1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lasten- ja nuortenkirjallisuus

Tatun ja Patun tekijät saivat valtionpalkinnon – "Huumori on totista työtä"

Aviopari Aino Havukainen ja Sami Toivonen tekevät kirjat tiiviisti yhdessä, mutta kummallakin on omat vahvuutensa.

lasten- ja nuortenkirjallisuus
Osa Tatu ja Patu päiväkodissa-kirjan kannesta jossa näkyvät mm. päähenkilöt Tatu ja Patu.
Otava

Suosittujen Tatu ja Patu -kirjojen tekijät Aino Havukainen ja Sami Toivonen ovat hitsautuneet toisiinsa. Aviopari on niin symbioottinen, että soittaessani Ainon numeroon Sami vastaa.

Se ei haittaa, sillä he kuulemma puhuisivat kuitenkin samoja asioita. Pariskunta on vilpittömän yllättynyt lastenkulttuurin valtionpalkinnosta, vaikka se ei todellakaan ole ensimmäinen palkinto, jonka työpari saa. Kymmenen vuotta sitten Tatun ja Patun Suomi sai Finlandia Junior -palkinnon ja lisäksi plakkariin on kertynyt monia lastenkirjallisuuden tunnustuksia.

Ensimmäinen Tatu ja Patu -kirja syntyi jo vuonna 2003. Aino Havukainen sai idean jutellessaan puhelimitse kustannustoimittajan kanssa. Visiossa seikkaili kaksi tyyppiä, jotka tulisivat jostain aivan muualta, jostain oudosta paikasta. Kaikki olisi heille uutta ja ihmeellistä.

Sami Toivonen kuunteli suunnitelmia kauhistuneena vierestä, sillä heillä oli pitkälle vietyjä ajatuksia aivan toisenlaisesta kirjasta. Mutta järkytyksestä toivuttuaan Ainon idea alkoi tuntua hyvältä, suorastaan loistavalta.

Sitä se olikin, sillä isopäisten veljesten Tatun ja Patun seikkailuista kertovia kirjoja on myyty jo yli miljoona.

Aluksi Tatu ja Patu olivat aika erinäköisiä, hieman äijämäisempiä. Kustannustoimittajan pyynnöstä hahmoihin alkoi syntyä veikeää vauvamaisuutta.

Aino Havukainen ja Sami Toivonen ovat molemmat koulutukseltaan graafisia suunnittelijoita. He tekevät _Tatu ja Patu _-kirjat tiiviisti yhdessä, mutta kummallakin on omat vahvuutensa.

– Aino hallitsee kokonaisuuden ja kertomuksen päälinjat, minä puolestani piirrän kuvituksia. Aino hoitaa sitten värityspuolen.

Pariskunnalla kuluu paljon aikaa ideointiin. Ajatuksia pallotellaan ja niistä keskustellaan. Kirjoissa on paljon huumoria ja se aiheuttaa eniten päänvaivaa.

– Huumorin tekeminen on totista työtä. Se on aikamoista tahkoamista, koska kirjoissa on huumoria niin monella tasolla, Toivonen kertoo.

Tatu ja Patu -kirjoja on syntynyt jo viisitoista ja uusi on jo työn alla. Kirjat ovat kiinnostaneet myös ulkomailla, sillä käännösoikeuksia on myyty yli 20 maahan.

Aino Havukainen ja Sami Toivonen.
Aino Havukainen ja Sami ToivonenKatja Tähjä / Otava

15 000 euron arvoisen lastenkulttuurin valtionpalkinnon sai myös nuortenkirjailija Kalle Veirto. Palkintoperusteluissa häntä kiitetään erityisesti siitä, että hänen humoristiset ja jännittävät kirjansa ovat saaneet pojat lukemaan.

Lapsenpäivä-palkinnot saivat tänä vuonna Tapiolan kuoro ja Pohjois-Karjalassa toimiva sanataidekasvatusta järjestävä Sanaratas ry. Molemmat saivat 8500 euron arvoisen tunnustuksen työstään taidekasvatuksen parissa.

Lue seuraavaksi