Ranskalaiset viininmaistajaiset antavat syyn juhlia, mutta yöpakkaset purivat satoon

Beaujolais’n viinialueella ja Lyonissa juhlittiin keskiyöllä yhtä viinivuoden päätapahtumaa: uuden sadon saapumista kaupunkiin.

Ranska
Viinitynnyrit vieritetään juhlasaattueessa Lyonin keskustaan juuri ennen puoltayötä.
Viinitynnyrit vieritetään juhlasaattueessa Lyonin keskustaan juuri ennen puoltayötä.Juha Nurminen / Yle

LYON Lämpötila on pudonnut itäranskalaisessa Lyonissa pakkaselle, mutta kaupungin keskusaukiolla seisoskelee tuhansia innokkaita viinin ystäviä. Keskiyöllä koittaa vihdoin kaikkien odottama hetki: uuden sadon Beaujolais Nouveau -viinitynnyrit vieritetään Saône-joen rannasta janoisille odottajille.

Soihtukulkueessa saapuva vuosikerta 2017 saa ensimmäisiltä maistajilta myönteisen vastaanoton.

– Erittäin hyvää: aika täyteläistä, hedelmäistä, viinissä on selvästi erottuva vadelman maku, pohtii nuori mies Vincent, joka kertoo osallistuvansa ensimmäistä kertaa Beaujolais-viinivalvojaisiin.

Moni tosin myöntää tulleensa paikalle pikemminkin tunnelman kuin suuren makuelämyksen takia.

– Viini on keskinkertaista, mutta yhteinen perinne on hauska, naurahtaa Valerie-niminen lyonilaisnainen.

Sen verran hyvin viini lyonilaisille maistuu, että kymmenet tynnyrit tyhjentyvät viidessätoista minuutissa. Viinisadot jäivät yöpakkasten takia pieniksi, mutta laatu on hyvä.

Tuhannet ihmiset halusivat maistaa keskiyöllä uutta viiniä Lyonin keskustassa.
Tuhannet ihmiset halusivat maistaa keskiyöllä uutta viiniä Lyonin keskustassa.Juha Nurminen / Yle

Kuluva vuosi on ollut ranskalaisille viininviljelijöille hankala. Keväällä yöpakkaset ja raekuurot kurittivat köynnöksiä ja kesä oli monin paikoin liian kuiva. Myös Beaujolais’n alueen sato jäi kolmanneksen edellisvuotta pienemmäksi.

Taloudellisesti uuden sadon viinit eivät ole tänä vuonna menestys, mutta laatu on sen sijaan kohdillaan, kertoo 25-vuotias viinintekijä Jean-Baptiste Duperray.

– Aurinkoa riitti ja rypäleet olivat hyvin aromikkaita. Viini ei ole kuitenkaan liian tanniinista, vaan runsas hedelmäisyys yllätti iloisesti, Duperray kuvailee ja hymyilee tyytyväisenä.

Hän kehottaa juomaan Beaujolais Nouveau -viinin sopivasti viilennettynä, hyvässä seurassa ja nopeasti ostohetken jälkeen. Uuden sadon viini kun säilyy maksimissaan muutaman kuukauden.

Ranskassa Beaujolais on uusi muotiviini

Beaujolais Nouveau valmistetaan kuluvan vuoden sadosta ja se tuodaan markkinoille aina marraskuun kolmantena torstaina. Pullot leviävät Beaujolais’n alueelta nopeasti ympäri maailmaa ja markkinat ovat nykyään suuret erityisesti Japanissa.

Ranskalaiselle ravintolabisnekselle kyseessä on edelleen merkittävä juhla, vaikka Beaujolais Nouveaun menekki onkin pudonnut 80-luvun huippuvuosista.

Viinibaarin pitäjä Pascal Machado kertoo Beaujolais-alueen viinien suosion olevan selvässä kasvussa.
Viinibaarin pitäjä Pascal Machado kertoo Beaujolais-alueen viinien suosion olevan selvässä kasvussa. Juha Nurminen / Yle

– Beaujolais Nouveaulla oli jossain vaiheessa harmillisen huono maine, sillä osa tuottajista meni määrä ja kemikaalit edellä. Uusi viljelijäsukupolvi panostaa kuitenkin luonnonmukaisuuteen, Lyonissa viinibaaria pitävä Pascal Machado sanoo.

Hänkin kehuu uutta vuosikertaa hedelmäiseksi ja aromikkaaksi sekä poikkeuksellisen kauniin väriseksi.

– Uuden sukupolven Beaujolais on kevyttä, hedelmäistä ja vähäalkoholista. Asiakkaat ovat ihastuneet uudestaan näihin mutkattomiin viineihin, minäkin myyn niitä koko ajan enemmän.

Markkinointitapahtuma vai pätevä viini – Beaujolais Nouveau on siis vähän molempia. Eikä uuden sadon juomaa kannata sekoittaa alueen muihin viineihin, joista löytyy niin syvyyttä kuin säilyvyyttäkin.

– Beaujolais Nouveau on iloinen viini, jota ei tarvitse juoda pikkusormi pystyssä, Machado kiteyttää.