1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kryptovaluutta

Moni sijoittaja jättää ilmoittamatta verottajalle kryptovaluutoista saamansa tulot – Bitcoin-yrittäjä pitää verokäytäntöä epäreiluna

Poliisi tutkii muutamia virtuaalivaluuttoihin liittyviä epäiltyjä veropetoksia ja törkeitä veropetoksia. Finanssivalvonta on varoittanut suomalaisia sijoittajia kryptovaluuttoihin liittyvistä riskeistä.

kryptovaluutta
virtuaalikolikoita
AOP

Verohallinto on havainnut, että suuri osa suomalaisista sijoittajista jättää krypto- eli virtuaalivaluutoista saamansa tulot ilmoittamatta verottajalle.

Monien kryptovaluuttojen arvo on noussut huomattavasti viimeisen vuoden aikana. Esimerkiksi yleisimmän kryptovaluutan bitcoinin arvo on noin kahdeksankertaistunut tänä vuonna.

Sijoittaminen virtuaalivaluuttoihin on alkanut kiinnostaa yhä useampia. Esimerkiksi bitcoinia myyvä ja ostava jyväskyläläinen Prasos Oy kertoo saaneensa tänä vuonna tuhansia uusia asiakkaita. Samalla yrityksen euromääräiset bitcoin-vaihtovolyymit ovat moninkertaistuneet alkuvuodesta.

Olemme analysoineet yli 10 000 bitcoin-lompakkoa.

Timo Puiro, Verohallinto

Aikaisessa vaiheessa virtuaalivaluuttoihin sijoittaneet ja hintahuipulla omistuksiaan myyneet ovat tehneet tänä vuonna monikymmenkertaisia voittoja pääomaansa nähden tuottoisimmilla kryptovaluutoilla kuten esimerkiksi ethereumilla ja neolla.

Verottaja analysoi bitcoin-lompakoita

Verohallinnon Yritysverotusyksiköstä ohjaus- ja kehittämisyksikön ylitarkastaja Timo Puiro kertoo, että valvonnan perusteella käyttäjämääriin nähden suurin osa virtuaalivaluutoista saaduista tuloista on jäänyt ilmoittamatta viime vuosina.

Pääosassa tapauksista sijoittajat ovat realisoineet bitcoinin kurssivoittoja virallisiin valuuttoihin tai ostaneet voitoilla hyödykkeitä, joiden osto on niin ikään saattanut realisoida kurssivoiton.

Joukossa on jopa miljoonaluokan juttuja, mutta suurimmassa osassa summat ovat pienempiä.

– Käsityksemme mukaan näitä tapauksia on aika paljon, kun suhteutetaan tähän ilmiön laajuuteen. Olemme analysoineet yli 10 000 bitcoin-lompakkoa. Analyysin perusteella verotukseen on noussut yli 500 tapausta, Puiro kertoo.

Hänen mukaansa ei ole kuitenkaan harvinaista, että virtuaalivaluutoista tulevia tuloja ilmoitetaan verottajalle myös oma-alotteisesti ja rehellisesti.

Timo Puiro
Timo PuiroPatrik Skön / Yle

Puiro arvioi, että moni on jättänyt tulonsa ilmoittamatta epähuomiossa, koska virtuaalivaluuttojen verotuskäytäntöjä ei tunneta vielä kovin hyvin. Ylitarkastajan mukaan Verohallinnolla ei ole tarkkaa tietoa siitä, kuinka moni suomalainen ilmoittaa verotuksessaan virtuaalivaluutoista saamansa tulot.

– Tällaiset tulot ilmoitetaan veroilmoituksella muiden pääomatulojen ja ansiotulojen yhteydessä. Tältä osin veroilmoituksella ei pyydetä tarkempaa erittelyä, mistä tulot ovat muodostuneet, Puiro perustelee.

Kokosimme verottajan ohjeet verojen maksamiseksi kryptovaluuttatuloista. Voit lukea ohjeet täältä.

Poliisi tutkii epäiltyjä veropetoksia

Verottaja on lähettänyt kryptovaluuttoihin liittyvistä epäillyistä veronkiertotapauksista tutkintapyyntöjä poliisille silloin, kun on epäilty tahallista yritystä pimittää voittoja. Rikosilmoituksia on kirjattu viimeisen parin vuoden aikana.

Poliisitarkastaja Kimmo Ulkuniemi poliisihallituksesta kertoo, poliisi tutkii tällä hetkellä muutamia virtuaalivaluuttoihin liittyviä veropetoksia ja törkeitä veropetoksia. Hän ei paljasta tutkintojen tarkkaa lukumäärää.

Tapausten mahdollinen rikoshyöty vaihtelee tuhansista euroista yli sataan tuhanteen euroon. Ulkuniemen mukaan useampi tutkinnoista on epäiltyjä törkeitä veropetoksia.

Kimmo Ulkuniemi
Kimmo UlkuniemiTanja Heino / Yle

– Bitcoiniin ja virtuaalivaluuttoihin liittyvissä veropetoksissa ratkaiseva tekijä on, että määritellään arvo, millä valuuttaa on hankittu ja millä hinnalla sitä on myyty tai välitetty jollekin toiselle tekijälle, Ulkuniemi sanoo.

– Tutkinnoissa selvitetään, mitä tietoja verottajalle on annettu, onko annettu vääriä tietoja tai salattu tietoja, jotka vaikuttavat veron määräytymiseen.

Veropetoksesta voi saada rangaistukseksi sakkoa tai enintään kaksi vuotta vankeutta. Törkeästä veropetoksesta rangaistus on neljästä kuukaudesta neljään vuotta vankeutta.

Ulkuniemi pitää mahdollisena, että rikosilmoitusten määrä virtuaalivaluuttoihin liittyvistä veropetoksista ja törkeistä veropetoksista lisääntyy ensi vuonna, koska entistä useammat suomalaiset ovat tänä vuonna tehneet tiliä kryptovaluutoilla.

Verotuskäytäntö ärsyttää sijoittajia

Bittiraha- ja Coinmotion -verkkopalvelujen sekä Bittimaatti-käteisautomaattien kautta bitcoineja myyvän ja ostavan Prasos Oy:n toimitusjohtaja Henry Brade kertoo, että monet sijoittajat pitävät kryptovaluuttojen verotusta epäreiluna.

Kysymys on digitaalisesta hyödykkeestä, jota käytetään myös maksuvälineenä.

Henry Brade, Prasos Oy

Braden mielestä virtuaalivaluuttojen verotuksessa hiertää se, että niitä kohdellaan eri tavalla kuin esimerkiksi arvopapereita, jalometalleja tai muita sijoituksia.

Henry Brade
Henry BradeIlkka Klemola / Yle

Brade pitää epäreiluna sitä, että kryptovaluutoilla tehtyjä tappioillisia kauppoja ei voi vähentää verotuksessa.

– Se on yksi tosi iso epäkohta varsinkin ihmisille, jotka tekevät aktiivista treidausta bitcoinilla tai muilla kryptovaluutoilla, niin tämä voi johtaa epäoikeudenmukaisesti aika isoihin veroseuraamuksiin, Brade sanoo.

Toinen ongelma hänen mielestään on se, että virtuaalivaluuttoihin ei voi käyttää hankintameno-olettamaa. Sijoituksista syntyy luovutus- eli myyntivoittoa, kun omaisuus myydään tai vaihdetaan korkeammalla hinnalla kuin se on aikoinaan hankittu.

Perinteisten sijoituskohteiden kohdalla luovutusvoitto voidaan laskea vähentämällä luovutushinnasta hankintameno-olettama, joka on 20 prosenttia, jos omistusaika on alle kymmenen vuotta.

Virtuaalivaluuttojen määritelmästä kiistaa

Verohallinnon ylitarkastaja Timo Puiro kertoo, että verottajan linjauksen mukaan kryptovaluutat eivät ole omaisuutta, johon sovelletaan luovutusvoittoa koskevia säädöksiä.

– Asiasta on juuri saatu myös Keskusverolautakunnan ratkaisu, joka tullaan julkaisemaan lähiaikoina vero.fi:ssä, Puiro sanoo.

Braden mielestä verottajan pitäisi muuttaa kryptovaluuttojen määritelmää. Tällä hetkellä verottaja määrittää kryptovaluuttojen vaihdannan hinnanerosopimukseksi.

– Mielestäni sille pitäisi olla jokin toisenlainen määritelmä, koska todellisuudessa kysymys on digitaalisesta hyödykkeestä, jota käytetään myös maksuvälineenä. Mutta ensisijaisesti se on useimmille suomalaisille sijoituskohde.

Kryptovaluuttoihin sijoittamiseen liittyy riskejä

Finanssivalvonta varoitti keskiviikkona suomalaisia, että kryptovaluuttoihin sijoittamiseen liittyy suuria riskejä.

Finanssivalvonta nosti esiin erityisesti startup-yritysten ICO-rahoituksen, jossa yritys tarjoaa uutta kryptovaluuttaa eli "rahakkeita" vastineeksi rahoitukselle, jota haetaan joko yrityksiltä tai kuluttajilta.

Maailmalla huijarit ovat käyttäneet ICO-rahoitusta sijoittajien huijaamiseen. Tuoreimmassa epäillyssä tapauksessa startup-yritys Confido katosi (siirryt toiseen palveluun) (CNBC) ja vei mukanaan 375 000 dollaria, jolla sijoittajat olivat ostaneet yrityksen CFD-nimistä kryptovaluuttaa. Samalla yrityksen myymien "rahakkeiden" arvo putosi 1,20 dollarista lähes nollaan kryptovaluuttamarkkinoilla.

Suomen Pankki pitää kryptovaluuttojen taustalla olevaa lohkoketjuteknologiaa (siirryt toiseen palveluun) erittäin kiinnostavana ja arvioi, että pankit ja luottokorttiyhtiöt saattavat tehdä alaan liittyviä tuotelanseerauksia.

Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen arvioi syyskuussa Demokraatti-lehden mukaan (siirryt toiseen palveluun), että laillisten maksuvälineiden rinnalle voi nousta kryptovaluuttoja, joita voi käyttää arkisissa tilanteissa.

Suomen Pankin rahahuolto-osaston päällikkö Päivi Heikkinen sanoi Ylelle syyskuussa, että bitcoiniin tai muihin virtuaalivaluuttoihin sijoittamista harkitsevien on syytä tutustua kryptomarkkinoihin ennen sijoituspäätöksen tekemistä.

Lue myös:

Tienaatko kryptovaluutoilla? Näin pidät verokarhun tyytyväisenä

Finanssivalvonta varoittaa sijoittajia vakavasti: Kryptovaluuttojen tuotto-odotukset tyhjän päällä

Lue seuraavaksi