi Perander kertoo, että seurakuntien talouksissa saavutettiin aallonpohja vuosina 2010–2012, jolloin tilikauden yhteenlaskettu tulos oli vain noin 3 miljoonaa euroa. Sen jälkeen tilanne parantui vuosiksi 2013–2015 keskimäärin 42 miljoonan euron tasolle.

– Negatiivisten tulosten lukumäärä on pysynyt noin 100 seurakunnan tasolla, mutta määrä kasvoi vuodeksi 2016 128 seurakuntaan, kertoo Pasi Perander.

Seurakunnat ovat Peranderin mukaan sopeuttaneet talouksiaan pääasiassa henkilöstömenoja karsimalla.

Kuluneen vuoden aikana kirkkohallitus on jakanut harkinnanvaraisia avustuksia yhteensä 500 000 euroa jo ennen Utsjoen seurakunnalle myönnettyä avustusta.

Harkinnanvarainen avustus on tarkoitettu tilapäiseen apuun. Avustusta voidaan myöntää seurakunnalle, joka ensisijaisesti poikkeuksellisten tai tilapäisten taloudellisten vaikeuksien vuoksi on lisätyn taloudellisen tuen tarpeessa.