1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Zimbabwe

Pattitilanne Zimbabwessa jatkuu: Mugabe tapaa armeijan johtoa ja Etelä-Afrikan edustajia

Zimbabwen kotiarestiin pantu presidentti Robert Mugabe on toistaiseksi edelleen kieltäytynyt eroamasta.

Zimbabwelaislehden lööppi kertoi presidentti Robert Mugaben kotiarestista 15.11.2017 Zimbabwen pääkaupungissa Hararessa. Kuva: Aaron Ufumeli / EPA

Zimbabwessa haetaan tiiviisti suuntaa Mugaben jälkeiseen aikaan. Armeijan syrjäyttämä presidentti Robert Mugabe tapasi torstaina virka-asunnossaan Zimbabwen armeijan komentajan, Etelä-Afrikan edustajia sekä katolisen kirkon edustajan.

Valtion omistama Zimbabwe Herald julkaisi verkkosivuillaan (siirryt toiseen palveluun) kuvia tapaamisesta, mutta ei kertonut vielä tarkemmin keskustelujen sisällöstä.

Armeijan lisäksi Zimbabwen oppositio ja kansalaisjärjestöt ovat vaatineet 93-vuotiasta Mugabea eromaan, mutta tämän on kerrottu toistaiseksi kieltäytyneen. Mugabe on ollut kotiarestissa sen jälkeen, kun armeija syrjäytti hänet vallasta tiistaina.

Afrikan unioni pitää sotilasvallankaappauksena

Armeija on kiistänyt, että kyse on vallankaappauksesta. Afrikan unionin johtaja, Guinean presidentti Alpha Conde puolestaan kutsui torstaina tilannetta sotilasvallankaappaukseksi ja vaati armeijaa palaamaan perustuslailliseen järjestykseen.

Taustalla on Mugaben puolueessa Zanu PF:ssä käynnissä oleva valtataistelu. Mugaben arvellaan kaavailleen seuraajakseen vaimoaan Grace Mugabea. Hänen olinpaikastaan ei tällä hetkellä ole varmaa tietoa. Armeija puolestaan kannattaa seuraavaksi presidentiksi Mugaben viime viikolla erottamaa varapresidentti Emmerson Mnangagwaa. Hänen on kerrottu oleskelevan Etelä-Afrikassa.

Analyysi: Itsevaltaista vanhusta sysätään syrjään – Seuraako Mugabea sotilasjuntta, himoshoppaaja vai Lacoste-krokotiili?