Kirri-Tikkakoski moottoritien rahoitus varmistumassa – tie avautuisi liikenteelle vuonna 2021

Vuosikymmenten odotus on päättymässä Keski-Suomessa. Hallitus esittää VT4 Kirri-Tikkakoski moottoritiehankeelle rahoitusta vuoden 2018 lisäbudjetista.

Kuva: Keski-Suomen ELY-keskus

Hallitus esittää lisärahoitusta Kirri-Tikkakoski moottoritien rakentamiseen. Rakennusprojektiin ehdotetaan yhteensä 139 miljoonan euron budjettia.Vuoden 2018 lisäbudjetin osuus hankkeesta olisi 6 miljoonaa euroa. Tien on määrä avautua liikenteelle vuonna 2021.

Rakentamisen on tarkoitus alkaa jo tämän vaalikauden aikana.

- Kirri-Tikkakosken moottoritiehanke on parannus, joka palvelee Keski-Suomen elinkeinoelämän lisäksi valtakunnallisesti tärkeän tieyhteyden sujuvuutta ja esimerkiksi biotuotteiden raaka-ainekuljetuksia, liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) perustelee.

Eduskunnan päätös saa pyörät pyörimään

Keski-Suomen ELY-keskuksessa on tehty suunnitelmia mahdollisen tiehankkeen varalle jo pitkään. Uutinen rahoituksen todennäköisestä ratkeamisesta saa pyörät pyörimään. Mikäli eduskunta puoltaa hallituksen lisäbudjettiehdotusta, Liikennevirasto käynnistää hankkeen rakentamisen ensi vuoden lopulla, lupaa vastuualuejohtaja Jukka Lehtinen Keski-Suomen ELY-keskuksesta.

Vanhasta tiestä ei jää kuin muistot

vastuualuejohtaja Jukka Lehtinen, ELY

- Meillä on lainvoimanen tiesuunnitelma, joka oikeuttaa tekemään maanlunastuksia ja se käynnistyy, kun päätös tulee, Lehtinen summaa.

Vielä ei ole tiedossa mistä rakentaminen alkaa ja kuka sitä tulee tekemään. Liikennevirastossa käynnistyy nyt suunnittelu muun muassa siitä, toteutetaanko moottoritiehanke yhdessä vai kahdessa osassa. Kokonaisuudessan työ kestää kahdesta kolmeen vuotta.

- Vanhasta tiestä ei jää kuin muistot. Uusi tie on moottoritie Tikkakosken lentokentän ohi, rinnakkaistiejärjestelyineen. Puhutaan aivan toisentyyppisestä ratkaisusta kuin mitä siellä nyt on, Lehtinen kuvailee.

Vuosikymmenten vääntö tierahoista

Kirri-Tikkakoski -moottoritiehanketta on edistetty Keski-Suomessa jo lähes kolme vuosikymmentä. Tieosuus on koko maan vilkkaimmin liikennöityjä kaksikaistaisia maanteitä. Sillä kulkee yli 15 000 ajoneuvoa vuorokaudessa. Tulevan moottoritien uskotaan vähentävän häiriöitä tieosuudella ja parantavan tieliikenteen ennakoitavuutta.

Hallitus perustelee esityksessään moottoritiehanketta sillä, että Jyväskylän seutu on yksi nelostien ruuhkaisimpia osuuksia. Lisäksi Jyväskylän ympäristössä sijaitsee Keski-Suomen merkittäviä logistiikkakeskuksia.

Vielä muutama kuukausi sitten Kirri-Tikkakoski tiehanke oli vastatuulessa: Liikenne- ja viestintäministeriö esitti budjettiin tien rakentamista, mutta Valtiovarainministeriö ei puoltanut ehdotusta. Hankkeen torppaaminen turhautti keskisuomalaisia ja nostatti taisteluhenkeä etenkin keskustapoliitikoissa.

Nelostie on meidän pääväylämme ja muun muassa Pohjois-Suomen ruokahuolto kulkee tätä kautta

Mikko Voutilainen, SKAL

Tuulen kääntyminen otettiin ilolla vastaan erityisesti raskaan liikenteen ammattilaisten joukossa:

- Liikenneturvallisuus tässä on ykkösasia. Moottoritie poistaa pahimpia sumppuja Jyväskylän pohjoispuolelta, kiittelee Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL Keski-Suomen toiminnanjohtaja Mikko Voutilainen.

Myös matka-ajat ja polttoaineen kulutus pienenevät, 60 km/h -rajoitusten poistumisen myötä.

Moottoritien rakentamisella on arvioitu olevan suuri merkitys Keski-Suomen elinkeinoelämälle, mutta Voutilainen uskoo vaikutuksen olevan myös valtakunnallinen:

- Nelostie on meidän pääväylämme ja muun muassa Pohjois-Suomen ruokahuolto kulkee tätä kautta.

Lisärahaa myös eritasoristeyksille ja pääradalle

Kirri-Tikkakoski moottoritien rakentamisen lisäksi hallitus esittää 2 miljoonan euron lisämäärärahaa tasoristeysten turvallisuuden parantamiseen.  Raaseporin tasoristeysonnettomuuden jälkeen Liikenne- ja viestintäministeriöön on tulvinut yhteydenottoja asian puolesta.

- Parannettavat tasoristeykset valitaan siten, että onnettomuusriski pienenee käytettävissä olevalla rahalla mahdollisimman paljon. Nyt myönnetyllä rahalla pääsemme alkuun tasoristeysturvallisuuden parantamisessa, mutta selvää on, että tämä on vasta alku, Berner sanoo.

Lisäbudjetista ehdotetaan rahaa myös pääradan kehittämiseen Pasila-Riihimäki välillä. Sitä valmistellaan niin, että päätös voidaan tehdä kevään 2018 kehysriihessä.

16:17 Lisätty kommentit Jukka Lehtiseltä ja Mikko Voutilaiselta.