1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Zimbabwe

Afrikan Unioni seuraa Zimbabwen tilannetta – ei kutsu tilannetta vallankaappaukseksi

Afrikan Unionin mukaan tilanne Zimbabwessa on rauhallinen.

Presidentti Robert Mugabe piti puhetta Hararessa marraskuun alussa 2017. Kuva: AOP

Afrikan unioni seuraa Zimbabwen tilannetta, mutta sen mukaan maassa vallan kaapanneet kenraalit eivät ole tekemässä sotilasvallankaappausta. Kenraalit itse ovat sanoneet jahtaavansa vain rikollisia syrjäyttämänsä presidentin Robert Mugaben lähipiiristä.

– Tällä hetkellä parlamentti ja valtionhallinto ovat edelleen toiminnassa  eikä maassa näy mitään merkkejä väkivaltaisuuksista, Afrikan Unionin turvallisuus -ja rauhankomissaari Smail Chergui sanoi toimittajille Washingtonissa, jossa joukko Afrikan Unionin edustajia keskusteli Zimbabwen tilanteesta Yhdysvaltojen ulkoministeriön kanssa.

Cherguin mukaan tilannetta seurataan valppaasti.

Cherguin mukaan Eteläisen Afrikan kehitysyhteisön SADC lähettiläiden on tarkoitus tavata kotiarestissa oleva presidentti Robert Mugabe. Chergui muistutti rauhanomaisista ratkaisuista tilanteessa ja kertoi, että koko Afrikka on laittanut toivonsa heidän pyrkimyksilleen neuvotteluissa.

Afrikan Unionin mukaan tilanne Zimbabwessa on rauhallinen. Myös yli sata kansalaisjärjestöä on allekirjoittanut lausunnon, jossa Mugabea kehoitetaan väistymään tehtävästään rauhanomaisesti.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Yhdysvaltojen edustaja kuvasi Zimbabwen tilannetta hyvin epävakaaksi.

– Toivomme, että Zimbabwe siirtyy uuteen aikakauteen. Me olemme samaa mieltä Afrikan Unionin kollegoidemme kanssa tilanteesta, kertoi Afrikan asioiden apulaispääsihteeri Donald Yamamoto.