Hyppää sisältöön

Tulipallo tarttui videolle sattumalta – kuvaaja käänsi kameran alkuillasta pohjoiseen revontulien toivossa

Lohtajalainen kuvaaja päätyi otoksella pienimuotoisen mediamylläkän keskelle.

Valoilmiö taivaalla, kuvattu Lohtajalla.
Johannes Karhulan mastokameralla kuvaama video Keski-Pohjanmaalla Lohtajalla torstai-iltana 16.11.2017 Lapin taivaalla nähdystä valoilmiöstä.

Lohtajalainen Johannes Karhula onnistui tallentamaan Keski-Pohjanmaalla videolle torstai-iltaisen valoilmiön, jota luultiin ensin lento-onnettomuudeksi. Avaruusfysiikan dosentti Jyrki Manninen arvioi sittemmin, että kyseessä on meteori tai mahdollisesti satelliitin osa .

Karhula sanoo vaatimattomasti, ettei hänellä ole onnistuneeseen taltiointiin suurestikaan osaa eikä arpaa.

– Omistan kameran, joka sen on kuvannut, Karhula tiivistää.

Ilmiön tarttuminen videolle on sekin sattumaa: Karhula käänsi kameraa alkuillasta pohjoiseen päin revontulien toivossa – sitä ennen kameran suunta oli itään. Kamera tallentaa kerralla noin 100 asteen aluetta, mutta se on käännettävissä 360 astetta.

Se näytti tavalliselta valopallolta, mutta en ole noin kirkasta ennen nähnyt

Johannes Karhula

Kamera kuvaa maston nokassa jatkuvasti, ja Karhula tarkisti tallenteet illalla kaverinsa hoksautuksesta.

– En olisi osannut kuvitella, että siitä syntyy näin suuri mediamylläkkä. Se näytti tavalliselta valopallolta, mutta en ole noin kirkasta ennen nähnyt.

Karhula latasi pätkän videosta Youtubeen ja paikalliseen Lohtaja-ryhmään Facebookissa. Se lähti leviämään myös Iltalehden (siirryt toiseen palveluun), Aamulehden ja Ylen kautta aina Englantiin asti. Perjantaiaamuun mennessä yhteydenottoja oli tullut kymmenkunta.

Aamulehdessä (siirryt toiseen palveluun)Karhula kertoo ajatelleensa ensin, että kyseessä oli Lohtajan harjoitusalueella syntynyt valoilmiö. Suunta ei kuitenkaan aivan täsmännyt.

Aiemmin Karhula on tallentanut muun muassa Lohtajan Vattajan ja Ohtakarin kauneutta ja revontulia.

.
.