1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Zimbabwe

Zimbabwessa jännittynyt tilanne jatkuu – Mugabea kehotettu väistymään rauhanomaisesti

Maan entinen talousministeri on lupautunut työskentelemään uudessa hallituskokoonpanossa, mikäli oppositiojohtaja otetaan mukaan.

Armeijan joukot valvoivat Zimbabwen pääkaupungin Hararen katuja marraskuussa 2017. Kuva: AARON UFUMELI / EPA-EFE

Zimbabwessa poliittinen tilanne jatkuu jännittyneenä ja pääkaupungissa Hararessa armeijan joukot pysyvät kaduilla. Sotilaiden valvoessa rauhaa suljettujen ovien takana on käynnissä poliittinen myllerrys, joka todennäköisesti johtaa presidentti Robert Mugaben pitkään jatkuneen valtakauden päättymiseen.

Uutistoimisto Reutersin nimettömien lähteiden sekä Etelä-Afrikan presidentin mukaan Mugabe ja hänen puolisonsa Grace ovat parhaillaan määrättynä kotiarestiin.

Etelä-Afrikka on lähettänyt Zimbabwen pääkaupunkiin ministeridelegaation. Ryhmän on määrä tavata syrjäytetty Mugabe ja vallan kaapannutta armeijan johtoa. Afrikan unioni on kehottanut Zimbabwea sitoutumaan rauhanomaisiin keinoihin, kun Mugabelle etsitään seuraajaa

Presidenttiä ei ole toistaiseksi näkynyt julkisuudessa. Yli sata kansalaisjärjestöä on allekirjoittanut lausunnon, jossa Mugabea pyydetään väistymään tehtävästään rauhanomaisesti.

Zimbabwen entinen talousministeri Tendai Biti  ilmoitti tänään olevansa valmis työskentelemään missä tahansa hallituskokoonpanossa, mikäli mukana on oppositiojohtaja Morgan Tsvangirai.

Lue myös:

Zimbabwessa asuva suomalainen: Tilanne on suurelta osin rauhallinen

Viisi faktaa Zimbabwesta: Mugabe hallinnut jo 1980-luvulta

Muutkin osaavat kuin Mugabe – vapaustaistelijat takertuivat valtaan

Analyysi: Itsevaltaista vanhusta sysätään syrjään – Seuraako Mugabea sotilasjuntta, himoshoppaaja vai Lacoste-krokotiili?