Hyppää sisältöön

Lapin taivaalla räjähti valtava valopallo ja talot tärisivät: Silminnäkijä: "Vastaavaa en ole ikinä nähnyt"

Pelastuslaitoksen mukaan havaintoja valoilmiöstä ja äänistä oli tullut useamman sadan kilometrin alueelta. Näitkö valoilmiön? Lähetä meille kuva.

Kuva: AOP

Lapin taivaalla nähtiin torstaina alkuillasta suuri valoilmiö. Inarin pelastuslaitokselta kerrotaan, että Lapissa on tehty myös äänihavaintoja kovasta pamauksesta ainakin muutaman sadan kilometrin alueella.

– Havaintojen mukaan valoilmiön häipymisen jälkeen oli kuulunut voimakasta ääntä ja talotkin olivat tärisseet, kertoo päivystävä palomestari Mauri Saniola Inarista.

Havaintoja valoilmiöstä oli tullut muun muassa Pohjois-Norjasta, Nellimistä, Solojärveltä ja Ivalosta saakka jo ennen äänihavaintoja.

Tapausta lähdettiin Saniolan mukaan aluksi selvittämään lento-onnettomuutena, mutta lentopelastuskeskukselta oli pian tullut tieto, että koneita ei ole kateissa.

– Oletettavasti kyse on meteoriitista tai vastaavasta. Tarkasta sijaintipaikasta ei ole tietoa, ääni- ja valohavaintoja on saatu niin laajalta alueelta, ettei niiden perusteella sijaintia voida määrittää, Saniola sanoo.

Kysymykseen voisiko kyseessä olla sittenkin ohjus, Saniola toteaa, ettei lähde semmoista kommentoimaan.

– En ole itse edes nähnyt valoilmiötä tai myöskään kuullut sitä, joten en lähde arvailemaan asioita, Saniola sanoo.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Silminnäkijä: "Se oli semmonen tulipallo – kirkas"

Eräs ilmiön silminnäkijöistä on Oula Kitti, joka ajoi Karigasniemeltä kotiin päin, kun hän havahtui johonkin omituiseen.

– Ihmettelin, että mikä helkatin valoi alkoi tulemaan kun kirkastui hetkellisesti, Kitti sanoo.

Hän näki taivaalla hetken aikaa valoilmiön. Kello näytti 18.37 ja hän oli noin 50 kilometrin päässä Karigasniemestä Kaamasentien kohdilla.

– Se oli semmonen tulipallo – kirkas. En minä osaa sanoa, se tapahtui niin äkkiä. Se liikkui alaspäin kuin tähdenlento, mutta ei se kyllä tähdenlento ollut – se oli paljon isompi, mies tuumaa.

– Vastaavaa en ole ikinä nähnyt. Pohdin, että olisiko meteori.

Valoilmiö tuntui sammuvan tai putoavan hetkessä.

– Kauhea valaisu oli! Se painui siitä sitten ohi samantien ja hävisi. Tuntui että tippui Kaamasen varteen.

Kitillä on vielä tuntien ajomatka edessä, ja illan omituinen ilmiö jaksaa kummeksuttaa varmasti vielä tovin.

– Ajattelin kylläkin, että enpä kerennyt toivoa mitään, hän nauraa.

Viranomaishälytyksiä listaavassa Tilannehuoneessa (siirryt toiseen palveluun) näkyi ilmoitus ilmaliikenneonnettomuudesta kello 18.44 Inarissa. Lentopelastuskeskuksen mukaan lentokoneita ei ole kuitenkaan kateissa.

Lapin Kansan mukaan (siirryt toiseen palveluun) ilmeisesti meteoriitti aiheutti suurhälytyksen – ensin nähtiin liekehtivä kappale ja sitten kuului pamahduksia.

Samoihin aikoihin Ursan Taivaanvahti-palvelussa (siirryt toiseen palveluun) julkaistiin kuva, jossa kerrotiin tulipallosta Inarissa Ivalon taivaskamerasta.

– Ensimmäisen tiedon tästä sain kun isäni soitti että ukkostaakohan, kun välähti pari kertaa ja noin minuutin päästä ensin pamahti ja sitten kuului tasaisempaa jyrinää, ilmoituksen jättäjä kirjoitti.

Olitko tapahtumapaikalla? Otitko uutistapahtumasta kuvan tai videon? Lähetä se meille. Kuvan tai videon voit lähettää sähköpostilla osoitteeseen uutisvinkki@yle.fi. Kuvan voit lähettää myös yllä olevan lomakkeen kautta. Julkaistusta kuvasta tai videosta maksamme palkkion.

Lue myös: