Veteen 45 miljoonan euron satsaus: Saimaakin puhdistuu, kun jätevedet siirtyvät rannalta kallioluolaan

Mikkelin kaikkien aikojen suurin investointi, 45 miljoonan puhdistamo vapauttaa valmistuessaan seitsemän hehtaaria maata keskustan, viitostien ja Saimaan läheisyydestä.

jäteveden käsittely
Puhdistamaton ja puhdistettu jätevesi.
Puhdistamaton ja puhdistettu jätevesi.Petri Vironen / Yle

Mikkelin Sairilassa, nykyisen kaatopaikan vieressä on järissyt vuoden päivät. Kallion sisään on räjäytetty ja louhittu tiloja uudelle jätevedenpuhdistamolle. Uuden on määrä aloittaa vuoden 2020 alussa.

Nykyiselle paikalle Kenkäveroon jää vain pumppaamo, joka työntää jätevedet Saimaan ali vedettävää putkea pitkin uudelle puhdistamolle.

Metsä-Sairilaan on louhittu tiloja kolmeen kerrokseen. Kalliota on ajettu maan uumenistä 160 000 kuutiometriä. Jos louhittu maa-aines koottaisiin Mikkelin torille, kivimäärä peittäisi torin 20 metrin paksuudelta

– Kyllä meillä Mikkelin seudulla kiviaines riittää pitkäksi aikaa. Osa siitä käytettiin jo asuntomessualueen tasaamiseen, Mikkelin vesiliikelaitoksen johtaja Reijo Turkki sanoo.

Kalliorakentamisen on urakoinut Lemmikäinen Infra Oy. Työmaapäällikkö Harri Veholan mukaan Mikkelin louhintaurakka on edennyt suunnitelman mukaan. Aiemmin Vehola on ollut rakentamassa muun muassa Tampereen tunnelia.

Puhdistamo valmistuu 2019

– Tätä voisi puhua keskisuurena kohteena. Tampereesta tämä on vain viidennes ja sillä tavalla erilainen, että siellä ammuttiin parhaimmillaan viiden metrin päässä kerrostalon perustuksista. Täällä on räjäytelty keskellä metsää, Vahola sanoo.

Varsinaisen puhdistamon rakentaminen luolastoon alkaa vuoden lopulla. Urakoitsija valitaan kilpailutuksen perusteella vielä marraskuun aikana. Puhdistamon on määrä valmistua vuoden 2019 loppuun mennessä.

Testausjakson jälkeen uusi puhdistamo painaa täydellä höyryllä heinäkuussa 2020. Puhdistamon toiminta perustuu kalvosuodatus-tekniikkaan, jonka pitäisi olla valmistuessaan alan viimeistä huutoa.

– Purkuvesi on selvästi nykyistä puhtaampaa. Jos nykyisen Saimaan laskettavan veden luku on 100, jatkossa se on 10. Se on tulevaisuudessa kirkkaampaa kuin Saimaan oma vesi, Reijo Turkki laskee.

Testaus meneillään

Tulevaa laitosta testataan parhaillaan vanhan jätevedenpuhdistamon yhteyteen rakennetussa pienoismallissa.

– Tulokset ovat olleet yllätys meille. Kemikaaleja on tarvittu selvästi arvioitua vähemmän hyvän puhdistustuloksen saavuttamiseksi, laitetoimittaja Aquazonen toimitusjohtaja Jyri Koivisto kertoo.

Mikkelin puhdistamo on laitetoimittajalle ja sen kokoamalle pienten yritysten ryhmälle jatkossa tuotekehityskohde, jossa on tarkoitus etsiä uusia vaihtoehtoja jätevesien käsittelylle.

– Olemme jo testanneet prosessia, jossa jätevedestä tehdään juomakelpoissa vettä. Haluamme olla mukana kehittämässä suomalaista vesiosaamista ja vientiä, Koivisto hahmottelee.