EU:n ulkopuolisten verkkokauppojen tuoteturvallisuutta ei valvo Suomessa kukaan – Katso Tukesin vinkit turvalliseen ostamiseen

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes valvoo vain niitä tuotteita, joita myydään Suomessa ja jotka on tarkoitettu suomalaisille kuluttajille.

verkkokauppa
vauva syö lelua
Erityisesti kiinalaisten verkkokauppojen halvat hinnat sekä vaivattomat ja maksuttomat toimitukset houkuttavat eurooppalaisia kuluttajia yhä enemmän. Tukesin tuoteyksikön johtaja Tuiri Kerttula kertoi Ylen aamu-tv:ssä, miten varmistaa tuotteen turvallisuus tai välttyä tuoteväärennöksiltä.

EU:n ulkopuolisista verkkokaupoista tilattavien tuotteiden turvallisuutta ei Suomessa valvo mikään viranomainen, sanoo Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin tuoteyksikön johtaja Tuiri Kerttula. Hänen mukaansa tämä on monelle yllätys.

– Ihmisillä on aika lailla sellainen käsitys, että on joku kolmas osapuoli, joka huolehtii ja valvoo, että tuotteet ovat turvallisia, Kerttula sanoi Ylen aamu-tv:ssä.

Käytännössä Tukesissa valvotaan kuitenkin vain niitä tuotteita, joita myydään Suomessa ja jotka on tarkoitettu suomalaisille kuluttajille.

Kerttulan vinkit ulkomaisista verkkokaupoista tilaaville:

  • Älä tilaa sellaisia sähkötuotteita, jotka kytketään sähköverkkoon.
  • Lelujen kanssa kannattaa olla tarkkana, varsinkin pienille lapsille tarkoitettujen lelujen kanssa on oltava varovainen. Kannattaa myös katsoa, onko leluissa ilmoitettu suositusikärajoja.
  • Ole varovainen kosmetiikan kanssa, koska ei voi olla varma, että se on asianmukaisesti valmistettua ja turvallista.
  • Vaatteissa voi olla haitallisia kemikaaleja, vaatteet pitäisi ainakin pystyä pesemään ennen käyttöä.
  • Kengissäkin voi olla sellaisia materiaaleja, joita EU-alueella ei hyväksytä.
  • Kirjoja voi Kerttulan mukaan sen sijaan tilata melko huoletta.