Lapsensa puukottamisesta epäilty mies on vangittu Porvoossa

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus on vanginnut lapsensa puukottamisesta epäillyn miehen torstaina. Häntä epäillään todennäköisin syin murhasta.

puukotus
 Porvoo lapsisurma oikeudenkäynti
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Vangittu mies on 38-vuotias Ranskan kansalainen, jota epäillään todennäköisin syin murhasta lapsensa puukottamisen takia.

Lapsi kuoli pahoinpitelyssä saamiinsa vammoihin sairaalassa maanantaina. Poliisi tutkii tapausta murhana ja vaati miehen vangitsemista.

– Tutkinta jatkuu tarkentavilla kuulusteluilla, teknisellä tutkinnalla ja pöytäkirjan kasaamisella. Maanantain tapahtumien osalta olemme jo aika hyvällä mallilla. Ensimmäinen kuulustelukierros on jo käyty läpi ja siitä tapahtumat melko hyvin ja tarkasti aikanaan ilmenevät, tutkinnanjohtaja Jyri Hiltunen kommentoi vangitsemisoikeudenkäynnin jälkeen.

Tapauksessa syytteen nostamisen takaraja on maaliskuun 2018 loppupuolella.

Mies sieppasi lapsen ennen puukotusta

Hiltunen oli varsin niukkasanainen, mutta kertoi murhasta epäillyn miehen siepanneen 3-vuotiaan lapsensa maanantaiaamuna, kun tämän äiti oli laittamassa lasta autoon. Mies toimi kun lapsen äiti käänsi selkänsä hetkeksi. Hieman myöhemmin tapahtuneella puukotuksella oli useita silminnäkijöitä.

– En osaa sanoa ihan tarkkaa määrää. Muutamia poliiseja ja noin puolenkymmentä todistajaa, Hiltunen laskee.

Tutkinnanjohtaja ei vastannut kysymyksiin esimerkiksi siitä, onko mies osoittanut katuvansa tekoaan tai mikä oli puukotuksen motiivi. Hiltunen ei kertonut myöskään mitään siitä, millä tavoin perhe on ollut tekemisissä lastensuojeluviranomaisten kanssa. Jo aiemmin on tullut ilmi, että lapsesta oli tehty lastensuojeluilmoituksia.

Taustalla huoltajuusriita ja pahoinpitelyjä

MTV:n uutisten (siirryt toiseen palveluun) mukaan teon taustalla on huoltajuusriita. Lapsen äiti oli hakenut miehelle laajennettua lähestymiskieltoa, mutta asian käsittely jäi surman myötä kesken Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa.

STT:n mukaan mies on tuomittu alkuvuonna 30 päivän ehdolliseen vankeuteen teini-ikäisen tyttärensä kolmesta pahoinpitelystä vuodelta 2015.

Oikeuspsykiatri Alo Jüriloo pitää oman lapsen surmaamista äärimmäisen poikkeuksellisena tekona.

Juttua täydennetty 16.11.2017 klo 18:46. Lisätty toiseksi viimeinen lause ja väliotsikot.

Juttua täydennetty 16.11.2017 klo 17:42. Lisätty toisen luvun viimeinen kappale.

Juttua muokattu 16.11.2017 klo 16:38. Lisätty tutkinnanjohtajan kommentit.

Juttua täydennetty 16.11.2017 klo 19:00. Lisätty tieto syytteen nostamisen määräpäivästä.