Ulkopolitiikan konkarit Kanerva ja Tuomioja: Selvitys saavutuksista ennen kuin lisää suomalaissotilaita Afganistaniin

Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva ( kok.) ja ulkoasiainvaliokunnan jäsen Erkki Tuomioja (sdp) vaativat Suomea tekemään samanlaisen selvityksen Afganistan-operaatioista kuin Ruotsi, Tanska ja Norja ovat tehneet.

politiikka
Ylen aamu-tv: Lisää suomalaisia joukkoja Afganistaniin vai ei?
Ylen aamu-tv: Lisää suomalaisia joukkoja Afganistaniin vai ei?

Kansanedustajat Ilkka Kanerva (kok.) ja Erkki Tuomioja (sd.) suhtautuvat varauksellisesti ajatukseen, että myös Suomi lisäisi sotilaidensa määrää Afganistanissa.

Sotilasliitto Nato on ilmoittanut lisäävänsä vahvuuttaan neljänneksellä eli 16 000 sotilaaseen. Yhdysvallat on päättänyt lisätä joukkojaan 1 500 sotilaalla. Viikko sitten Naton puolustusministerikokouksessa selvisi, että lisäyksiä on tekemässä yhteensä 27 maata.

Yhdysvaltain pyyntö lisäjoukoista nousi esille puolustusministeri James Mattisin (siirryt toiseen palveluun) viime viikkoisella Suomen vierailulla.

Suomella on tällä hetkellä Afganistanissa 30 sotilasta. Ilman eduskunnan uutta lupaa määrä voi olla enintään 40.

Kanerva ja Tuomioja eivät halunneet vielä ottaa kantaa siihen, pitääkö Suomen lisätä joukkojaan Afganistanissa.

Tuomiojan mukaan aina aiempien päätösten yhteydessä Suomen ulkopoliittinen johto on arvioinut, onko Suomella jotain sellaista annettavaa, mikä hyödyttää Afganistania.

– Kun katsotaan sitä kokonaisuutta miltä Afganistanin operaatio näyttää, niin eihän se hyvältä näytä. Haluan tällä vain taustoittaa sitä, että kun me ajattelemme ja pohdimme sitä mitä me teemme, niin kyllä lähtökohta on juuri se, mitä Suomi voi tehdä ja mitä jäisi tekemättä jos me emme ole siellä, Tuomioja selvittää.

Tuomiojan mukaan joillakin mailla on ollut linjana, että ne vastaavat aina kyllä jos Yhdysvallat pyytää.

– Meillä ei ole tätä motiivia, eikä voikaan olla, hän jatkaa.

Molemmat peräänkuuluttivat samanlaista laajaa selvitystä tähänastisen osallistumisen saavutuksista ja vaikutuksista kuin mitä Ruotsi, Tanska ja Norja ovat tehneet.

Trumpin ja Suomen tavoitteet

Yhdysvalloissa presidentti Donald Trump on kuvannut Afganistanin operaation päätavoitteeksi terroristien tappamisen, ei demokratian vahvistamisen.

– Ei nyt mennä häneen, koska tässä ei ole hänen politiikkansa tukemisesta. Jos saan suoraa sanoa, niin asian hyvyys tai huonous ei riipu siitä tukeeko Yhdysvallat sitä. Kyllä meillä täytyy olla oma käsitys, Kanerva painottaa.

Tuomiojan mukaan Trumpin käsitykset eivät kuitenkaan ole yhdentekeviä.

– Hänen lähtökohtansa todella on, että olemme tappamassa pahoja ihmisiä. Jos tällä asenteella lähdetään käyttämään sotilaallista voimaa, niin siitä ei tule koskaan mitään kestävää rauhaa. Hänen väheksymänsä yhteiskunnan rakentaminen, sehän on juuri rauhan edellytys.Tässä suhteessa ollaan kyllä aika perustavanlaatuisella törmäyskurssilla, Tuomioja kuvaa.

Kanerva muistuttaa, että kaikki lisäyksistä ilmoittaneet maat ovat mukana muista kuin tappamistavoitteista.

– Me olemme Saksan vetämässä joukkopoolissa, jolla nyt ei tietysti ole mitään tappamisideaa. Se mitä Trump puhuu omilleen, niin älkää ottako sitä varjoa Suomen niskaan. Uskokaa nyt jo ihmeessä se. Tämä ei ole Trumpin harjoitus, Kanerva puuskahti Ylen aamu-TV:ssä.