”Kun kerran Cheek lopettaa, niin mekin sitten!” – Finlanders ja Seinähullut paketoivat joulun viimeistä kertaa

Perinteeksi muodostunut joulukiertue on tullut tiensä päähän. Huumori ei loppunut, mutta humoristiset joululaulut alkaa olla koluttu.

Raimo Smedberg ja Jussi Lammela virittäytyivät jo joulutunnelmaan Yle Turun tiloissa. Kuva: Jouni Koutonen / Yle

Pitkän linjan kansansuosikit, Finlanders ja Seitsemän Seinähullua Veljestä pakkaavat joulurekeään viimeistä kertaa. Turusta perjantaina käynnistyvällä Iloinen Joulukonsertti -kiertueella heitetään hyvästit tälle joulunalusperinteelle.

Orkesterien yhteinen joulukiertue on reissannut ympäri maata vuodesta 2005. Kolmastoista kerta toden sanoo.

– Ei me ehkä muuten, mutta kun Cheek lopettaa, niin mekin sitten, lohkaisee Seinähullujen Raimo Smedberg.

– On tämä tavallaan haikeaa. Joulukiertue on aina ollut sellainen loppuvuoden kohokohta, jota on odottanut koko vuoden. Päästään jätkien kanssa taas liikkeelle, vakavoituu Finlandersin Jussi Lammela.

Pistämme itsemme likoon, suurimmaksi osaksi ollaan naisiksi pukeutuneina.

Jussi Lammela

Lammela korostaa, että orkesterien herrat eivät ole kyllästyneet toisiinsa.

Kiertuebussin perukoilla on isketty sököä, ja ykkösellä jurnuttaen selvittiin siitäkin, kun bussin vaihdelaatikko oli sökönä. Torvet soivat, vaikka lumeen liukastuneella trumpetistilla oli turpa rullalla.

Kahden ison orkesterin ja tekniikan kierrättäminen ympäri maata on yksinkertaisesti iso ponnistus.

– Taloudellisesti tämä on aika raskas projekti vetää, ja jos ei myydä tarpeeksi lippuja, niin se on aina jostain pois, huokaa Jussi Lammela.

Finlanders jatkaa omaa keikkailuaan vanhaan tahtiin, liki parinkymmenen keikan kuukausivahdilla. Seinähullut ovat viettäneet pitkälti hiljaiseloa lukuunottamatta joulukiertueita ja kesäisiä keikkoja Aurajoen rannassa.

Huumorirallit uhkaavat loppua kesken

Joululauluistakaan musikantit eivät tunnusta saaneensa kyllikseen. Ongelmaksi on pikemminkin muodostunut pula vauhdikkaista suuren yleisön tuntemista ralleista.

– Vuosien aikana on todettu, että niitä pitää olla. Jos hakee tykkänään uusia, niin katsomossa ollaan ihmeissään, että ei tullut sitä eikä tullut tätä, miettii Smedberg.

– Humoristiset, vauhdikkaat joululaulut alkavat olla aika lailla koluttu. Kuitenkin nimi velvoittaa, Iloinen Joulukonsertti, niin iloisia lauluja pitäisi olla, komppaa Lammela.

Tunnelmapalojakin toki kuullaan, kuten neljän tenorin Oi jouluyö ja herkkä instrumentaalisävelmä Lumiukko-animaatiosta, Walking In The Air.

Raimo Smedberg ja Jussi Lammela. Kuva: Jouni Koutonen / Yle

Hilpeät shownumerot kuuluvat luonnollisesti ohjelmistoon. Viimeiseksi jäävään Iloiseen Joulukonserttiin on koottu parhaita paloja vuosien varrelta.

Kuuluu perinteisiin, että kerran illassa meidän täytyy itsemme kunnolla munata.

Raimo Smedberg

Kokonaisuuden ohjauksesta ja koreografiasta vastaa pitkään tiimin kanssa yhteistyötä tehnyt Tiina Brännare.

– Tämä on enemmänkin joulushow, jossa näytellään ja tanssitaan. Pistämme itsemme likoon, suurimmaksi osaksi ollaan naisiksi pukeutuneina, nauraa Jussi Lammela.

Kiertueiden vakiovieraita ovat olleet Jukka Virtasen luoman, legendaksi muodostuneen The Joulukalenteri -sarjan hahmot Olli ja Kerttu Santanen. Pakinoitsija-kirjailija Seppo Ahti on kirjoittanut heille uusia kommelluksia.

– Seppo teki Santasten sketsit, kun Jukkaa ei viitsinyt enää vaivata. Hänellä alkaa olla ikää jo sen verran. Muuten olemme periaatteessa parsineet tämän kasaan omin voimin Tiinan valvovan silmän alla, sanoo Kerttua esittävä Smedberg.

Akrobaattisia ohjelmanumeroitakin on jälleen luvassa, vaikka lavalla ei ehkä takavuosien tapaan miespyramideja nyt nähdäkään.

– Kuuluu perinteisiin, että kerran illassa meidän täytyy itsemme kunnolla munata. Välillä tuntuu, että tällaiset kompurakontit ei tuota opi, mutta aina vaan mennään, nauraa Raimo Smedberg.