Vasemmistoliitto ja demarit päättivät omasta aloitteestaan nostaa Kemin veroprosenttia

Kemin ensi vuoden budjettia on tähän asti laadittu nykyisen prosentin varaan. Korotus aiotaan käyttää päiväkoti- ja kouluverkkoon.

veronkorotus
kaupungintalo
Kemin veroprosenttia ei olisi ollut pakko nostaa, mutta vasemmistoliitto ja demarit haluavat kerätä rahaa ennakkoon tulevan lainan lyhennystä varten.Risto Koskinen / Yle

Vasemmistoliitto ja demarit ajoivat Kemissä läpi kunnallisveron korotuksen, vaikka ensi vuoden budjettia on valmisteltu nykyisen veroprosentin pohjalta ja kaupunginjohtaja Tero Nissinen esitti veroprosentin pitämistä ennallaan.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Moisanen perustelee ennakoivaa veronkorotusta kaupungin tulevalla rahoitusasemalla.

– Kemiläisten veronmaksajien näkökulmasta tällainen ennakoiva veronkorotus tarkoittaa sitä, että tulevaisuudessa meidän rahoitusasemamme hiukan paranee, kun me pystymme maksamaan niitä lainoja lyhyemmällä aikavälillä, niin se on taloudellisesti järkevää, Moisanen sanoo.

Toisaalta voisi ajatella, että matalien korkojen ja inflaation aikana menoja kannattaa rahoittaa mieluummin lainalla kuin veronkorotuksilla. Inflaatio kun tavallaan syö lainan korkoja.

– Kyllä, mutta tällaisessa kaupungissa, jossa sitä lainaa on jo entuudestaan paljon, niin se rahoitusasema sitten, kun sote siirtyy pois kunnalta, niin meidän taloudellinen tilanne tulee olemaan hyvin eri näköinen, Moisanen vastaa.

Korotus aiotaan käyttää päiväkoti- ja kouluverkkoon

Veronkorotus on päätetty korvamerkitä Kemin päiväkoti- ja kouluverkon investointeihin, vaikka uudistuksen kustannuksista ei ole tarkkoja laskelmia eikä investointipäätöstä ole vielä edes tehty.

– Investoinnit aloitetaan jo ensi vuonna. Pajarinrannan päiväkodin pitäisi valmistua jo vuoden 2018 aikana ja siihen otetaan laina. Lainan pois maksaminen aloitetaan saman tien tällä veronkorotuksesta kertyvällä lisärahalla. Lisäksi Karihaaran koulun B-rakennuksen purkutyöt aloitetaan mahdollisimman pian, Moisanen sanoo.

Kemin ensi vuoden tuloveroprosentti on 21,75, mikä on puoli prosenttiyksikköä nykyistä korkeampi. Veronkorotuksella kaupunki kerää noin 1,7 miljoonaa euroa.

Kaupunginvaltuusto on hyväksynyt tilatyöryhmän esityksen päiväkoti- ja kouluverkosta.

Pajarinrannan päiväkodin alustava kustannusarvio on 4 - 5,5 miljoonaan euroa, mutta Kemin Teollisuuskylän alustavan arvion mukaan hintalappu voi nousta 7,1 miljoonaan euroon. Karihaaran koulun peruskorjauksen sekä sen yhteyteen rakennettavan päiväkodin alustava kustannusarvio on 13 - 16 miljoonaa euroa.