1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sote-uudistus

Analyysi: Sipilän hallitus koki kolauksen, kun Mehiläinen ja Meri-Lappi saapastelivat yli

Meri-Lapin kunnat kävelivät suoraan Mehiläisen syliin. Se ei välttämättä ollut viimeinen kerta, kirjoittaa politiikan toimittaja Kristiina Tolkki.

Kuva: Panu Pohjola / Lehtikuva

Neljä Meri-Lapin kuntaa päätti maanantaina ulkoistaa terveydenhoitonsa Mehiläiselle. Päätös oli kova kolaus Juha Sipilän hallituksen sote- ja maakuntauudistukselle.

Meri-Lapin kunnat perustavat terveysjätti Mehiläisen kanssa yhteisyrityksen. Mehiläinen omistaa yrityksestä 81 prosenttia ja kunnat 19 prosenttia. Hallituksen puheenjohtaja valitaan Mehiläisestä.

Sopimus sitoo osapuolet 15 vuodeksi. Historiallisen ulkoistuksen hintalappu on miljardi euroa. Yhteisyrityksessä ovat mukana Kemi, Tornio, Keminmaa ja Simo.

Mehiläis-gate tuli pahaan aikaan

Sopimuksen lopullista hintaa voi vain arvuutella, mutta ainakin siitä on vaikea päästä irti. Irtisanominen voi maksaa maakunnille yli sata miljoonaa euroa.

Ylen tietojen mukaan Mehiläisen lakimiehet ja Meri-Lapin kunnat ovat onnistuneet neuvottelemaan sopimuksen, joka tukkii tiukasti jokaisen porsaanreiän, jonka kautta hallitus pääsisi puuttumaan päätökseen.

Hallitukselle Mehiläis-gate tuli aivan liian pian sen jälkeen, kun se oli tuupannut riitaisan valinnanvapauslain lausuntokierrokselle.

Miten voi vahingoittaa, sitä mitä ei vielä ole?

Pääministeri Juha Sipilä ilmoitti keskiviikkona, että hallitus aikoo tiukentaa lakipykäliä, jotta Meri-Lapin malli ei leviä. Mutta riittääkö se?

Ei välttämättä. Ennen sote- ja maakuntauudistusta kunnilla on aikaa löytää vielä tuhat eri tapaa ulkoistaa terveydenhoito Mehiläiselle, Terveystalolle tai Attendolle. Sitä kutsutaan kunnalliseksi itsehallinnoksi.

Valitusrumba: uhka vai mahdollisuus?

Terveydenhoidon ulkoistamista voi lykätä valittamalla. Meri-Lapin kunta tai asukas voi käynnistää valitusrumban.

Valittaja voisi lain mukaan vedota lain mukaan kolmannen osapuolen vahingoittamiseen. Tässä tapauksessa Meri-Lapin kunnat ja Mehiläinen olisivat vahingoittaneet tulevia maakuntia.

Mutta miten vahingoittaa sitä, mitä ei ole vielä olemassakaan? Vastuu terveydenhoidon järjestämisestä on siirtymässä maakunnille vasta vuonna 2020.

Pääministeri Sipilä ja soteministeri Annika Saarikko erehtyivät yhdessä asiassa.

He yliarvioivat Kemin ja Rovaniemen yhteistyöhaluja luoda uljas uusi Lapin maakunta. Punaista Kemiä ja keskustalaista Rovaniemeä yhdistää lähinnä kateus ja eripura.

Lue myös:

Sipilä huolestui sairaaloiden kohtalosta: "Yksityiset monopolit ottavat asian haltuunsa"