Hyppää sisältöön

Korvausvaade pieneni Sunny Car Centerin tietovuoto- ja kunnianloukkausjutussa

Asianomistajan edustaja pienensi Hämeenlinnan kaupunginhallituksen entiseen jäseneen Kari Ilkkalaan kohdistamaansa korvausvaadetta. Vaade on kuitenkin edelleen kova, yli kaksi miljoonaa euroa.

Kuva: Sari Törmikoski / Yle

Autokauppa Sunny Car Centeriin liittyvän oikeudenkäynnin todistajaluettelo oli kuin kuka kukin on kirja Hämeenlinnasta. Todistaja-aitiossa vierailivat muun muassa Hämeenlinnan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio, kaupunginhallituksen jäsen Lulu Ranne, entinen kaupunginvaltuuston ja -hallituksen puheenjohtaja Iisakki Kiemunki ja apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo.

Vakuuttava todistajarivistö ei muuttanut Salpausselän syyttäjänviraston johtavan kihlakunnansyyttäjän Matti Torkkelin arvioita Kari Ilkkalan rikoksista. Syyttäjä vaatii Ilkkalalle tuntuvaa sakkotuomiota virkasalaisuuden rikkomisesta ja törkeästä kunnianloukkauksesta.

Kunnianloukkauksen kohteena on ollut Sunny Car Centerin toimitusjohtaja Markku Ritaluoma. Syyttäjän mukaan Ilkkala on kertonut, että Ritaluoman kaupunginhallituksessa esittelemä rahoitusjärjestely, jossa rahoittajana olisi Sambian ex-presidentin puoliso Regina Chiluba, olisi rahanpesua. Syyttäjän mukaan Ilkkalan väitteet kohdistuvat myös Ritaluomaan ja ainakin vihjaavat, että Ritaluoma olisi mukana rahanpesussa.

Virkasalaisuuden rikkominen liittyy siihen, että Ilkkala on paljastanut kaupunginhallituksessa esitettyjä asioita julkisuuteen, tietäen, että kaupunginhallituksessa esitettävät asiat ovat salaisia.

Korvausvaatimukset pienenivät

Suurautokauppaa Hämeenlinnaan puuhanneen Sunny Car Centerin omistajaa Markku Ritaluomaa edustanut asianajaja Pekka Harju alensi korvausvaatimustaan miljoonalla. Harju katsoi, että syyrialaiselle investorille Abdal Rahaman Malikille luovutettu miljoona euroa voidaan ottaa pois Ilkkalan vaateesta. Korvausvaade pieneni näin 2 050 000 euroon. Lisäksi Ritaluoma haluaa 100 000 euroa henkisistä kärsimyksistä.

Vielä oikeudenkäynnin ensimmäisenä päivänä asianajaja Harju oli arvioinut, että sakkotuomio ei riitä, vaan asianomistaja vaatii vankeusrangaistusta Ilkkallalle. Tänään hän ei kuitenkaan esittänyt oikeudelle tuomiovaadetta.

Ilkkala kiistää syytteet

Hämeenlinnan kaupunginhallituksessa perussuomalaisten edustajana toiminut Kari Ilkkala myöntää paljastaneensa sambialaiselle verkkojulkaisulle sambialaisrahoituksen ajatuksenaan, että se sitä kautta leviää myös suomalaisiin tiedotusvälineisiin. Ilkkala kuitenkin kieltää virkasalaisuuden rikkomisen ja törkeän kunnianloukkauksen.

Ilkkalan mukaan yrityssalaisuuden piiriin kuuluva tieto voi olla salaista vain jos se on totta. Ritaluoman kaupunginhallituksessa esittämät lupaukset autokaupan rahoituksesta olivat Ilkkalan mukaan valetta. Ilkkala kertoi tietävänsä, että kaupunginhallituksen kokoukset ovat salaisia, mutta perusteli rahoitustiedon julkistamisen sillä, että hän oli pakon edessä.

Rahanpesusyytteet kohdistuvat vain Regina Chilubaan eivät mitenkään Markkku Ritaluomaan.

Kari Ilkkala

– Jos en olisi asiaa paljastanut, olisi ollut pelko, että kaupunki menettää paitsi rahaa myös maineensa. Kaupunki olisi ollut velvoitettu maanmuokkaustöihin, joiden kustannusarvio olisi ollut kolme miljoonaa euroa. Lisäksi maa-alue olisi voinut päätyä jonkun investorin haltuun. Hämeenlinna olisi myös kärsinyt tuntuvan mainetappion, kun olisi selvinnyt, että kauppaa rahoitetaan kyseenalaisella sambialaisrahalla, arvioi Ilkkala.

Myös syytteen törkeästä kunnianloukkauksesta Ikkala kiistää.

– En ole Sambiaan lähettämässä tiedossa maininnut sen enempää Sunny Car Centeriä kuin Ritaluomaakaan. Rahanpesusyytteet kohdistuvat vain Regina Chilubaan eivät mitenkään Markkku Ritaluomaan.

Sunny Car Center poiki oikeusjuttuja

Ilkkalan oikeudenkäynti on yksi osa suurta julkisuutta saaneessa Sunny Car Center -vyyhdessä. Hämeenlinnaan yritettiin perustaa Euroopan suurin autokaupan keskittymä.

Kari Ilkkala on itse kertonut olleensa henkilö, joka vuoti Sambian medialle autokauppahankkeen Sambia-rahoitusta koskevia tietoja, jotka hän oli saanut kaupunginhallituksen kokouksessa. Sambian median kautta tiedot levisivät myös Suomeen.

Hämeenlinnan kaupunki pidätti Ilkkalan luottamustehtävistään maaliskuussa 2016, kun Ilkkala oli myöntänyt olleensa tietovuodon takana ja kun häntä vastaan käynnistettiin rikostutkinta asiasta.

Kevään kuntavaaleissa Ilkkala valittiin uudestaan perussuomalaisten listoilta Hämeenlinnan valtuustoon, mutta hän pyysi elokuussa 2017 eroa ja jätti politiikan lähipiiriinsä kohdistuneen leimaamisen ja syrjinnän takia.

Kanta-Hämeen käräjäoikeus antaa päätöksensä Ilkkala -tapauksesta 8.12.2017

Siihen eivät käräjäoikeuden työt lopu. Käräjille on tulossa kolme Sunny Car Centerin julkisselvittäjän nostamaa haastehakemusta, joissa on yhteensä miljoonavaateet. Lisäksi yhtä yksipuolisen tuomion jo saanutta juttua puidaan vielä oikeudessa takaisinsaantiasiana.