Saksa ei saanut yöllä uutta hallitusta – Merkel: "Tänään jatketaan"

Jos liittokansleri Angela Merkelin johtamat hallitusneuvottelut kaatuvat, Saksassa järjestetään todennäköisesti uudet vaalit.

hallitusneuvottelut
Angela Merkel portaissa kuvattuna ikkunan läpi.
Liittokansleri Angela Merkel kuvattiin hallitusneuvottelujen tauolla Berliinissä torstain ja perjantain välisenä yönä.Felipe Trueba / EPA

Saksan yölliset hallitusneuvottelut on keskeytetty. Ne jatkuvat kuitenkin perjantaina päivällä kello 12:n jälkeen Saksan aikaa eli yhdeltä Suomen aikaa.

– Me kaikki tarvitsemme vähän unta, Simone Peter, toinen vihreiden puheenjohtajista, sanoi aikakauslehti Der Spiegelin mukaan. (siirryt toiseen palveluun)

Myös liittokansleri Angela Merkel oli vähäpuheinen keskeytettyään neuvottelut.

– Hyvää huomenta. Tänään jatketaan, Merkel sanoi Der Spiegelin mukaan.

Asiasta on kertonut myös uutistoimisto Reuters. Konservatiivipuolue CSU:n pääsihteerin Peter Tauberin mukaan neuvotteluja voidaan jatkaa vielä lauantainakin.

– Uskomme yhä, että tätä kannattaa yhä jatkaa täydellä tarmolla. Toisaalta on selvää, että tämä on vaikeaa, Tauber sanoi Reutersin mukaan.

Vääntöä ilmastopolitiikasta, maahanmuutosta ja taloudesta

Alun perin liittokansleri Angela Merkel oli asettanut hallitustunnustelujen takarajaksi torstain, mutta vaikeat neuvottelut jatkuivat myöhään yöhön. Osapuolet kiistelevät yhä ilmastonmuutoksen torjunnasta, maahanmuutosta ja talouspolitiikasta.

Merkelin konservatiivinen CDU, sen baijerilainen sisarpuolue CSU, liberaalipuolue FDP sekä vihreät ovat yrittäneet muodostaa uutta hallitusta syyskuun vaalien jälkeen. Jos neuvottelut kaatuvat, edessä ovat luultavasti uudet vaalit.

Lue myös:

Analyysi: Saksan vihreät pääsevät hallitukseen polttamalla periaatteensa kivihiilen mukana – hallitustunnustelut tiivistyvät

Täydennetty 17.11.2017 klo 6.22 kommenteilla. Korjattu 17.11.2017 klo 10.41: Neuvottelujen takaraja ei ole kello 12 Suomen aikaa, vaan silloin neuvottelujen on määrä jatkua.

Lähteet: Reuters, STT