1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Los Angeles

"Suomessa minua kutsuttiin hihhuliksi, täällä tunnen oloni hyväksytyksi" – Suomalainen Tea opettaa joogaa vangeille Los Angelesissa

Suomessa monet ihmiset ovat varovaisia toteuttamaan unelmiaan ja Espanjassa ollaan liikaakin kiinni hetkessä, sanoo Tea Lehikoinen. Oikean paikan itselleen hän löysi Yhdysvalloista.

Ihmisten pitäisi seurata sydämensä ääntä, suomalainen Tea Lehikoinen sanoo. Kuva: Riikka Tuomivaara

LOS ANGELES Tea Lehikoista ei pelottanut, kun hän ensimmäistä kertaa astui sisään Los Angelesissa sijaitsevaan Twin Towersin vankilaan. Päinvastoin.

Hän oli menossa opettamaan joogaa naisvangeille, mutta kaltereiden takana hän ei nähnyt rikoksentekijöitä, vaan elämän kaltoin kohtelemia ihmisiä.

– Tunsin myötätuntoa vankeja kohtaan. Voisin itse olla aivan hyvin samassa tilanteessa, hän kertoo Los Angelesissa.

Kaupungin keskustassa sijaitseva Twin Towersin vankila on yksi maailman suurimmista vankiloista. Valtava ikkunaton rakennus kohoaa kaupunkikuvaan kuin mikä tahansa kerrostalo – vain vankilan kyltti paljastaa, mistä paikasta on kyse.

Lehikoinen on opettanut näiden seinien sisällä joogaa kerran kuukaudessa lähes koko sen kolmen vuoden ajan, kun hän on asunut Kaliforniassa. Opetus tapahtuu Prison Yoga & Meditation -nimisen, voittoa tavoittelemattoman yhdistyksen kautta.

Vankilassa Lehikoinen on nähnyt naisia hyvin rikkinäisistä perheistä. Useimmat vangit ovat ulkomaalaisia, suurin osa meksikolaisia. Monet ovat prostituoituja.

– He eivät ole saaneet käytännössä mitään eväitä elämään, Tea Lehikoinen sanoo.

Joogatunti menossa vankilassa. Tea Lehikoinen aikoo laajentaa tänä vuonna joogaopetustaan myös toiseen losanglesilaiseen vankilaan. Kuva: Prison Yoga & Meditation -yhdistys

**Kaliforniassa Lehikoinen tuntee **olevansa kuin kotonaan. Ollaanhan 60-luvun hippiliikkeen kotikonnuilla, missä holistinen eli kokonaisvaltaisesti mielen ja kehon hoitamiseen keskittyvä elämäntapa elää vahvana.

Varsinkin isommissa kaupungeissa joogastudiot, energiahoidot ja holistiset valmentajat ovat lähes yhtä tavallinen osa katukuvaa kuin kampaamot.

– Suomessa minua kutsuttiin aina hihhuliksi, mutta täällä tunnen oloni hyväksytyksi, Lehikoinen sanoo.

Siksi Lehikoinen päätyikin Kaliforniaan. Los Angelesista löytyivät ainoana maailmassa spirituaalisen psykologian maisterinopinnot, joihin Lehikoinen osallistui. Opintoja tältä alalta on tarjottu Santa Monican yliopistossa jo 31 vuoden ajan.

Yliopiston nettisivujen mukaan opinnot on "suunniteltu ihmisille, jotka ovat tietoisia siitä, että elämästä täytyy löytyä enemmän elettävää ja jotka ovat valmiita tutkimaan oman tietoisuutensa kartoittamattomia alueita – paikkoja, joissa etsimäsi piileksii."

Monille suomalaisille spirituaalinen psykologia saattaa kuulostaa juuri siltä hihhuloinnilta, josta Lehikoinen itsekin jo mainitsi. Mitä hän sanoisi kummastelijoille?

– Nykymaailmassa kaikki pitää pystyä perustelemaan järjellä, hän kritisoi.

Sen sijaan spirituaalisessa psykologiassa uskotaan sielun olemassaoloon. Suuntauksessa tutkitaan mielen lisäksi sielua ja sen yhteyttä mieleen ja kehoon. Järjen äänen lisäksi ihmisten pitäisikin kuunnella sieluaan, Lehikoinen uskoo.

– Sielun viesti perustuu monesti intuitioon ja siksi sen seuraaminen on niin pelottavaa.

Monet fyysiset sairaudet johtuvatkin Lehikoisen mielestä siitä, että mieli ja sielu ovat ristiriidassa keskenään – ei uskalleta seurata sydämen ääntä.

Niin kävi aluksi Lehikoisellekin.

Tea Lehikoinen haluaa opettaa vankiloissa ihmisiä, jotka eivät muuten pääsisi jooga- tai meditaatiotunneille. Kuva: Riikka Tuomivaara

**25-vuotiaana Tea Lehikoinen **löysi kirjan, jonka nimi oli "Oletko onnellinen?"

– Vastaus oli helppo. En ollut, nyt 37-vuotias Lehikoinen sanoo.

– Olin kiltti tyttö. Tarvitsin kannatusta mielipiteille, ja jos en saanut sitä, taivuin helposti muiden tahtoon.

Lehikoisesta tuntui, että lähipiiri toivoi hänelle perinteistä elämää Suomessa. Siihen kuuluisi turvallinen pitkän tähtäimen suunnitelma: koulu, ura, perhe, avioliitto ja lapsia.

Niinpä Lehikoinen opiskeli liiketoimintajohtamista ja vietti sillä tiellä kymmenen vuotta. Ura vei ensin kahdeksaksi vuodeksi Espanjaan töihin erilaisiin liiketoiminta- ja teknologia-alan yrityksiin, viimeisimpänä HP:lle.

Työ oli mukavaa, mutta jotain puuttui.

– Halusin enemmän elämältä. Matkustaminen tuntui parhaalta keinolta saada inspiraatiota.

Espanjassa Lehikoinen tapasi toisen suomalaisen, joka tutustutti hänet spirituaalisuuden ja holistisen parantamisen maailmaan. Yhdessä he muuttivat Lontooseen opiskelemaan holistista valmennusta.

Sitten oli Los Angelesin vuoro.

Joka kerta tavoitteena on muuttaa vangeissa jotain niin, että he eivät enää toistaisi samaa käyttäytymismallia ja joutuisi takaisin vankilaan.

Yhdysvalloissa ilmapiiri on erilainen kuin Pohjoismaissa. Ihmiset uskaltavat jahdata unelmiaan, Lehikoinen sanoo.

– Suomessa ihmisillä on kyllä unelmia, mutta monesti he eivät tee niille mitään. On helppo olla vain osa yhteiskuntaa ja suunnitella omaa elämää siinä mittapuussa, mitä yhteiskunta antaa myöten.

Espanjassa sen sijaan eletään hetkessä vähän liikaakin.

– Mañana, kaiken voi tehdä huomenna! Lehikoinen naurahtaa.

Mutta Yhdysvalloista löytyi kultainen keskitie.

– Täällä lähdetään siitä, kuka on ja sen pohjalta rakennetaan omannäköinen elämä. Ihmisillä on unelmia ja tarpeeksi hyvä itseluottamus tehdä suunnitelma, miten oman unelmansa voi toteuttaa. Tämä palvelee pitkällä tähtäimellä myös yhteiskuntaa, Tea Lehikoinen pohtii.

Kolikon kääntöpuoli on se, että amerikkalaiset tekevät enemmän töitä kuin vaikkapa suomalaiset keskimäärin. Myös Lehikoinen myöntää tehneensä Yhdysvalloissa enemmän töitä kuin missään muualla.

– Toisaalta se ei tunnu työltä, jos tekee sitä mitä rakastaa ja saa siitä sivutuotteena rahaa, hän toteaa.

Suomessa ajatellaan hänen mielestään toisinpäin.

– Pitää olla joku työ, että saa rahaa. Jos työ sattuu olemaan kiinnostava, niin se on plussaa, mutta syvintä intohimoa ei monesti uskalleta tavoitella.

Yhdysvalloissa Lehikoinen on tehnyt opintojensa jälkeen töitä lapsenvahtina, jotta hän pystyisi toteuttamaan oman unelmansa: perustaa yrityksen holistisena valmentajana.

Monet vangit tulevat hyvin heikoista oloista, Tea Lehikoinen sanoo. Kuva: Prison Yoga & Meditation -yhdistys

**Tänä kesänä Lehikoinen matkusti **pitkästä aikaa Suomeen. Kaukana kotimaasta hän on alkanut ymmärtää paremmin niitä ihmisiä, jotka eivät ole välttämättä aina olleet samaa mieltä hänen ratkaisuistaan.

–  Sota-ajan Suomessa syntyneiden tausta on täysin erilainen kuin minun sukupolveni. Mitä enemmän kasvan ihmisenä, sitä paremmin näen toisen näkökulman ja pystyn rakastamaan heitä ehdoitta.

Mutta onko Tea Lehikoinen nyt vihdoin onnellinen?

 – Kyllä. Olen onnellinen, koska olen seurannut sydämeni ja sieluni ääntä.

Onnea tuo esimerkiksi palkitseva työ. Monet vangit ovat kertoneet saavansa joogasta mielenrauhaa, jota he eivät ole aikaisemmin kokeneet.

– Joka kerta tavoitteena on muuttaa heissä jotain niin, että he eivät enää toistaisi samaa käyttäytymismallia ja joutuisi takaisin vankilaan.

Lehikoinen kertoo, että ikimuistoisin kokemus oli se, kun yksi vangeista pääsi vapaaksi kesken joogatunnin. Kaikki yhtyivät juhliin. Ilo oli käsinkosketeltavaa.

– Olen kiitollinen, että olen valinnut juuri tämän tien ja autan ihmisiä, joilla on vähiten mahdollisuuksia.

Riikka Tuomivaara on vapaa toimittaja Kaliforniassa.

Lue myös:

Uusi elämä ekstaasilla? Bilehuumeena tunnettu MDMA ja terapia paransivat Rachelin ja ehkä kohta myös monen muun amerikkalaisen

Amerikkalaisille sauna on hikinen huone kuntosalilla, jossa ei saa olla alasti – Aito sauna on Marilynin mielestä “aivan liian kuuma!”