Hyppää sisältöön

Kuluttajaliitto moittii Finnairin korvauksia kovin sanoin – Finnair: Valitukset ovat itse asiassa laskussa

Finnairia koskevien valitusten määrä kasvoi 70 prosenttia vuodesta 2015 vuoteen 2016. Näin sanoi Kuluttajaliitto avoimessa moitekirjeessään. Valituksia tehdään satoja. Lentoja on vuodessa yli satatuhatta, huomauttaa yhtiö.

Kuva: Russell Hart / AOP

Kuluttajaliitto syyttää Finnairia liian pienten korvausten maksamisesta ja katsoo, että lentoyhtiö polkee kuluttajien oikeuksia.

Kuluttajaliitto kertoo, että Finnairia ja sen myöhästelyjä koskevien valitusten määrä kasvoi 70 prosenttia vuodesta 2015 vuoteen 2016.

Vuonna 2015 Finnairista tehtiin kuluttajariitalautakuntaan reilut 350 valitusta ja vuonna 2016 jo yli 630.

Liiton valtuuston puheenjohtajan Leena Simosen mukaan moitteet kirjattiin ylös valtuuston viikonlopun kokouksen jälkeen. Liitto julkisti tänään avoimen kirjeen tyytymättömyydestään Finnairin toimiin.

Ongelmat liittyvät sekä lentojen viivästyksiin että perumisiin, joista Finnair hyvin usein maksaa vähemmän kuin asetus edellyttää. Rahan sijasta Finnair saattaa myös tyrkyttää lahjakorttia. Kuluttajaliitossa on arvioitu, että Finnairin osittaisten korvausten linja voi olla hyvinkin harkittu.

Kuluttaja-asiamies on vienyt Finnairin markkinaoikeuteen korvausongelmien vuoksi. Tästä kerrottiin syyskuussa.

Kuluttajariitalautakuntaan tulleista valituksista melkein joka kymmenes koskee Finnairia.

– Asia halutaan nyt nostaa esiin, sanoo Simonen.

Finnair ja kuluttaja-asiamies vääntävät kättä suunnittelu- ja valmistusvirheistä

Lentoyhtiöstä kerrotaan, että Finnairilla ja kuluttaja-asiamiehellä on erimielisyys tietyntyyppisistä valituksista.

– Sellaisista, jotka liittyvät teknisiin vikoihin, joiden taustalla voi olla suunnittelu- tai valmistusvirhe, sanoo mediasuhteista vastaava johtaja Päivyt Tallqvist.

– Näistä meidän tulkinta on vähän erilainen. Muuten normaaleista myöhästymisistä, jotka johtuvat ihan tavallisista teknisistä vioista, maksetaan korvaukset hakemusten perusteella täysimääräisinä.

Asiakkaalle tarjotaan usein sovintoratkaisua, koska suunnittelu- ja valmistusvirheiden todentaminen vie pitkään. Kuluttaja-asiamies puolestaan on sitä mieltä, että Finnair ei saisi antaa osittaista korvausta tai lahjakorttia.

Finnair katsoo, että Suomen kuluttaja-asiamiehen kanta poikkeaa EU-maiden linjasta.

Tallqvist korostaa Finnairin tahtoa palvella asiakkaitaan ja huomauttaa, että asiakastyytyväisyys on todella korkealla tasolla. Lisäksi Finnairin näkemyksen mukaan valitukset eivät ole kasvussa vaan laskussa.

Asiakkaita Finnairilla on vuodessa 11 miljoonaa ja lentoja yli satatuhatta. Valitusten määrä on syytä suhteuttaa siihen, toteaa Tallqvist.

.
.