KRP: Moni tiesi epäiltyjen Turun parkkimaksukavaltajien toimista – "Ei tämä mikään maailman varjelluin salaisuus ole ollut"

Kuntaliiton lakimies ihmettelee, miten Turun kaupungin valvonta on voinut pettää. Kaupunginjohtaja Minna Arven mukaan tapahtuma on aiheuttanut kolahduksen kaupungin imagolle.

kavallus
Lippuautomaatti
Viivi Sihvonen / Yle

Keskusrikospoliisi on kertonut uutta tietoa Turun pysäköintirahojen kavallustutkinnasta. Tutkinnanjohtaja Markus Laine sanoo, että rahojen kätkemiseen ja häivyttämiseen on osallistunut viidestä kymmeneen ihmistä.

– He ovat parkkimittareiden tyhjennyksestä vastanneiden ja kavalluksesta epäiltyjen kaupungin työntekijöiden lähipiiriä, mutta eivät kaupungin työntekijöitä, Laine sanoo.

Poliisin mukaan epäiltyjen toiminnasta on tiennyt useampi henkilö.

– Tapauksen liitännäisrikoksista epäiltyjen kuulusteluissa on selvinnyt, että epäiltyjen lähipiirissä on ollut epäiltyjen toimista perillä olleita. Ei tämä mikään maailman varjelluin salaisuus ole ollut, Laine sanoo.

Teosta epäillyt ovat työskennelleet Turun kiinteistöliikelaitoksella lippuautomaattien ylläpidossa. Heidän työtehtäviinsä on kuulunut myös Turun kaupungin pysäköintimaksuautomaattien tyhjennys.

Pysäköintiautomaattien tyhjennyksestä on Turussa vastannut neljä ihmistä. Kavalluksesta epäillyt kaksi henkilöä eivät enää ole kaupungin palveluksessa.

Miljoonatuloista on kadoksissa satoja tuhansia

Kaupunki saa automaateista tuloja vuosittain yli kolme miljoonaa euroa. Suurin osa maksaa pysäköinnin mittareihin edelleen käteisellä, mutta muut maksutavat ovat kovaa vauhtia yleistymässä.

– Kännykkämaksujen osuus on jatkuvassa kasvussa ja on nyt jo likempänä 30 prosenttia kaikista tuloista, sanoo Turun kaupungin viestintäjohtaja Saara Malila.

Kaupunki on käynnistänyt sisäisen tarkastuksen selvittääkseen, miten nyt paljastunut epäilty kavallus on voinut tapahtua.

– Samalla on tarkoitus pohtia, miten epärehellinen toiminta voidaan estää tulevaisuudessa, sanoo kaupunginjohtaja Minna Arve.

Lähtökohtaisesti luotamme siihen, että meillä henkilöt ovat rehellisiä ja tekevät työnsä kunnolla.

Minna Arve

Epäillyt työskentelivät Turun kaupungin palveluksessa useita vuosia. Arven mukaan kaupungin työntekijöihin luotetaan nyt paljastuneesta kavallusepäilystä huolimatta. Turun kaupungin palveluksessa on yli 10 000 työntekijää.

– Lähtökohtaisesti luotamme siihen, että meillä henkilöt ovat rehellisiä ja tekevät työnsä kunnolla.

Arve myöntää, että tapaus on kolahdus kaupungin imagolle.

– On varmasti aina kova kolaus missä tahansa organisaatiossa, kun esille tulee epärehellisyyttä, Minna Arve sanoo.

Poliisi otti kavalluksesta epäillyt kiinni lokakuussa ja heidät vangittiin marraskuun alussa. Poliisi epäilee, että rahoja on otettu omaan käyttöön satoja tuhansia euroja.

Valvonnan pettäminen kummastuttaa

Kuntaliiton johtava lakimies Kirsi Mononen pitää Turun rikosepäilyä epätavallisena. Hän hämmästelee, miten Turun sisäinen valvonta ja kontrolli ovat pettäneet näin perin pohjin. Monosen mukaan toiminta ei selvästikään ole ollut ajan tasalla.

– Käteisen rahan käsittelyssä pitäisi aika ajoin varmistaa, että valvonta todella toimii. Ovathan nämä vaikeita juttuja, ja todennäköisesti tässä on ollut taustalla taitavia tekijöitä, koska toiminta on voinut jatkua näin pitkään, arvioi Mononen.

En tunne Turun käyttämää tekniikkaa, mutta tuntuu hämmentävältä, että seuranta ei ole toiminut.

Pekka Henttonen

Helsingin kaupunkiympäristötoimialan asiakkuusjohtaja Pekka Henttonen muistelee, että Helsingissä selviteltiin vastaavan tyyppistä epäselvyyttä toistakymmentä vuotta sitten. Kyseessä ollut summa oli huomattavasti pienempi kuin Turun rikosepäilyssä.

– En tunne Turun käyttämää tekniikkaa, mutta tuntuu hämmentävältä, että seuranta ei ole toiminut. Helsingissä automaatit keräävät tiedot ostetusta pysäköintiajasta. Tietoa on helppo verrata kertyneeseen rahamäärään. Lisäksi käteiseen on vaikea päästä käsiksi, koska rahat ovat suljetuissa kaseteissa, kertoo Henttonen.

Käteisen rahan osuus Helsingin parkkimaksuissa vähenee vuosi vuodelta. Enemmistö automaateista hyväksyy pelkästään mobiili- tai korttimaksun.