1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. geenit

Voiko vanhenemista hidastaa? Amissi-yhteisön geenimuunnos johdatti tutkijat pitkäikäisyyden jäljille

Yhdysvaltalaisen Northwestern-yliopiston tutkijat uskovat löytäneensä ensimmäisinä geenimuunnoksen, joka suojaa monilta vanhenemiseen liittyviltä sairauksilta. Lääkettä testataan jo.

Amissimiehiä. Kuva: Shawn Thew

Yhdysvalloissa tutkijat uskovat löytäneensä syrjäisen amissiyhteisön jäseniltä geenimuunnoksen, joka hidastaa vanhenemista. Minkään muun yhteisön maailmassa ei tiedetä kantavan samaa muunnosta.

Geenimuunnoksen vaikutusten jäljelle päästiin, kun Chicagossa toimivan Northwestern Universityn tutkija Douglas Vaughan kiinnostui verenvuototaudin yleisyydestä Bernessä Indianassa asuvien amissien keskuudessa. Sairauden yleisyyden takia amissitkin olivat halukkaita osallistumaan tutkimukseen.

Tutkimukseen osallistui 177 amissia.

Vanhenemista hidastava geenimuunnos voi esiintyä joko yhdessä tai molemmissa SERPINE1-geenin kopioista. Ennestään on tiedetty, että verenvuototautiin voi sairastua, jos molemmat geenin kopiot ovat mutatoituneita.

SERPINE1 säätelee PAI-1-proteiinin määrää veressä. Niillä, joilla oli vain yksi muunnosgeeni, oli 50 prosenttia vähemmän PAI-1-proteiinia veressään.Tällaisia tapauksia oli tutkittavien joukossa 43.

Tutkijat panivat merkille, että jos vain toinen geenikopioista on mutatoitunut, oli seurauksena kiinnostavia etuja: muuhun amissiväestöön verrattuna tämä joukko – käytännössä heidän lähisukulaisensa – elivät kymmenisen vuotta muita pidempään.

"Geenimuunnoksen kantajat elävät pidempään ja terveempinä"

Alhainen PAI-1-taso näyttäisi siis hidastavan vanhenemista. Ainakin eläinkokeissa on jo havaittu, että PAI-1:n vähentäminen suojelee ikääntymiseltä ja siihen liittyviltä sairauksilta. Ihmisillä samaa ei ole aiemmin todettu.

Kuva: Matthew Cavanaugh / EPA

Amissien havaittiin sairastuvan muita harvemmin muun muassa diabetekseen. Tutkimuksessa saatiin myös näyttöä, että heillä olisi esimerkiksi muita alempi verenpaine. Vanhenemiseen liittyvät niin sanotut telomeerit olivat heillä pidemmät kuin muilla. Telomeerit ovat kromosomien päässä sijaitseva DNA-jakso, jonka lyhenemisellä uskotaan olevan yhteys vanhenemiseen.

– Telomeerien lyheneminen ennustaa sitä, kuinka pitkään elät. Ne ennustavat, sairastutko sydän- ja verisuonitautiin, syöpään tai diabetekseen, sanoo Vaughan Northwestern Universityn videolla. (siirryt toiseen palveluun)

– Mutaation kantajat näyttäisivät olevan täysin suojattuja diabetekseltä, hän lisää. Sen lisäksi, että geenimuunnoksen kantajat elävät pidempään, elävät he myös terveempinä.

Lääkettä testataan jo Japanissa

Diabetes-lääkkeet vähentävät jo nykyisin hieman PAI-1-proteiinin määrää veressä. Varsinaisen PAI- 1 lääkkeen ensimmäisen vaiheen ihmiskokeet on jo käynnistetty Japanissa.

Tohokun yliopiston yhteistyössä Northwesternin kanssa toteuttamat kokeet osoittautuvat menestykseksi, voi lopputuloksena olla lääke, joka lykkää ikääntymiseen liittyviä sairauksia ja torjuu ennenaikaista vanhenemista.

– Suhtaudumme hyvin optimistisesti mahdollisuuksiin hidastaa vanhenemista ja vähentää ikään liittyviä sairauksia, sanoo Vaughan.

Amissitutkimus on julkaistu Science Advances (siirryt toiseen palveluun)-sivustolla. Aiheesta kerrotaan laajemmin Northwesternin tutkimustiedotteessa. (siirryt toiseen palveluun)