1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Neljättä pitkää elokuvaa Tuntemattomasta sotilaasta ideoidaan

Scifi-lyhytelokuva Tuntemattomasta sotilaasta on saanut hyvän vastaanoton.

Tuntematon Redux
Tähtihetkessä vierailivat scifistä ja supersankareista innostuneet lyhytelokuvantekijät.

Tämän syksyn puhutuksi lyhytelokuvaksi on noussut Väinö Linnan Tuntemattomasta sotilaasta tehty scifiversio Tuntematon Redux. Elokuvan pääroolissa ovat naiset scifidystopiassa. Elokuva nähdään myös Night Vision -genre-elokuvafestivaalilla ensi viikolla.

– Lähdimme muuttamaan juttua kunnolla. Tuntemattomassa on totuttu näkemään äijät vahvassa roolissa. Tämä oli luonnollinen tapa laittaa asetelma uusiksi. Saimme naiset kehiin, sanoo ohjaaja Anssi Määttä Aamu-tv:n Tähtihetkessä.

Pääosissa elokuvassa nähdään Pihla Viitala ja Mimosa Willamo.

Toimittajat ovat kiitelleet elokuvaa ja se on myös löytänyt katsojat ilmaiskatselussa netissä. Määttä on huomioon tyytyväinen.

– Tavoitteet ovat täyttyneet. Olisi ollut aikamoinen pettymys, jos sitä ei kukaan olisi käynyt katsomassa. Palaute on ollut sellaista, että odotukset ovat jopa ylittyneet. Moni on harmitellut, että tämä on lyhytelokuva, pitkää on toivottu. Siitähän voi tehdä pitkän, sitä on nyt mietitty, kertoo Määttä.

Tuntematon Redux on mainosmaailmasta ponnistavan Määtän esikoiselokuva. Harrastuspohjalta elokuvamaailmaan lähtenyt ohjaaja vertaa lyhytelokuvan tekemistä yrityksen perustamiseen.

– Siinä saa tehdä aika paljon töitä jo siihen vaiheeseen, että on käsikirjoitus. Esituotantovaihe on pitkälti sama asia kuin yrityksen pystyttäminen.

Elokuvan työmäärällä olisi tehty pari omakotitaloa

Night Visions -festivaalilla ensi-iltansa saava The Repeater -elokuvan ohjaaja Jyri Koski on toteuttanut harrastepohjalta jo useamman lyhytelokuvan. Uuden elokuvan valmistuminen esityskuntoon kesti noin seitsemän vuotta.

The Repeater on 26 minuuttia kestävä elokuva. Olisin varmasti rakentanut pari omakotitaloa itsekseni samalla vaivalla.

Synkkä supersankaritarina kuvattiin jo joulukuussa 2010, mutta jo editointipöydällä tuli mutkia matkaan.

The Repeater on synkkä supersankarielokuva. Kuva: Jyri Koski

– Kolmen kuvauspäivän tuotoksia editoidessa jotain tuntui puuttuvan. Sitten pitikin odottaa seuraavaan talveen, kun kuviin piti saada samaa synkkyyttä kuin ensimmäisinä kuvauspäivinä. Päänäyttelijä piti lennättää Yhdysvalloista tänne myös uudelleen.

Jälkituotannossa kesti myös aikansa. Toisaalta hitaan tekemisen myötä elokuvaan saatiin musiikkia kansainvälisestikin palkitulta säveltäjältä Panu Aaltiolta.

Night Vision -elokuvafestivaali järjestetään Helsingissä 22.-26.11.