1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. susi

Yli 30 lasta kulkee susikyydeillä kouluun Kainuussa – "Voi olla, että pitkä talvi on tulossa"

Koululaisia kuljetetaan Kainuussa poikkeuskyydeillä asutuksen lähellä pyörivien susien takia. Viime aikoina sudet ovat herättäneet huolta myös muualla maassa.

Sotkamolaisen Heikkilän perheen lapset kulkevat 500 metrin matkan linja-autolle yhdessä, koska porukassa se on turvallisempaa. Kuva: Tiia Korhonen / Yle

SOTKAMO Kukko kiekuu pihakanalasta aamuhuomenet, kun Heikkilän perheen kuusi lasta ovat lähdössä kouluun. Matka kotipihasta linja-autolle kävellään yhdessä, koska niin on turvallisempaa. Sotkamon Naapurinvaaralla liikkuu susia.

– Sudet huolettavat, koska pienin lapsista on eskarilainen, ja ala-asteikäisiä on vielä kaksi. Lapset ovat sen verran pieniä, että jos susi tulee vastaan, niin sitä ei tiedä, mitä se tekee. Se on villieläin, eivät pienet lapset sille pärjää, sanoo lasten isä Timo Heikkilä.

Heikkilät ovat asuneet Naapurinvaaralla 11 vuotta. Koskaan aikaisemmin sudet eivät ole tulleet kylällä yhtä lähelle pihapiirejä.

– Lähimmät jäljet ovat kilometrin päässä, ja kahden kilometrin päässä susi söi metsästyskoiran. Koulun luona susi oli käynyt melkein pihapiirissä, joten on niitä täällä pyörinyt, Timo Heikkilä kertoo.

Sotkamolaista Helka Heikkilää sudet pelottavat pikkuisen. Hän kantaa huolta perheen kanoista ja koirasta. Kuva: Kimmo Hiltunen / Yle

Heikkilän lapset kävelevät peräkanaa kapeaa tietä pitkin. Naapuritalosta tulee lisää lapsia odottamaan linja-autoa. 3.-luokkalainen Helka Heikkilä myöntää pelkäävänsä pikkuisen susia.

– Kunhan ne eivät vie meidän kanoja ja koiraa, Helka huolehtii.

Isoveli Antin mielestä susista ei olisi mitään haittaa, jos ne pysyvät kauempana asutuksesta.

– Ei kai siinä, kunhan eivät tule syömään. Muuten ne saisivat olla täällä, mutta ne saattavat olla vähän aggressiivisia. Jos näkisin suden, niin silloin varmasti vähän pelottaisi, mutta muuten en niitä pelkää, viidesluokkalainen Antti sanoo.

Susikyydityksessä yli 30 oppilasta

Sotkamossa on tehty syksyn aikana poikkeuksellisen paljon susihavaintoja (siirryt toiseen palveluun) (Sotkamon kunta). Susien liikkeistä on kirjattu Tassu-järjestelmään kaikkiaan 59 havaintoa, joista näköhavaintoja on 37 ja pihakäyntejä 19. Viimeisimmissä havainnoissa sudet ovat liikkuneet asutuksen ja koulun välittömässä läheisyydessä.

Susitilanteen vuoksi Kontinjoen ja Naapurinvaaran koulujen oppilaille on järjestetty ylimääräisiä koulukyytejä (siirryt toiseen palveluun)(Sotkamo-lehti) reilun kuukauden ajan.

– Se on puhtaasti varotoimi. Pyrimme vastaamaan perheiden huoleen. Pelkoa emme halua lietsoa, mutta susi on kuitenkin arvaamaton petoeläin. Kukaan ei voi mennä siitä takuuseen, sanoo kasvatusjohtaja Ville Manninen Sotkamon kunnasta.

Susikyydityksessä lapsia kuljetetaan takseilla ja linja-autoilla. Kuva: Tiia Korhonen / Yle

Kontinjoen koulussa petokyytejä on järjestetty 17 oppilaalle ja Naapurinvaaralla 15 oppilaalle. Kyyditysten tarvetta tarkastellaan kahden viikon välein, seuraavan kerran tämän viikon loppupuolella.

– Ihan kaikki lapset eivät kulje kyydityksissä, koska sitä on järjestetty vanhempien halun mukaan. Osa vanhemmista on jopa sanonut, että heidän lapsensa ei tarvitse kuljetusta. Tässä näkyy todennäköisesti se, miten erilainen suhtautuminen perheissä on tilanteeseen, Manninen kertoo.

Susien takia vanhemmilta tulee kunnalle vuosittain muutamia kuljetuspyyntöjä.

Tiinaliisa Portano

Naapurinvaaran koulun pihalla oppilaat leikkivät ja pelaavat pelejä kuten minä muunakin päivänä tahansa. Koulun arki on sujunut susitilanteesta huolimatta lähes normaalisti.

– Ainoa lapsille annettu neuvo on, että välituntisin pysymme piha-alueella. Metsän reunuksille ei saa mennä, ja majaleikit on tällä hetkellä kielletty. Välituntivalvonnassa meillä on parhaimmillaan kolme valvojaa. Jatkoa en tiedä, mutta voi olla, että pitkä talvi on tulossa, sanoo koulunjohtaja Päivi Korhonen.

Naapurinvaaran koulun pihalla oppilaat leikkivät ja pelaavat pelejä kuten muinakin aikoina. Koulun vieressä olevaan metsään oppilaita on kielletty menemästä. Kuva: Kimmo Hiltunen / Yle

Naapurinvaaran koululla tilanne on uusi, mutta Sotkamossa petokyyteihin on jouduttu turvautumaan myös aikaisempina vuosina.

– Kustannukset eivät ole ihan älyttömiä, mutta jos tilanne jatkuu tällaisena koko lukuvuoden, puhutaan 10 000 eurosta lukuvuositasolla. Varmasti tosiasia on, että tilanne tulee jossakin muodossa säilymään tällaisena myös jatkossa. Kyydityksiä järjestetään aina tarpeen mukaan, kasvatusjohtaja Ville Manninen sanoo.

Petokyytejä myös Ristijärvellä

Ristijärvellä susista on tehty syksyn mittaan parikymmentä havaintoa eri puolilla kuntaa. Muutama viikko sitten sudet tappoivat lampaita (siirryt toiseen palveluun) (Ilta-sanomat) Pyhännänkylällä, ja sudet ovat liikkuneet talojen pihapiireissä Pyhännän lisäksi Kalliokoskella ja kirkonkylällä.

Tämän takia muutamille koululaisille järjestettiin koulukyyditys kotipihasta lokakuun loppupuolelta lähtien.

– Vanhempien pyynnöstä lapset haetaan kotipihasta, koska heillä olisi ollut muuten pidempi tulo tienvarteen. Suuria järjestelyjä se ei ole aiheuttanut, koska perukan lapset, eli puolet oppilaistamme, ovat muutenkin koulukuljetuksen piirissä, kertoo Ristijärven kunnan sivistysjohtaja, rehtori Tiinaliisa Portano.

Koululaisten kyydityksiä jatketaankin Ristijärvellä vuoden loppuun saakka.

– Täytyy kuitenkin muistaa, että tämä ei ole ainutkertaista. Susien takia vanhemmilta tulee kunnalle vuosittain muutamia kuljetuspyyntöjä. Kyyditykset ovat kestäneet yleensä lyhyemmän aikaa. Nyt päätös tehtiin pidemmälle ajalle, koska tiesimme, että asia on esillä kunnanhallituksessa, ja susille aiotaan hakea poikkeuslupaa, Portano kertoo.

Susilaumoja myös tiheämmin asutuilla alueilla

Sudet ovat herättäneet viime aikoina huolta myös muualla maassa. Pihapiirissä kulkeneista susista on tehty havaintoja muun muassa Pöytyällä Varsinais-Suomessa (siirryt toiseen palveluun) (Turun Sanomat), Hämeenlinnan Rengossa (siirryt toiseen palveluun) (Kainuun Sanomat), Uudellamaalla ja Kokkolan Ullavassa.

– Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa tämä on yleisempää kuin esimerkiksi Kainuussa, koska etelässä susien reviirillä on paljon pihoja ja pihapiirejä. Susi on utelias, opportunistinen eläin. Jos siellä sattuu olemaan jotain, mikä sitä kiinnostaa, se saattaa käydä pihapiirissä, kulkea kylätietä pitkin tai vaikka pihan poikki, kertoo tutkimusprofessori Ilpo Kojola Luonnonvarakeskuksesta.

Jos näkisin suden, niin silloin varmasti vähän pelottaisi, mutta muuten en niitä pelkää.

Antti Heikkilä

Kojolan mukaan suden reviiri voi olla halkaisijaltaan jopa 30 kilometriä. Susi taittaa matkaa helposti parikymmentä kilometriä vuorokaudessa tai enemmän, jos se on esimerkiksi saalistamassa tai merkkaamassa reviirirajoja.

– On vaikea arvioida yhden suden, susiparin tai lauman käytöksen perusteella, ovatko sudet muuttuneet aikaisempaa rohkeammaksi. Etelä-Suomessa, missä reviirillä on paljon pihapiirejä, käyttäytyminen kehittyy aikaa myöten siten, että sudet eivät välttämättä välttele ihmistä niin tarkoin kuin aikaisemmin, Kojola kertoo.

Luonnonvarakeskuksen (siirryt toiseen palveluun) tuorein susikanta-arvio on viime talvelta. Sen mukaan Suomessa oli maaliskuun 2017 alussa 150–180 sutta.

Timo Heikkilä pitää susikyyditystä hyvänä, sillä perheen nuorimmaiset lapset tuodaan iltapäivällä taksilla kotipihaan asti. Ruokapöydän ääressä istuvat isän kanssa Matti ja Eemeli. Kuva: Kimmo Hiltunen / Yle

Sotkamon Naapurinvaaran koululla päivä on ohitse. Petokyydityksessä olevat oppilaat kuljetetaan koulupäivän jälkeen takseilla kotipihalle saakka. Järjestely on saanut vanhemmilta kiitosta.

– Se on hyvä, koska lapset tulevat iltapäivällä kotiin vähän tipoittain, eri aikoihin. Susiongelman takia taksi tuo alakoululaiset pihalle asti, eikä pienimpien tarvitse tulla yksin, Naapurinvaaran kylällä asuva Timo Heikkilä kertoo.

3.-luokkalainen Helka Heikkilä näkee järjestelyssä myös muita hyviä puolia.

– Se on kivaa, koska ei tarvitse kävellä. Paitsi tuo mäki, koska taksi jättää meidät mäen päälle. Se on niin liukas. Siitä on kuitenkin lyhyt matka, Helka kertoo hymyillen.

Lisäys 21.11.2017 klo 13.20: Täsmennetty jutun viimeistä alaotsikkoa.