Hyppää sisältöön

Tämä Zimbabwen kriisistä tiedetään nyt – Asiantuntija: "Mugaben aika on pian ohi, mutta mugabeismi jää"

Valtapuolueen vanha kaarti jää vielä hallitsemaan Zimbabwea, vaikka presidentti saa lähteä, arvioi konfliktinratkaisujärjestö CMI:n Itonde A. Kakoma.

Presidentti Robert Mugabe esiintyi lyhyesti yliopiston valmistujaisjuhlassa perjantaina 17. marraskuuta. Kuva: Aaron Ufumeli / EPA-EFE

Eteläisen Afrikan Zimbabwessa presidentti Robert Mugaben 37-vuotinen valtakausi lähenee loppuaan. Enää on auki se, lähteekö Mugabe vapaaehtoisesti vai pakotetaanko hänet eroamaan.

Viimeisin käänne on, että Mugaben oma puolue, hallitseva Zanu-PF tekee suunnitelmia Mugaben vallasta pakottamiseksi. Mugabe saa lähtöpassit sunnuntaina siinä tapauksessa, että hän kieltäytyy eroamaan itse, lähde puolueen sisältä kertoo uutistoimisto Reutersille.

– Vaikka Mugaben valtakausi lähenee loppuaan, mugabeismi ei välttämättä pääty. Se tarkoittaa keskitettyä järjestelmää, jossa valtapuolue hallitsee Zimbabwen elämää ja taloutta, arvioi konfliktinratkaisujärjestö CMI:n Afrikka-tiimin johtaja Itonde A. Kakoma Ylelle.

Ennakkosuosikit Mugaben seuraajaksi ovat kumpikin Zanu-PF -puolueesta. Armeijan keskiviikon vastaisena yönä käynnistämä vallankaappaus raivaa tietä valtaan syrjäytetylle varapresidentille Emmerson Mnangagwalle, joka edustaa puolueen sisäistä Lacoste-tiimiä.

Erotettu varapresidentti Emmerson Mnangagwa. Kuva: Jekesai Njikizana / AFP

Aiempi ennakkosuosikki, Mugaben vaimo Grace puolestaan edustaa puolueen 40–50-vuotiaiden jäsenten G-40 -siipeä. Se on Lacostea suurempi siipi, joka haluaisi Mugaben dynastian jatkuvan.

Mugaben pariskunnan kotiaresti jatkuu

Tilanne Zimbabwessa on nyt se, että neuvottelut Mugaben asemasta jatkuvat presidentin virka-asunnolla. Presidentti itse esiintyi perjantaina lyhyesti julkisuudessa yliopiston valmistujaisjuhlassa.

Presidentti Mugabe on edelleen valvonnan alla armeijan määräämässä kotiarestissa Grace-vaimonsa kanssa.

Zimbabwen armeija puolestaan kertoo pidättäneensä perjantaina Mugaben hallituksen jäseniä, joita se pitää rikollisina.

Zimbabwelaiset eivät kuitenkaan ole vastanneet tapahtumiin väkivallalla. Hararessa ja muualla maassa on ollut rauhallista, ja ilmassa on toiveikkuutta.

– Poliittisen kriisin ei haluta laajenevan väkivaltaisemmaksi. Zimbabwelaiset odottavat nyt varovaisina jonkinlaista muutosta, CMI:n Kakoma toteaa.

Neuvottelut vaikeita

Kakoman mukaan neuvottelut ovat olleet todella vaikeita useiden Afrikan maiden valtapuolueissa, joiden tausta on itsenäisyystaistelussa. Niin myös Zimbabwessa.

– Yleinen idea on, että aseellisen taistelun voittajalla on oikeus hallita, Kakoma toteaa.

CMI:n Afrikka-tiimin johtaja Itonde A. Kakoma. Kuva: Joni Tammela / Yle

Eteläisen Afrikan kehitysyhteisö SADC on kahden eteläafrikkalaisen ministerin johdolla kriisin keskeinen välittäjä. Etelä-Afrikalla on kokemusta neuvotteluista esimerkiksi maan oman rotusortopolitiikan päättymisestä, Burundista ja Etelä-Sudanista.

Presidentin virka-asunnolla istuu muitakin välittäjiä esimerkiksi Zimbabwen uskonnollisista yhteisöistä. Mugabelle läheinen katolisen kirkon neuvottelija, isä Fidelis Mukonori on tärkeässä roolissa.

– Zimbabwe on syvän uskonnollinen maa. Ei olisi yllättävää, jos johtajien arvostama uskonnollinen johtaja ottaisi johtoaseman välityksessä, Kakoma arvioi.

Zimbabwen ensimmäisen naisen Grace Mugaben asema on myös kysymysmerkki, joka on ratkaistava neuvotteluissa.

Mugabe vetoaa perustuslakiin

Kakoman mukaan valtapuolue Zanu-PF:n sisällä on tapahtumassa sisäinen vallansiirto. Jos se toteutuu hyvin, Zimbabwe voi demokratisoitua.

Itonde A. Kakoman mukaan kysymys Mugaben erosta ei ole tuore, vaan se on roikkunut ilmassa 40 vuoden ajan.

– Mugabe vetoaa tiukasti siihen, että hänet on valittu demokraattisesti, lainausmerkeissä.

Kakoma toteaa, että tämänhetkisten neuvotteluiden vaikeimmat kysymykset koskevat demokratian ja perustuslain toteutumista Mugaben siirtämisessä syrjään.

Zimbabwe on sisämaavaltio eteläisessä Afrikassa. Kuva: Yle Uutisgrafiikka

– Hyväksyykö armeija sen, että yritys siirtää hänet syrjään on perustuslain vastainen? Kakoma kysyy.

Polttava kysymys onkin, miten Mugabe saadaan syrjään niin, että hänen arvokkuutensa säilyy. Monien afrikkalaisten johtajien muistissa on yhä Mugaben johtoasema 1970-luvun vapaustaistelussa, jossa musta enemmistö kamppaili valkoista valtaeliittiä vastaan tuolloisessa Rhodesiassa.

Armeija onkin osoittanut Mugabea kohtaan neuvotteluiden aikana kunnioitusta kutsumalla häntä presidentiksi ja ylimmäksi komentajaksi.

Ulkovallat eivät puhu vallankaappauksesta

Kansainvälinen yhteisö ottaa Zimbabwen tilanteeseen nyt kantaa hyvin varovasti. Ulkovallat eivät ole kutsuneet Zimbabwen armeijan väliintuloa vallankaappaukseksi.

Suomen Zimbabween akkreditoituneen suurlähettilään Timo Olkkosen mukaan termiä halutaan välttää, koska se pakottaisi alueelliset järjestöt, kuten eteläisen Afrikan SADC:n vastatoimiin.

– Tässä yritetään etsiä tietä pois umpikujasta, Olkkonen toteaa Ylelle.

Afrikan unionikaan ei puhu vallankaappauksesta, vaan eroavista näkemyksistä valtapuolueen sisällä.

– Afrikan unioni on ilmoittanut, että se ei tunnusta mitään vallankaappauksen kautta valtaan nousevaa hallitusta, Kakoma huomauttaa.

On mahdollista, että kriisi johtaa poliittiseen muutokseen maassa, joka on ollut viimeisen vuosikymmenen ajan eräänlainen eteläisen Afrikan häirikkövaltio.

Mitä seuraavaksi?

CMI:n Kakoma arvioi, että seuraava askel poliittisessa kriisissä voi olla joko vallan siirtyminen tai alueellisten pakotteiden asettaminen Zimbabwea vastaan.

Asiantuntija toivoo, että Zimbabwessa järjestetään vapaat ja demokraattiset yleisvaalit suunnitellusti ensi vuoden elokuussa. Vaaleissa muun muassa valitaan Zimbabwelle presidentti.

– Neuvotteluissa täytyy ottaa tavoitteeksi, että vaalien aikataulu pidetään voimassa, Kakoma toivoo.

Poliittinen vakaus ja Zimbabwen pitkäjänteinen kehittäminen olisivat hyvä asia romahtaneelle Afrikan entiselle vilja-aitalle. Maan talous on ollut kurimuksessa jo yli vuosikymmenen ajan, 2000-luvun alun maareformin jälkeen.

– Zimbabwella on vahva perusta koulutuksessa, infrastruktuurissa, taloudessa ja maataloudessa, Kakoma muistuttaa.

Lue lisää aiheesta:

Aiheesta muualla: