1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. jouluvalot

Mummon kynttelikkö vs. led-valosarja – ero sähkölaskussa useita kymppejä

Nykyaikaiset led-valosarjat vievät niin vähän sähköä, ettei sitä sähkölaskussa juuri huomaa. Vanhat hehkuvalot puolestaan voivat nostaa sähkölaskua joulunseutuun useilla kympeillä.

Kuva: Hanna Lumme

Vuoden pimein aika kannustaa virittelemään kausivaloja yhä aikaisemmin syksyllä. Viihtyisyyttä ja tunnelmaa tuovat valot voivat olla energiasyöppöjä. Valosarjoja asentaessa kannattaa katsoa valopaketin kylkeen, sillä led-valojen ja perinteisten hehkulamppujen välillä on suuria eroja sähkönkulutuksessa. 

- Ledivalot kuluttavat huomattavasti vähemmän sähköä. Näiden valosarjojen teho on useimmiten 0,5–6 wattia. Vanhojen hehkuvalosarjojen teho puolestaan lähtee yleensä 21 watista ja voivat olla jopa yli 100 wattia , kertoo asiantuntija Päivi Suur-Uski energia-alan asiantuntijayritys Motivasta.

Tänä päivänä myytävistä jouluvaloista suurin osa on vähän sähköä kuluttavia led-lamppuja. Koska valojen tehot ilmoitetaan yleensä watteina lamppua kohti, tyyliin 80 x 0,06 W, vaatii hieman matikkapäätä selvittää valosarjan teho ja sitä kautta kulutus.

Motivan laskelmien mukaan (siirryt toiseen palveluun)edellä mainitun valosarjan polttaminen ympärivuorokautisesti 100 päivän maksaisi noin 2,5 euroa. Vastaavasti jos perinteistä hehkulamppusarjaa polttelee saman ajan, kasvaa sähkölasku jopa 35 eurolla.

Nämä joulukuusen kynttilät ovat vuodelta 1978. Kuva: Tarja Nyyssönen / Yle

– Valojen sähkönkulutusta on vaikea suoraan verrata, sillä jouluvaloja on nykyään niin paljon erilaisia. Lamppujen määrä vaihtelee muutamista jopa satoihin per valosarja. Jos sähkönkulutusta haluaa etukäteen arvioida, niin teho on se ratkaiseva tekijä, Suur-Uski valottaa.

Jos varastosta löytyvästä valosarjasta ei ole varma, onko se led vai hehkulampullinen, antaa osviittaa lampun lämpötila käytön jälkeen. Ledi ei juurikaan kuumene itse, mutta sen muuntaja lämpenee, kun taas hehkulamput nimensä mukaan kuumenevat pinnaltaan.

Myös led-valoja suositellaan sammutettavaksi päivällä ja silloin kun ei ole itse niitä katselemassa sähkön säästämiseksi. Kuva: Tarja Nyyssönen / Yle

Jos vanhoja jouluvaloja haluaa edelleen käyttää, suosittelee energiansäästöön erikoistunut asiantuntija Päivi Suur-Uski ajastimen käyttöä.  Vanhan lamppusarjan kolmen kuukauden sähkölaskun saa tiputettua yli 20 eurolla, jos valot ajastaa palamaan 8 tuntia päivässä. 

Jos jokainen kotitalous kuluttaa joulun aikaan euron jouluvaloihin, on se 2,5 miljoonaa euroa

asiantuntija Päivi Suur-Uski

– On hyvä myös muistaa, että periaatteessa jokaisella sähkölaitteella on elinikä, noin 30 vuotta. Sen jälkeen ne olisi hyvä laittaa kierrätykseen, sillä vanhojen sähkölaitteiden turvallisuutta ei voi enää taata, Suur-Uski kertoo.

Led-valojen polttamisella hintaero ajastimen käytöllä ja jatkuvalla polttamisella on niin häviävän pieni, ettei sillä käytännön merkitytä rahallisesti ole. Suur-Uski kuitenkin muistuttaa energiansäästöstä.

– Suomessa on 2,5 miljoonaa kotitaloutta, ja jos jokainen kotitalous kuluttaa joulun aikaan euron jouluvaloihin, on se 2,5 miljoonaa euroa. Se on melkoinen kulutus, ja toivoisinkin että myös led-valosarjoja sammuteltaisiin silloin kun niitä ei ole itse katsomassa.

Kuva: Tarja Nyyssönen / Yle