1. yle.fi
  2. Uutiset

Trumpin verouudistus läpäisi edustajainhuoneen, mutta saattaa kompastella senaatissa

Veropaketti leikkaisi merkittävästi yritysverotusta ja vähentäisi veroluokkia henkilöverotuksessa. Verojen kevennys oli yksi Trumpin suurista vaalilupauksista.

Ulkomaat
Yhdysvaltain edustajainhuoneen puhemies Paul Ryan puhui tiedotustilaisuudessa veronkevennyspaketin hyväksymisen jälkeen 16.11.2017.
Yhdysvaltain edustajainhuoneen puhemies Paul Ryan puhui tiedotustilaisuudessa veronkevennyspaketin hyväksymisen jälkeen 16.11.2017.Michael Reynolds / EPA

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ja republikaanipuolueen ajama verouudistus on hyväksytty Yhdysvaltain kongressin edustajainhuoneessa. Paketti keventää henkilö- ja yritysverotusta merkittävästi, sillä kyse on seuraavan kymmenen vuoden aikana yhteensä 1,5 biljoonasta dollarista. Veropaketti on muun muassa leikkaamassa yritysveroprosentin 35:stä 20:een.

– Tämän esityksen hyväksyminen on tärkein asia, mitä voimme tehdä talouskasvun eteen, palauttaaksemme ihmisten mahdollisuudet menestyä ja auttaaksemme toimeentulon kanssa kamppailevia keskituloisia, sanoi republikaaneihin kuuluva edustajainhuoneen puhemies Paul Ryan.

Demokraattipuolueen mukaan uudistus auttaa vain rikkaita. Demokraattiryhmän puheenjohtajan Nancy Pelosin mukaan lakiesitys vie rahat "keskiluokalta varakkaimpien taskuun". Demokraattien lisäksi kolmetoista republikaania äänesti myös esitystä vastaan – siksi, että uudistus poistaisi tiettyjä verovähennyksiä.

Verouudistuksen läpivienti senaatissa on kovemman työn takana, sillä republikaaneilla on senaatissa vain kahden äänen enemmistö. Asiaa mutkistaa entisestään se, että edustajainhuoneen ja senaatin käsittelemät versiot eivät ole vielä täysin yhteneviä ja että senaatissa verouudistus on kytketty Obamacarena tunnetun sairausvakuutuslain kaventamiseen.

Yhdysvaltain verojärjestelmää on uudistettu merkittävästi viimeksi republikaanipresidentti Ronald Reaganin aikana vuonna 1986.

Lähteet: AP, AFP, Reuters

Lue seuraavaksi