1. yle.fi
  2. Uutiset

Herätys: Lapissa kummastuttanut valoilmiö oli meteori, asuntojen hinnat jatkavat nousuaan kasvukeskuksissa, lännestä tulee sateita

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
kerrostaloja Helsingin kalliossa
Lehtikuva

Avaruusfyysikko arvioi Lapin taivaalla nähtyä tulipalloa: "Kyllä se meteori on"

Valoilmiö taivaalla, kuvattu Lohtajalla.
Johannes Karhulan mastokameralla kuvaama video Keski-Pohjanmaalla Lohtajalla torstai-iltana 16.11.2017 Lapin taivaalla nähdystä valoilmiöstä.

Lapin taivaalla nähtiin torstaina alkuillasta suuri valoilmiö, joka oli avaruusfysiikan dosentti Jyrki Mannisen arvion mukaan meteori. Pelastuslaitoksen mukaan havaintoja valoilmiöstä ja äänistä tuli useamman sadan kilometrin alueelta. Valoilmiö tallentui Johannes Karhulan mastokameraan Lohtajalla.

Kyselyn karu tulos: Liki jokainen vanhustenhoitaja on väkivallan uhri – "Ainahan minä olen mustelmilla, tai ranteissa on verinaarmuja raapimisesta"

hoitaja pitää vanhusta kädestä
AOP

Kahdeksan kymmenestä vanhustenhoitajasta on kohdannut väkivaltaa viimeisen vuoden aikana, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tuoreesta kyselystä selviää. Kerromme kahden vanhustenhoitajan työstä ja jokapäiväisestä väkivallasta sekä sen uhasta.

Asuntomarkkinat jakautuvat - nuoret kärsivät

Kauppakirja pöydällä.
Ismo Pekkarinen / AOP

Asuntojen hintojen nousu jatkuu reilun kahden prosentin vauhdilla pääkaupunkiseudulla. Muualla vauhti jää siitä noin puoleen. Mutta nuorille huono uutinen on pienten asuntojen hintakehitys.

Asuntorahoittaja Hypon mukaan niiden hinnat ovat jo erkaantuneet muusta markkinasta. Ensimmäisen oman asunnon ostaminen on siis entistä vaikeampaa.

Reuters: Saksa ei saanut yöllä uutta hallitusta – uusi määräaika perjantaina päivällä

Angela Merkel saapui hallitusneuvotteluihin Berliinissä 16. marraskuuta.
Angela Merkel saapui hallitusneuvotteluihin Berliinissä 16. marraskuuta.Omar Messinger / EPA

Saksan yölliset hallitusneuvottelut on keskeytetty. Ne jatkuvat kuitenkin perjantaina päivällä, ja uusi takaraja on kello 12 päivällä Saksan aikaa eli yhdeltä Suomen aikaa.

Myrskymatalapaine tuo maan keskivaiheille lumipyryn

perjantain sääkartta
Yle

Lännestä saapuu matalapaine, joka tuo suureen osaan maata runsaita sateita ja voimakkaita tuulia. Etelä-Suomesta vesisateet väistyvät itään jo aamupäivän aikana, ennustaa Ylen meteorologi Kerttu Kotakorpi. Lisää säästä yle.fi/saa.

Lue seuraavaksi