Pieni kunta sulki viimeisen vuodeosastonsa ja odotti isoja säästöjä – tulikin 2 miljoonan euron lisälasku

Iitti on Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän kanssa täysin eri linjoilla siitä, kuinka paljon sen pitäisi maksaa terveyspalveluista.

sairaanhoitopalvelut
Potilas makaa vuoteessa sairaalassa.
Tommi Parkkinen / Yle

Iitin kunta on saanut kylmän suihkun niskaansa Päijät-Hämeestä, jonne kunta on jo vuosia halunnut kuulua. Iitti taisteli maakuntavaihdoksen puolesta vuosia päästäkseen osaksi Päijät-Hämettä, josta se on jo pitkään ostanut terveyspalvelunsa. Maakuntavaihdoksen on määrä vihdoin toteutua vuoden 2020 alussa.

Nyt Iitti on saamassa kolkon tervetuliaislahjan Päijät-Hämeen uudelta hyvinvointiyhtymältä. Iitissä ihmetellään noin kahden miljoonan euron lisälaskua, jonka Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä aikoo kunnalta laskuttaa.

Iitin pitäisi maksaa hyvinvointiyhtymälle tänä vuonna 22,6 miljoonaa euroa. Kahden miljoonan euron lisälasku merkitsisi Iitin kunnalle lähes 10 prosentin kustannusnousua tälle vuodelle. Lasku ihmetyttää etenkin siksi, että Iitin mielestä hyvinvointiyhtymä lupasi alentaa kunnan maksuosuutta.

Iitin hallinto- ja talousjohtaja Jarkko Salosen mukaan nousua ei voi järjellä ymmärtää. Kunta odotti saavuttavansa säästöä muun muassa siksi, että se lakkautti omat vuodeosastopaikat. Lisälasku sisältää kuitenkin korotuksen myös vuodepaikkakustannuksiin.

– Ihmettelen, miten esimerkiksi vuodeosastopaikkojen laskutus voi nousta 180 000 euroa. Viimeksi tänä vuonna lakkautimme 20-paikkaisen vuodeosaston. Käytössämme on tällä hetkellä enää kahdeksan vuodeosastopaikkaa.

Sanomalehti Etelä-Suomen Sanomien (siirryt toiseen palveluun) haastattelussa Iitin kunnanhallituksen jäsen Terhi Kare kummastelee, miten iittiläisen terveydenhoito voi asukasta kohden olla 660 euroa kalliimpaa kuin esimerkiksi lahtelaisen.

"Yhtymä lupasi laskea kuntaosuutta"

Hallinto- ja talousjohtaja Jarkko Salonen sanoo, että hän voisi pitää lisälaskua ymmärrettävänä, jos Iitin palvelutarve olisi selvästi kasvanut.

– Näin ei nyt ole, vaan päinvastoin, palvelut ovat supistuneet.

Iitin kuntaosuuden piti hänen mukaansa tänä vuonna laskea vuoteen 2016 verrattuna.

– Hyvinvointiyhtymä lupasi, että Iitin kuntaosuus laskee viime vuodesta noin 650 000 euroa.

Yhtymä katsoo Iitin varanneen liian vähän rahaa

Hyvinvointiyhtymä kuitenkin katsoo Iitin varanneen terveydenhoitoa varten liian vähän rahaa budjettiinsa.

– Iitti oli budjetoinut erittäin optimistisesti, muistaakseni noin miljoona euroa vähemmän kuin viime vuonna meni. Iitin nousu viime vuoteen verrattuna on 3,3 - 4 prosentin välillä. Se on iso raha, mutta aika tavanomaista menneiden vuosien sote-kulujen nousuun nähden. Kysymys on kuitenkin vielä tilinpäätösennusteesta, lopulliset laskut määräytyvät alkuvuonna, hyvinvointiyhtymän toimitusjohtaja Eetu Salunen totesi Yle Lahden haastattelussa.

Iitin hallinto- ja talousjohtaja Jarkko Salonen on budjetoinnista täysin eri mieltä.

– Emme uskoneet luvatun pudotuksen toteutuvan, ja sen takia budjetoimme tietoisesti ylimääräistä. Me varasimme terveydenhoitokustannuksiin varmuuden vuoksi 400 000 euroa enemmän kuin hyvinvointiyhtymä oli arvioinut kuntaosuudeksemme.

"Odotamme lisäselvityksiä"

Salonen epäilee, että lisälaskun syynä on pikemminkin hyvinvointiyhtymän laskuvirhe.

– Ymmärtäisin, jos lisälasku olisi muutaman sadan tuhannen euron suuruinen. Mutta mittaluokaltaan näin suurta menoylitystä ei meillä ole historiassa ollut koskaan. Sen takia odotamme vielä lisäselvityksiä hyvinvointiyhtymältä.

Syntyneeltä ikävältä isolta yllätykseltä olisi Salosen mukaan voitu välttyä, jos hyvinvointiyhtymä olisi raportoinut kustannuslaskelmistaan paremmin.

– Nyt näyttää siltä, että hyvinvointiyhtymä ei itsekään tiedä, mistä kustannusnousut syntyvät. Olisiko käynyt niin, että yhtymässä on tehty liian suuria muutoksia liian nopeasti, Jarkko Salonen epäilee.