Puolustusvoimien luolan kauppahinta lähes kymmenkertaistui muutamassa tunnissa – "Jos luolaa oikeasti tarvitsee, niin sen rakentaminen maksaa ihan älyttömästi"

Eniten tarjonnut on suomalainen yrittäjä. Kaksi muutakin ostajaehdokasta olivat valmiita maksamaan luolasta yli 700 000 euroa.

kiinteistökauppa
Luolassa on iso avoin "sali".
Luolassa on iso avoin "sali".Jarmo Honkanen / Yle

Rovaniemen Toramolammella sijaitseva, puolustusvoimien laitesuojana aiemmin toiminut luola oli myytävänä nettihuutokaupassa viikkojen ajan. Keskiviikkona alkuiltapäivästä korkein tarjous oli 83 000 euroa, mutta illan tullen kilpailu harvoin tarjolla olevasta kohteesta kiihtyi hämmästyttäviin mittoihin. Kun huutokauppa oli iltakahdeksalta päättymässä, kolme ostajaehdokasta jätti yli 700 000 euron ostotarjoukset. Lopulta hinta pysähtyi lukemiin 704 000 euroa.

– Eniten tarjonneella on yritys, mutta en tiedä ostaako hän yrityksen nimiin, kertoo myyntipäällikkö Jyrki Maikola Senaatti-kiinteistöistä. Maikola kertoo, että tarjouksen jättänyt on suomalainen.

Maikola ei suostu puhumaan ylihinnasta.

– Ei niin voi sanoa. Siinähän on metsääkin ja hyvä sijainti lähellä turistikohteita. Ja jos sellaista luolaa oikeasti tarvitsee esimerkiksi laitetilaksi, niin sen rakentaminen maksaa kyllä ihan älyttömästi. Että jos sille on ihan luolana käyttöä, niin se on halpa.

Puolustusvoimien luolia myyty teleoperaattoreille

Maikola sanoo, ettei tiedä eikä osaa päätellä, millaiseen käyttöön eniten tarjonnut on yli 600 neliön luolaa havittelemassa. Maikola itse kertoo myyneensä aiemmin useita puolustusvoimien ja teleoperaattoreiden yhteiskäytössä olleita luolia eri puolilla Suomea. Ne ovat päätyneet teleoperaattoreiden datakeskuksiksi.

– Käyttö on jatkunut ja muuttunut, Maikola kuvailee. Rovaniemen Toramolammen käyttökustannuksista Maikola sanoo, että riippuu siitä, millaisia laitteita siellä säilytetään ja mitkä ovat vaatimukset esimerkiksi lämmön ja ilmankosteuden suhteen.

Ostaja tulee yleiseen tietoon viimeistään tammikuussa, jolloin kaupat on tarkoitus allekirjoittaa. Maikola kertoo, että Senaatti-kiinteistöjen hallitukselle esitetään kiinteistön myyntiä eniten tarjonneelle ja hallitus päättää asiasta joulukuun puolenvälin jälkeen.