Uutissuomalainen: Ammattikoulusta tuskin todistuksella yliopistoon

Kaksi kolmesta ammattikorkeakoulusta haluaa ammatillisen tutkinnon todistusvalintaan.

ammatillinen koulutus
Tuoli, jossa on keinuttelujalat
Nina Keski-Korpela / Yle

Yliopistot eivät ole innostuneita valitsemaan opiskelijoita ammatillisen tutkinnon perusteella, vaikka opetus- ja kulttuuriministeriö on sitä toivonut. Asia selviää Uutissuomalaisen (siirryt toiseen palveluun) kyselystä. (Jutun lukeminen vaatii kirjautumisen)

Kyselyn mukaan harvassa yliopistossa on vielä edes pohdittu ammatillisen tutkinnon ottamista todistusvalintaan. Vain Lapin yliopisto kertoi jo löytäneensä mahdollisuuksia ammatillisen tutkinnon hyödyntämiseen. Tämä koski vain taiteiden alaa.

Ammattikoulupohjalta hakevia hyväksytään yliopistoihin tulevaisuudessakin todennäköisesti lähinnä valintakokeiden ja avoimen yliopiston kautta, Uutissuomalainen kirjoittaa.

Monet kyselyyn vastanneet sanovat, että ammatillisen perustutkinnon käyttö todistusvalinnassa on vaikeampaa kuin ylioppilastutkinnon.

Ammattikorkeakouluista noin kaksi kolmesta kertoo haluavansa valita opiskelijoita tulevaisuudessa suoraan myös ammatillisen tutkinnon arvosanoilla. Vajaa joka viides ei ottanut kantaa.

Kyselyyn vastasi 8 yliopistoa 13:sta ja 18 ammattikorkeakoulua 23:sta. Kyselyä ei lähetetty Poliisiammattikorkeakouluun, Maanpuolustuskorkeakouluun eikä Taideyliopistoon, joiden aloja uudistus ei koske.