Tesla julkisti sähkökuorma-auton ja urheiluauton prototyyppit – tarkoitus olla tuotannossa parin vuoden päästä

Autovalmistajan mukaan sähkötoiminen kuorma-auto olisi vastaavia dieselajoneuvoja halvempi ajossa.

autot
Elon Musk esitteli Teslan uutta sähkörekkaa Hawthornissa, Kaliforniassa 16. marraskuuta.
Elon Musk esitteli Teslan uutta sähkörekkaa Hawthornissa, Kaliforniassa 16. marraskuuta.Alexandria Sage / Reuters / AFP

Autonvalmistaja Tesla on julkistanut uuden sähkötoimisen kuorma-auton prototyypin. Ajoneuvon on tarkoitus olla tuotannossa vuonna 2019.

Toimitusjohtaja Elon Muskin mukaan perinteiset dieselkuorma-autot tulevat olemaan ajossa ainakin viidenneksen yhtiön sähkökuorma-autoja kalliimpia. Muskin mukaan ajoneuvon akku riittää noin 800 kilometrin ajoon täydellä kuormalla ja maantievauhdilla.

Teknologialehti Wiredin mukaan (siirryt toiseen palveluun) Teslan kuorma-auto voisi vetää noin 36 tonnin lastia ja ajaa itsestään – ainakin maanteillä.

Musk esitteli tilaisuudessa myös nelipaikkaisen urheiluauton. Hänen mukaansa autosta tulee historian nopein tuotantolinjalla tehty auto. Urheiluauton pitäisi olla tuotannossa vuonna 2020.

Sähköistyykö rahtiliikenne?

Teslan ohella myös monet muut autonvalmistajat ovat Wiredin mukaan suunnittelemassa sähköisiä kuorma-autoja. Rahtiliikenteen sähköistys olisi tehokas tapa leikata hiilidioksidipäästöjä.

Toisaalta kuljetusyhtiöt ovat todennäköisesti kuluttajia varovaisempia ostajia. Rekan on oltava kustannustehokas, eikä sen akkujen lataaminen saa kestää liian kauan.

Teslalla on ollut vaikeuksia kasvattaa tuotantoaan massamittoihin. Huippumalleja edullisemman Model 3 -auton tuotanto on kuukausia jäljessä tavoitteistaan. Teslan sähkökuorma-autokin oli tarkoitus julkistaa jo syyskuussa.

Korjattu 18.11., kello 6.50, urheiluauto on nelipaikkainen, ei kaksipaikkainen kuten aiemmin kerrottiin.

Lue myös:

"Norjassa Tesla on uusi Bemari” – Oslossa asuva suomalainen Henna Kvam ajaa sähköautolla, koska sillä säästää aikaa ja rahaa

Huhut dieselin kuolemasta vahvasti liioiteltuja – Frankfurtin automessuilla poliitikkojen puheet dieselautoilusta aiheuttavat nurinaa

Lähteet: Reuters, AP