1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. A-teema

Seksuaalista häirintää voi kohdata myös hoitotyössä: "Kun olet potilaan kanssa aamupesulla, et voi lähteä tilanteesta"

Hoitotyö on usein intiimiä, jolloin seksuaalisen häirinnän rajat voivat ylittyä. Potilaan häritsevä käytös voi johtua myös sairaudesta.

A-teema
Sängyssä makaava potilas koskettelee henkilökuntaa
Timo Leponiemi / Yle

HämeenlinnaHoitoalan ammattijärjestö Tehyn mukaan sosiaali- ja terveysalan henkilöstö kokee työssään keskimääräistä enemmän seksuaalista häirintää. Hoitotyötä tehdään usein varsin intiimeissä tilanteissa, jolloin häirinnän raja saattaa ylittyä.

– Ei ole mikään salaisuus, että on yleistä hoitotyössä kohdata seksuaalista häirintää, sanoo Hämeenlinnassa sairaanhoitajaksi opiskeleva Roosa Virtanen.

Virtanen tietää, että potilastyössä esiintyvä seksuaalinen häirintä on useimmiten sanallista ja fyysistä.

– Seksuaalinen häirintä voi olla hyvin monenlaista: katseita, puhetta, suoria ehdotuksia, kuvien lähettelyä ja muuta sellaista. Eli kaikkea sellaista, mikä häiritsee sitä henkilöä henkilökohtaisesti, selventää erityistason seksuaaliterapeutti Sari Mäki Hämeen ammattikorkeakoulusta.

– Kun hoitotyötä tehdään, ollaan aika paljon tekemisissä ihmisten intiimialueiden kanssa. Pesutilanteissa ja erilaisissa hoitotoimenpiteissä saattaa olla sellainen tilanne, joka jopa laukaisee häirintätilanteen, eli potilas saattaa itse ahdistua tilanteessa ja se tulee esiin häiritsevänä toimintana, pohtii Mäki.

Hoitaja ei jätä hoitamatta

Hoitajan eettisten ohjeiden mukaan ihmistä ei jätetä hoitamatta, vaikka hän käyttäytyisikin hoitajaansa kohtaan epäasiallisesti.

– Kun olet potilaan kanssa vaikka aamupesulla, et voi lähteä pois tilanteesta ja loukkaantuneena marssia ulos, jos toinen jää siihen ilman vaatteita. Tilanne täytyy hoitaa loppuun niin, että potilasturvallisuus ei kärsi, selittää terveydenhoitajaopiskelija Miia Härkönen.

Hoitajan ei kuitenkaan tarvitse sietää kaikenlaista käyttäytymistä. Potilaalle on sanottava, jos hänen käytöksensä ei tunnu hoitajasta hyvältä.

Nuoria keskustelemassa seksuaalisesta häirinnästä
Elias Ojala (vas.), Miia Härkönen, Sari Mäki, Kati Turtola, Susanna Haakana ja Roosa Virtanen keskustelivat torstaina seksuaalisesta häirinnästä Yle Hämeenlinnan Facebook-livessä.Laura Hossi / Yle

– Aina sanon potilaalle, jos minua on jotenkin kaltoin kohdeltu. Olen täällä hoitamassa, auttamassa sinua, minua kohtaan ei tarvitse tehdä tuollaista, sanoo sairaanhoitajaopiskelija Susanna Haakana.

Niin ikään sairaanhoitajaksi Hämeen ammattikorkeakoulussa opiskeleva Elias Ojala korostaa, että hoitaja saa puuttua rivoja puhuvan potilaan puheisiin.

– Jos potilas kertoo seksuaalissävytteisiä kommentteja ja tilanne hyväksytään, niin se on väärin. On tietenkin erityistilanteita, missä palautetta ei voi potilaalle antaa, mutta hoitajallakin on ne omat rajat, muistuttaa Ojala.

Häiritsevä käytös saattaa johtua sairaudesta

Sari Mäki muistuttaa, että on olemassa myös eri sairausryhmiä, joissa häiritsevä käytös saattaa korostua.

– Dementikko, joka on ehkä ollut hyvin pidättyväinen koko ikänsä, niin hänellä saattaa seksuaalisuus ylikorostua.

Nykyisin hoitotyössä käytetään dementikosta termiä muistisairas.

Käytös voi kohdistua hoitajiin, mutta myös omaiset voivat tarvita hoitajilta tukea käsitellä aihetta.

Keskustelu työyhteisössä on ensiarvoisen tärkeää. Hoitotiimissä työntekijät voivat yhdessä etsiä hyvinkin konkreettisia ratkaisuja hankaliin tilanteisiin.

Dementikko, joka on ehkä ollut hyvin pidättyväinen koko ikänsä, niin hänellä saattaa seksuaalisuus ylikorostua.

Sari Mäki

– Dementikko ei varmasti tee sitä pahalla, vaan se liittyy sairauteen, ja sitä pitää hoitajan ymmärtää. Mutta jos esimerkiksi potilas kourisi vaikka tällaisessa läheisessä hoitokontaktissa, niin silloin voidaan antaa hänelle käteen jotain, jotta hänellä on muuta tekemistä, miettii Mäki esimerkiksi muistisairaan hoitotilannetta.

Miia Härkönen pitää tärkeänä, että aiheesta keskustellaan jo opintojen aikana.

– Vaikeimpia tilanteita ovat ne, missä olet yksin hoitajana.

– Mediassa, mainonnassa ja kaikessa seksuaalisuus on aika avoimesti esillä kaiken aikaa. Se tuo tietysti ihmiselle haasteita miettiä, että mikä on luvallista ja sallittua. Siksi on tärkeää ottaa tämä asia puheeksi, sanoo seksuaaliterapeutti Sari Mäki.

Tästä pääset katsomaan Yle Hämeenlinnan Facebook-liveä (siirryt toiseen palveluun), jossa puhuttiin seksuaalisesta härinnästä Hämeen ammattikorkeakoulun opiskelijoiden kanssa.

KORJAUS 20.11.2017 klo 9.15: Lisätty huomautus, että demetikko on vanhentunut termi, nykyisin käytetään sanaa muistisairas.

Lue seuraavaksi