"Toiveesta tuli totta" – maahanmuuttaja Sami Chaabnia sai vakituisen työpaikan rakennuskurssin ansiosta

Reilu vuosi sitten 16 maahanmuuttajaa aloitti opiskelut osana Pohjois-Savossa käynnistynyttä hanketta. Heistä kuusi on saanut alalta vakituisen työpaikan.

työelämä
Sami Chaabnia.
Sakari Partanen / Yle

Maahanmuuttajien kouluttamisesta rakennusalalle on saatu hyvät kokemukset Kuopiossa. Maahanmuuttajat ovat opiskelleet Raksa Coach -projektissa suomen kieltä ja käyneet kahdeksan kuukauden työharjoittelun osana rakennusalan perustutkintoa.

Syksyllä 2016 käynnistyneessä ryhmässä aloitti 16 opiskelijaa, heistä kuusi on työllistynyt jo nyt rakennusalalle vakituiseen työsuhteeseen. Yksi työpaikan saaneista on Tunisiasta Suomeen muuttanut Sami Chaabnia. Nyt hän työskentelee rakennusliike Pohjosen rivitalotyömaalla Kuopion Saaristokaupungissa.

– Teen täällä monenlaisia töitä, nyt on terassihommat menossa, Chaabnia kertoo selvällä suomen kielellä. Hän on opiskellut suomea aktiivisesti jo useita vuosia. Hänellä on myös suomalainen vaimo.

– Rakennustyössä kiinnostaa kaikki. Haluan oppia kaikki rakennushommat, Chaabnia nauraa.

Hän teki samaan rakennusyhtiöön työharjoittelunsa osana Raksa Coach -projektia.

– Firma on tuttu ja työkaverit ovat mukavia, samoin esimies. Täällä on tosi hyvä tehdä työtä.

Tunisiassa hän ehti toimia 10 vuotta myyntityössä.

– Kun tulin Suomeen, hain monta työpaikkaa, mutta en saanut työtä. Rupesin sitten miettimään, että ammatti on tärkeä. Hain rakennusalan koulutukseen, pääsin haastatteluun ja sain opiskelupaikan ja sitten harjoittelupaikan. Nyt minulla on työpaikkakin. Toiveesta tuli totta.

Jos ei löydy yhteistä kieltä, on aika hankala neuvoa ja opettaa.

Arttu Leminen

Vastaava työnjohtaja Arttu Leminen rakennusliike Pohjosesta on myös tyytyväinen.

– Samin kaltainen oma-aloitteinen, aktiivinen ja oppimishaluinen pärjää samalla tavalla kuin suomalaisetkin työntekijät tai harjoittelijat. Samin kohdalla auttaa paljon, että hän osaa suomea hyvin. Jos ei löydy yhteistä kieltä, on aika hankala neuvoa ja opettaa. Yhteinen kieli on tärkeä.

Koulutushanke jatkuu myös keväällä

Pohjois-Savon Raksa Coach -hanke jatkuu toisella koulutusryhmällä ensi kevääseen saakka. Projektia rahoitetaan ELY-keskuksen myöntämällä Euroopan sosiaalirahaston tuella. Koulutuksen toteuttaa Savon ammatti- ja aikuisopisto.

Tiina Pursiainen.
Sakari Partanen / Yle

– Osa syksyllä 2016 aloittaneista kurssilaisista jatkaa rakennusalan opintoja edelleen ja aikoo suorittaa rakennusalan perustutkinnon, kertoo projektipäällikkö Tiina Pursiainen Talonrakennusteollisuudesta.

Hän sanoo, että kurssilaisten suomen kielen taito vaihtelee paljon.

– Jos osaa englantia, sillä pystyy paikkaamaan suomen kielen taidon puutetta, mutta sekään ei ole ehdoton edellytys. Jos on aikaisempaa kokemusta, se tuo pohjaa, jonka perusteella voi lähteä tekemään työtä tai harjoittelemaan.

Ohjausryhmän puheenjohtaja, rakennusneuvos Eero Reijonen sanoo, että projekti on onnistunut murtamaan ennakkoluuloja ja hän kannustaa laajentamaan toimintaa myös muualle Suomeen.