Aarnion oikeudenkäynti: Puhelimia löytyi mattorullan, lakanan ja lasketteluhanskan sisältä – Aarnio selittää remontilla

Helsingin huumepoliisin entisen päällikön Jari Aarnion kuuleminen jatkui torstaina hovioikeudessa.

Jari Aarnio
Jari Aarnio hovioikeuskäsittelyn alkamispäivänä Helsingin hovioikeudessa torstaina 14. syyskuuta 2017.
Jari Aarnio hovioikeuskäsittelyn alkamispäivänä Helsingin hovioikeudessa 14. syyskuuta 2017.Mikko Stig / Lehtikuva

Syyttäjä kysyi torstaina hovioikeudessa Jari Aarniolta, miksi poliisin puhelimia on löytynyt tämän autotalleista muun muassa mattorullan ja lakanan sisältä. Lisäksi pinkki puhelin löytyi syyttäjän mukaan lasketteluhanskan sisältä.

– Miten se meni lasketteluhanskaan?, kysyi syyttäjä Pihla Keto-Huovinen.

Aarnio ei osannut sanoa tarkkaa syytä, miksi puhelimet olivat tällaisissa paikoissa. Hänen mukaansa puhelimet ovat mahdollisesti joutuneet hänen autotalliinsa, kun huumepoliisi joutui muuttamaan väistötiloihin remontin takia.

Helsingin hovioikeudessa käsitellään torstaina niin sanotun Pasilan miehen puhelimia, joilla Aarnio oli käräjätuomion mukaan yhteydessä rikoskumppaneihinsa.

Aarnion mukaan puhelimet olivat huumepoliisin yhteyspuhelimia, joilla olisi pidetty yhteyttä tietolähteisiin. Hän on kiistänyt olleensa puhelinten pääasiallinen haltija, vaan sanonut pitäneensä niitä mukanaan vain esimerkiksi tutkijoiden lomien aikana.

Aarnio on tänään korostanut sitä, että puhelimia oli paljon ja niitä käyttivät useat eri tutkijat.

Syyttäjä kysyi Aarniolta muun muassa puhelinten säilytyksestä. Aarniolta tiedusteltiin syytä säilyttää niitä poliisin piilokonttorissa Pasilassa ja autoissa. Aarnion mukaan puhelimien säilytyksestä vastasivat tutkijat.

–  He osaavat kertoa tarkemmin, se on ollut heidän valintansa.

Syyttäjä ihmetteli, eikö tietolähdepuhelinten säilyttäminen autoissa ole vaarallista, jos autoihin esimerkiksi murtaudutaan.

–  Aina voi ajatella, että voi tapahtua sitä ja tätä, Aarnio totesi.

Aarnio tuomittiin käräjäoikeudessa kymmenen vuoden vankeuteen muun muassa törkeistä huume- ja virkarikoksista. Aarnio vaatii hovioikeudessa kaikkien syytteidensä hylkäämistä.

Syyttäjä: Miksi kulkulupaa ei käytetty Aarnion ollessa pois töistä?

Oikeudenkäynnissä palattiin torstaina käsittelemään myös kulkulupaan liittyviä tietoja, jotka tulivat esiin uudessa lisätutkinnassa. Syyttäjä on katsonut, että kulkuluvan tiedot kytkevät Aarnion yhä tiiviimmin Pasilan miehen puhelinten käyttäjäksi.

Aarnion mukaan kyseinen kulkulupa ei ole hänen omansa, vaan se oli poliisien yleisessä käytössä. Samassa nipussa olevalla avaimella on puolustuksen mukaan päässyt kulkemaan muun muassa teknisiin tiloihin.

Syyttäjä ihmetteli sitä, että jos kulkulupa kerran oli yleisessä käytössä, miksi sitä ei käytetty Aarnion ollessa esimerkiksi lomalla, kun taas Aarnion ollessa töissä se oli käytössä koko ajan.

Aarnion mukaan syynä on se, että hän lukitsi kaappinsa aina lähtiessään pidemmäksi aikaa pois. Tällöin käytettiin hänen mukaansa toista yleisavainta, joka oli "vääpelillä", eli poliisilla, jonka tehtävänä oli vastata esimerkiksi avainten hallinnoinnista.

– Kun olen ollut pitkään pois, olen lukinnut kaapit. Vääpelillä oli erilliset avaimet.

Aarnio ei kerro, miten poliisi voisi olla kahdessa paikassa yhtä aikaa

Syyttäjä kysyi Aarniolta yksittäisistä päivistä, jolloin tällä on teletietojen mukaan ollut tietolähdepuhelimia mukanaan. Aarnio ei salissa vastannut kysymyksiin lainkaan, vaan vetosi siihen, että hänen puolustusasianajajansa Riitta Leppiniemi on aiemmin vastannut niihin.

–  Se meni juuri niin kuin Leppiniemi puolestani vastasi, Aarnio totesi.

Hän tai Leppiniemi eivät suostuneet avaamaan asiaa uudestaan.

Syyttäjät toivat pöytään myös uusia todisteita tapauksista, jolloin puhelimet ovat paikantuneet Aarnion kanssa samaan paikkaan. Yhdessä tapauksista Aarnio kertoo olleensa toisen poliisin kanssa Hämeenlinnassa.

Uudet todisteet kuitenkin osoittavat syyttäjän mukaan, että kyseisen poliisin kulkulupaa oli käytetty samaan aikaan poliisin tiloissa Pasilassa.

Aarnio ei kommentoinut ristiriitaa, vaan totesi, että kyseinen poliisi kertonee asioista aikanaan omissa kuulemisissaan.

Lue täältä kaikki Ylen uutiset Jari Aarniosta

Jari Aarnio: Sitä materiaalia ei anneta, jolla voisin puolustautua