Hyppää sisältöön

Norsu tähtäimeen ja syöksyhampaat seinälle? Sopii Yhdysvalloille

Yhdysvallat aikoo sallia laillisesti surmattujen elefanttien jäänteiden nykyistä laajemman maahantuonnin.

Norsuja Suuren Limpopon luonnonpuistossa. Vuonna 2002 avattu puisto sijaitsee Zimbabwen, Etelä-Afrikan ja Mosanbikin raja-alueella. Kuva: THEMBA HADEBE / EPA

Presidentti Donald Trumpin hallinto aikoo sallia Zimbabwessa ja Sambiassa laillisesti kaadettujen norsujen jäänteiden maahantuonnin Yhdysvaltoihin, amerikkalaismediat uutisoivat (siirryt toiseen palveluun).

Afrikannorsut ovat uhanalaisia, mutta niiden rajoitettu metsästys on sallittua joissain Afrikan maissa.

Barack Obaman hallinnon aikana elefanttien jäänteiden tuominen on ollut sallittua Etelä-Afrikan kaltaisista maista, joissa elefanttien populaation on katsottu olevan kestävällä tasolla. Yhdysvaltojen viranomaisten mukaan kaatoluvista maksetuilla rahasummilla voidaan auttaa elefanttien suojelua edellyttäen, että rahavirrat kanavoidaan eläinkannan vastuulliseen ylläpitoon.

Zimbabwe ei vuonna 2015 kyennyt osoittamaan Yhdysvaltain viranomaisille, että sen norsupopulaatio on hyväksyttävällä tasolla metsästysmuistojen maahantuonnin sallimiseksi. Toistaiseksi on epäselvää, miksi amerikkalaisviranomaiset ovat nyt muuttaneet arviotaan maan norsupopulaation tilasta. Viime vuosina Zimbabwen norsukanta on laskenut (siirryt toiseen palveluun) kuudella prosentilla.

Yhdysvaltojen villieläinten suojelusta vastaavat viranomaiset ovat luvanneet tiedottaa asiasta lisää perjantaina.

Suunnitelma jakaa mielipiteitä

Suunnitelmat maahantuontikiellon lieventämisestä ovat saaneet ristiriitaisen vastaanoton. Oman lisämausteensa soppan on tuonut Zimbabwen viime päivinä kiristynyt poliittinen tilanne. Maan armeija syrjäytti keskiviikkona presidentti Robert Mugaben.

Amerikkalaisen kansalaisjärjestön Humane Societyn puheenjohtaja Wayne Pacelle huomauttaa, että Zimbabwe on "syvästi korruptoitunut valtio", jonka päämies Mugabe juhlisti viime vuonna syntymäpäiväänsä syömällä norsun lihaa.

– Minkälaisen viestin se lähettää maailmalle, että selviytymisestä kamppailevat köyhät afrikkalaiset eivät saa tappaa elefantteja elannokseen, mutta rikkaiden amerikkalaisten annetaan surmata petoja saadakseen syöksyhampaista metsästysmuistoja? Pacelle kysyi Washington Postin (siirryt toiseen palveluun) haastattelussa.

Metsästäjiä edustavan Safari Club International -järjestön puheenjohtaja Paul Babaz on kiitellyt yhdysvaltalaisviranomaisten uutta linjausta.

– Nämä Zimbabwen ja Sambian kannalta myönteiset muutokset osoittavat, että kalastuksesta ja villieläimistä vastaavat viranomaiset ymmärtävät metsästyksen olevan hyödyllistä villieläimille. Tämä myös osoittaa, että näissä maissa tiedetään, miten säädellä norsupopulaatiota, Babaz kertoi Washington Postille.

Lue lisää:

"Sarvikuonojen suojelu on kuin sotilasoperaatio" – Kuvia taistelusta, jossa vastustajana ovat eläimiä silpovat ja tappavat salametsästäjät

Aiheesta muualla:

US to allow imports of elephant trophies from Zimbabwe, Zambia (siirryt toiseen palveluun)