1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Toto' Riina

Pahamaineinen mafiapomo Toto Riina on kuollut

Salvatore "Toto" Riinaa kutsuttiin myös Pedoksi hänen julmuutensa takia.

Toto' Riina
Laivan sivussa on suurikokoiset tuomarien kuvat. Kannella ihmisiä.
Mafian vastaiset tuomarit Paolo Borselino (vas.) ja Giovanni Falconi ovat Riinan johtaman Sisilian mafian tunnetuimpia uhreja. Kuva vuodelta 2007. Tuomarien kuvat oli kiinnitetty laivaan murhien 15-vuotismuistopäivän kunniaksi.Massimo Percossi / EPA

Pelätty mafiajohtaja Salvatore "Toto" Riina on kuollut 87-vuotiaana, italialaismedia kertoo (siirryt toiseen palveluun).

Toto Riina kuoli syöpään. Hän istui vankilassa vuodesta 1993 lähtien tuomittuna 26:een elinkautiseen. Hän kuoli vankilan sairaalassa.

Toto Riina siirtyi Sisilian Cosa Nostra -mafiajärjestön johtoon 1970-luvulla ja hallitsi sitä lähes kaksi vuosikymmentä.

Toto Riina oli yksi Sisilian mafian pelätyimpiä ja väkivaltaisimpia rikollisjohtajia. Häntä kutsuttiin "pomojen pomoksi" ja hänet tunnettiin myös lisänimellä "Peto" julmuutensa takia. Lisänimen "Pätkä" hän sai puolestaan 158-senttisen vartensa takia.

Toto Riinan uskotaan muun muassa tilanneen yli 150 murhaa. Joukossa on kahden mafianvastaisen tuomarin, Giovanni Falconen ja Paolo Borsellinon, salamurha vuonna 1992. Tuomarit työskentelivät yli 300 mafian jäsenen saamiseksi oikeuteen vuonna 1987.

Toto Riina
Toto Riina. Kuva vuodelta 1993.AOP

Ensimmäinen mafiamurha 19-vuotiaana

Toto Riinan uskotaan murhanneen mafialle ensimmäistä kertaa 19-vuotiaana. Vuotta myöhemmin hän tappoi miehen kiistan yhteydessä ja tuomittiin kuudeksi vuodeksi vankilaan.

Vapauduttuaan hän toimi mafiapomo Luciano Leggion alaisuudessa ja kun tämä 1970-luvulla vangittiin, nousi itse johtajaksi. Riina pakoili itse poliisia liki neljännesvuosisadan.

Vielä vankilastakin Riina määräsi murhaamaan 13-vuotiaan pojan, jottei tämän isä paljastaisi mafian salaisuuksia. Rikollisjärjestö myös kosti pommi-iskuilla Riinan pidätyksen ja uuden mafialain, joka määräsi pitämään vangitut mafiapomot eristyksissä.

Sairastuttuaan vakavasti Riina anoi pääsyä vankilasta kotiin kuolemaan. Oikeusprosessin ja uhrien omaisten vastalauseiden jälkeen pyyntö kuitenkin evättiin. Torstaina Riinan perhe päästettiin hyvästelemään hänet.

Toto Riina oli naimisissa mafiaperheeseen kuuluvan opettajan Antonietta Bagarellan kanssa. Heillä on neljä lasta, joista yksi kärsii vankeustuomiota neljästä murhasta.

Lue myös:

Italian poliisi paljasti mafiapomon salaisen viestijärjestelmän – viestikeskuksena lammasfarmi

Italian poliisi pidätti Corleonen mafiapäällikön

Italian etsityin mafiapomo kiinni

Lähteet: AP, AFP, Yle uutiset

Lue seuraavaksi