Hypo: Asuntojen hinnat nousevat kasvukeskuksissa, muualla synkempää – kasvukeskusten ulkopuolella kehitys "miinusmerkkistä"

Yli puolet ensiasunnoista ostetaan pääkaupunkiseudulta, Turusta ja Tampereelta eli niin kutsutusta kasvukolmiosta.

Asuntojen hinnat
Kauppakirja pöydällä.
Ismo Pekkarinen / AOP

Asuntojen hinnat jatkavat ensi vuonna nousuaan kasvukeskuksissa, ennustaa asuntorahoitukseen erikoistunut Hypo vuoden neljännessä asuntomarkkinakatsauksessaan.

– Asuntomarkkinat ovat vakaat ja vahvat kasvukeskuksissa, sanoo Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus.

Brotherus huomauttaa, että Suomessa jyllää tismalleen sama trendi kuin muualla eli kaupungistuminen. Väestön pakkautuminen on johtanut siihen, että asuntomarkkinoiden näkymät kasvukeskuksissa ovat merkittävästi valoisammat kuin muualla Suomessa.

– Yksi esimerkki on se, että ensiasunnon ostajista jo yli puolet ostaa asunnon tämän kasvukolmion (pääkaupunkiseutu, Tampere ja Turku) päistä, vaikka väkiluku on vain neljännes [Suomen väkiluvusta].

Hypon katsauksessa asuntojen hintojen ennustetaan ensi vuonna nousevan pääkaupunkiseudulla 2,5 prosenttia ja muualla maassa puolitoista prosenttia.

– Jos muun maan hinnoista otetaan pois kasvukeskukset, sitten etumerkki on jo miinuksella, Brotherus sanoo.

Kasvukeskuksissa on viime vuodet rakennettu kiivaasti uusia asuntoja, mutta tarvetta lisärakentamiselle on Brotheruksen mukaan vieläkin.

– Vaikka uutta tuotantoa tulee tuntuvasti, niin tulijoita on vielä enemmän. Sillä tavalla uudistuotantoa kaivataan myös jatkossa.

Ruotsin aivastus uhkaa

Hypon mukaan asuntokupla ei vielä uhkaa Suomea, mutta länsinaapuri Ruotsin kyllä. Tukholmassa asuntojen hinnat kääntyivät lokakuussa laskuun, ja uhkana on hintojen raju romahdus. Hypon katsauksessa viitataan sanontaan, että kun Ruotsi aivastaa, Suomi saa flunssan.

Suomessa Brotherus nostaa esiin kaksi haastetta.

– Pienten asuntojen hinnat ovat erkaantuneet muusta markkinasta. Se on huoli, koska ne ovat juuri nuorille tyypillisesti omistusasuntopolun ensimmäinen askel.

Suurempienkin asuntojen hinnat ovat nousseet, mutta se on Brotheruksen mukaan ollut maltillisempaa. Toinen huoli on hintaeron täysi repeäminen muun Suomen ja kasvukeskusten välillä.

– Se on tietenkin haaste, jos se (hintaero) repeää mahdottomaksi. Silloin [maan sisäinen] muuttoliike voi vaikeutua.