Hyppää sisältöön

Sipilä huolestui sairaaloiden kohtalosta: "Yksityiset monopolit ottavat asian haltuunsa"

Meri-Lapin sooloilu sote-ratkaisuissa kuohutti eduskuntaa kyselytunnilla.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) vetosi eduskunnan kyselytunnilla kansanedustajiin sote-uudistuksen käsittelyn turvaamiseksi niin, että Meri-Lapin kaltaisten omatoimisten sote-ratkaisujen leviäminen voitaisiin estää.

Kemin ja Tornion ympäristön kunnat ovat siirtämässä terveydenhoitoaan kuntien ja terveyspalveluyhtiö Mehiläisen muodostamalle yhteisyritykselle seuraavaksi 15 vuodeksi.

Sipilä toivoi myös yhteistyötä ratkaisun etsimiseksi Meri-Lapissa syntyneeseen tilanteeseen.

Yhteistyötä tarjosi suurimman oppositiopuolueen SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne.

– Olen samaa mieltä kuin edustaja Rinne. Meidän kaikkien täällä pitäisi toimia nyt yhdessä, että tuo kyseinen tilanne ratkeaa, ja että estetään se, että kyseisiä tilanteita ei synny ennenkuin koko uudistus on valmis, sanoi Sipilä.

Sipilä huolissaan Meri-Lapin mallin leviämisestä

Sipilä totesi, että koko sote-uudistuksen tarkoitus on turvata julkiset palvelut ja vahvistaa julkista toimijaa.

– Jos emme vie tällä kertaa tätä asiaa maaliin saakka, niin tämä on se kuva, mikä tulee olemaan koko Suomessa: yksityiset monopolit ottavat asian haltuunsa, Sipilä totesi.

Eduskunnan pitäisi Sipilän mukaan turvata lainvalmistelun ensi kesään asti vaatimana aikana se, että sote-uudistukseen ja maakuntamalliin voitaisiin siirtyä hallitusti.

Perhe- ja peruspalvelluministeri Annika Saarikko listasi mitä hallitus on jo tehnyt Meri-Lapin mallin leviämisen estämiseksi.

– Ministeri on nyt pyytänyt valvontaviranomaista Lapissa arvioimaan onko tuo ratkaisu tehty kaikkien lain pykälien mukaan oikeutetusti. Lisäksi hallitus on eilen päättänyt kiristää jo olemassa olevaa ja eduskunnan hyväksymää niin kutsuttua rajoittamislakia juuri tällaisten ulkoistamisratkaisujen osalta, jotta kokonaiskuva ja luottamus palveluihin voisi säilyä laajemmin, sanoi Saarikko.

Lue myös:

.
.