1. yle.fi
  2. Uutiset

Palopaikkojen sankari Routa on vuoden poliisikoira – Saksanpaimenkoira jäljestää, suojelee ja etsii uutterasti

Lapin poliisilaitoksella työskentelevä Routa on saanut koulutuksen palosyyntutkintaan. Koiran ohjaaja on vanhempi konstaapeli Antti Alatalo.

poliisikoirat
Vuoden Poliisikoira Routa
Vuoden Poliisikoira Roudan erikoisalana on palavien nesteiden etsintä. Jukka Pätynen / Kennelliitto

Vuoden poliisikoira on Lapin poliisilaitoksen 6,5-vuotias saksanpaimenkoira Routa. Koiran ohjaaja on vanhempi konstaapeli Antti Alatalo.

Alatalo luonnehtii Routaa hyväksi ja tasapainoiseksi virkakoiraksi, jolla on pää kunnossa ja motivaatio kohdallaan. Luonteeltaan Routa on sosiaalinen ja temperamenttinen koira.

Partiokoirana työskentelevän Roudan työtehtäviin kuuluvat jäljestys, suojelu ja sekä ihmisten että esineiden etsinnät. Roudan erikoisala on palosyyntutkinta, johon se on saanut koulutuksen. Palopaikoilla Routa etsii uutterasti jälkiä palavista nesteistä.

Koulutuksesta ja karttuneesta kokemuksesta huolimatta poliisikoira ei ole koskaan valmis.

– Koko ajan keksitään uusia juttuja, jotta motivaatio säilyy sekä koiralla että kouluttajalla, koiran ohjaaja Antti Alatalo sanoo.

Roudan uran kohokohtia ovat olleet tapaukset, joissa rikostutkinnassa nousseet epäilyt ovat vahvistuneet poliisikoiran tarkan työn avulla. Myös kadonneiden etsinnässä Roudasta on ollut iso apu.

– Lämmittää, kun koiran avulla löytyy kadonnut henkilö maastosta.

Koira ja poliisi – yötä päivää yhdessä

Yle tapasi nyt palkitun kaksikon vuonna 2011 poliisikoirien harjoitusleirillä. Tuolloin Routa oli vasta nelikuinen pentu ensimmäisellä leirillään. Poliisikoiran töitä pieni koira oli vasta alkanut ottaa haltuun, ja ensimmäisten treeniensä joukossa Routa oli kokeillut muun muassa jäljen seuraamista avoimella pellolla.

Roudan ohjaaja Antti Alatalo puolestaan on tiennyt alusta saakka, että poliisikoiran koulutus vaatii paneutumista.

– Sehän vaatii tosi paljon, vaatii omaa aikaa ja perheen aikaa, siihen on sitouduttava, Alatalo sanoi pikkukoiran ensimmäisellä leirillä kuusi vuotta sitten.

Yhteistä aikaa Alatalo ja Routa ovatkin viettäneet, sillä yhdessä ollaan 24 tuntia vuorokaudessa ja joka päivä.

Sitoutuminen on kantanut hedelmää – nyt Routa on vuoden polisiikoira. Palkintonsa Routa saa Koiramessuilla joulukuun 8. päivänä, kun Suomen Kennelliitto palkitsee kaikki vuoden virkakoirina palkitut koirat. Samalla palkitaan vuoden rajakoira Ceijo (Pelkolan rajavartioasema, Imatra), vuoden sotakoira Helmi (Porin prikaati, Säkylä), vuoden vankilakoira Rane (Keravan vankila) sekä vuoden tullikoira Urho (Lentotulli, Helsinki-Vantaan lentokenttä).

Lue seuraavaksi