Libanonin sekava tilanne jatkuu – eronnut pääministeri onkin menossa Ranskaan?

Libanonin presidentti odottaa, koska Saad al-Hariri suvaitsee tulla hänen puheilleen.

Libanonin pääministeri Saad Hariri. Kuva: Wael Hamzeh / EPA

Epätietoisuus Libanonin eronneen pääministerin Saad al-Haririn seuraavista askelista lisääntyi torstaina, kun Ranskan presidentinkanslia sanoi odottavansa Hariria Ranskaan seuraavien 48 tunnin kuluessa. Aiemmin Hariri on lupaillut paluuta Libanoniin parin päivän sisällä.

Kriisi alkoi pari viikkoa sitten, kun Saad al-Hariri sai yllättäen kutsun Saudi-Arabiaan, ja sinne matkustettuaan ilmoitti eroavansa Libanonin pääministerin paikalta. Hariri on siitä lähtien ollut perheineen Saudi-Arabiassa.

Libanonin presidentti Michel Aoun sanoi keskiviikkona uskovansa, että saudit pitävät Hariria maassa vastoin tämän tahtoa. Aoun ei ole hyväksynyt Haririn eroilmoitusta, ja haluaa Haririn tulevan Beirutiin neuvottelemaan maan hallituksen tilanteesta.

Pariisiin viikonlopuksi

Torstaina presidentti Aoun ilmoitti, että Hariri matkustaa viikonlopuksi Pariisiin ja tulee sitten Libanoniin.

– Toivomme, että kriisi alkaa olla ohi, ja Haririn vierailu Ranskaan olisi ovi ratkaisuun, sanoi Aoun uutistoimisto Reutersin mukaan.

Aiemmin torstaina Ranskan presidentinkanslia ilmoitti, että Hariri oli hyväksynyt vierailukutsun Ranskaan. Ranskan ulkoministeri Jean-Yves Le Drian on parhaillaan Saudi-Arabiassa tapaamassa sekä Hariria että Saudi-Arabian kuningasta ja kruununprinssiä.

Viime viikolla Saudi-Arabiassa kävi myös Ranskan presidentti Emmanuel Macron. Hänen vierailunsa yhteydessä korostettiin, että Ranska ei ole tarjoamassa Harirille poliittista turvapaikkaa, eikä sellaista ole haettu.

Saudit: Hariri vapaa lähtemään

Saudi-Arabia on kiistänyt pitävänsä Saad al-Hariria maassa väkisin. Saudien ulkoministeri Adel al-Jubeir sanoi torstaina, että Hariri voi lähteä milloin parhaaksi katsoo.

Hariri on Libanonin ja Saudi-Arabian kansalainen ja Lähi-Idän politiikassa hän on ollut saudien tukija. Eropuheessaan hän varoitti Iranin vaikutusvallan kasvusta ja vihjasi olevansa huolissaan omasta turvallisuudestaan.

Haririn isä, Libanonin pääministeri Rafik al-Hariri murhattiin pommilla vuonna 2005. Murhasta syytettiin Syyrian tiedustelupalvelua.

Iranin tukema shiiamuslimien Hizbollah-järjestö on Libanonin hallituksessa ja vahva voimatekijä maassa. Näin on tosin ollut vuosikausia. Saudi-Arabia kamppailee  Iranin kanssa vaikutusvallasta Lähi-Idässä.

Lue myös: