Yhdysvaltain Suomen-suurlähettiläsehdokas on Dantea tutkiva isänmaanystävä

Tuttavan mukaan Robert Pence on jo aloittanut suomen opiskelun. Presidentti Donald Trumpin nimittämä lähettiläs odottaa vielä senaatin hyväksyntää.

suurlähettiläät
Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin uudeksi Suomen-suurlähettilääksi nimittämä Robert Pence.
Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin uudeksi Suomen-suurlähettilääksi esittämä Robert Pence.World Affairs Council

– Bob on isänmaallinen globalisti.

Näin kuvailee tällä viikolla Yhdysvaltain Suomen suurlähettilääksi nimitettyä Robert Pencea hänen pitkäaikainen tuttavansa, washingtonilaisen World Affairs Council -järjestön toimitusjohtaja Tony Culley-Foster.

Kansainvälistä koulutusyhteistyötä edistävän World Affairs Council on ollut yksi Pencen lukuisista luottamustoimista. Hän oli sen johtokunnassa viisi vuotta.

Pence on pitänyt julkisuudessa matalaa profiilia, mutta Yhdysvaltain pääkaupunkiseudun kiinteistö- ja kulttuuripiireissä hänet tunnetaan hyvin. Ystävän mukaan hän on sosiaalinen ja suorapuheinen ihminen.

Pence on perustamansa rakennusalan yrityksen Pence Groupin perustaja ja hallituksen puheenjohtaja. Yhtiö kehittää muun muassa toimistotaloja, ostoskeskuksia ja hotelleja.

Väitöskirja Yaleen tekeillä

Pence on peruskoulutukseltaan juristi, mutta hänellä on yliopistotutkinto myös historiassa. Hän valmistelee parhaillaan Yalen yliopistoon väitöskirjaa italialaisesta kirjailjasuuruudesta Dantesta.

– Hän on hyvin kansainvälinen ihminen, joka matkustaa paljon. Vaikka hänellä ei ole kokemusta Suomesta, hän varmasti perehtyy maan yhteiskuntaan ja kulttuuriin perinpohjaisesti, Culley-Foster sanoo ja antaa esimerkin:

– Kun soitin hänelle onnitellakseni nimityksestä, hän vastasi suomeksi. Kielen opiskelu on jo siis alkanut, Culley-Foster nauraa.

Pence on tunnettu republikaanien kampanjarahoittaja. Poliittisia lahjoituksia seuraavan CampaignMoney.com –sivuston mukaan Pence teki viime vuonna lahjoituksia 383 000 dollarin edestä. Edellisenä presidentinvaalivuonna 2012 hän lahjoitti ehdokkaiden kampanjoihin lähes 600 000 dollaria.

Joulukonsertteja sotilaille

Patrioottisuudesta kertoo muun muassa se, että Pence on useana vuonna järjestänyt sotilaille ja heidän perheilleen joulukonsertin kulttuurikeskus Kennedy Centerissa Washingtonissa. Esiintyjänä on ollut muun muassa Beach Boys -yhtye.

Donald Trump nimitti Pencen suurlähettilääksi alkuviikosta. Yhdysvaltain senaatin on vielä vahvistettava valinta, ennen kuin kuin Pence pääsee vaimonsa Suzy Pencen kanssa muuttamaan Helsinkiin.

Lue lisää: Yhdysvaltain tuleva suurlähettiläs tuo viestin Trumpilta – näin tutkija arvioi liikemiehen valintaa suurlähettilääksi